Навън е 17-18 нощем тези дни, плюс че вали. Вътре на отворен прозорец не пада от 25. Топлим аз и домашните любимци въпросната стая. Освен лампа и радио друго не е включено, а нощем и това не отделя топлина. И няма охлаждане с отворен прозорец с мрежа. Лятото става още по-зле, когато започне слънцето да пече от обяд до залез. Въпреки изолацията къщата се затопля, наоколо няма движение на въздуха, имам 3 ресторанта с неясно колко кухни и климатици в съседната къща и изхвърлят топлина на поразия. Та може да не е рекуператор, може да е вентилатор с промяна на посоката, може и да е без промяна, но е хубаво да има клапи и да е с малка топлопроводимост. Иначе да направи и другото крило отваряемо, или за експеримента да свали стъклопакета някой ден автора.
вт юни 13, 2023 12:22 pmtemp72 написа: От 30 години обитавам тази стая, която е 12 квадрата, без външна изолация. Винаги е била най-студеното място в апартамента. Одеало на прозорците ползвах, докато чаках да пристигнат новите щори, обикновенни ламелни. Грешката ми явно е била, че съм поискал неотваряема част на дограмата(също както старата дървена) и сега в стаята мога да си мътя яйца. За преправянето на неотваряемия прозорец сметката ще излезе дебела.Разбирам, че е чист север и наистина е странно, но К-стъклата не допускат да излиза топлината на вън. Въпроса е от къде влиза топлината.
Имаш ли западна зле изолирана външна стена. Пипни я или ако можеш и измери температурата с инфрачервен термометър. Източната също може да ти прави проблем. Стената се напича и излъчва дълго топлина.
Тази топлина винаги е влизала, но до момента е излизала успешно през старите прозорци.