Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ktamen - специалист
MrMurdjo написа:
Не съм напълно съгласен. В затворената хладилна система обикновено компресорът се охлажда от връщащия се фреон. А на някои съм виждал и отделен кръг през кондензера. Затова могат да работят много часове, макар и пак да се напичат доста.

Между другото някой дали е пробвал за целта компресор от автомобилен климатик?
Всъщност се охлаждат от излизащия фреон.
Климатиците също са такива затворени климатични системи. Те не само,
че нямат разни допълнителни охлаждания, но и често са обвити с вата или велтер или нещо от този сорт. Не всички, но голяма част от тях са обвити.
Не знам колко им е нормалната работна температура, но съм сигурен, че е над 130 градуса. Така, че проверката на температурата с ръка нищо не значи. Все пак, ако има възможност и аз бих сложил вентилаторче.
lov - майстор
Аз понеже отдавна съм се заканил да си събера нещо такова като на снимката на колегата по горе. Дори съм събрал частите и чакат да намеря време и да го отпочна. :) До сега не се бях замислял за охлаждане но на първо време ми идват няколко идеи. Примерно да оребря дъното на компресора с ламели через заварка и да го обдухвам с вентилаторче. Вариант да се ползва охлаждане через серпентина на дъното в маслената вана и течност ми се струва трудно за изпълнение защото ще трябва и радиаторче антифризи и т.н. Да се охлажда направо маслото става още по трудно и сложно. И като казах маслото на времето по идея на един колега замених фреоновото масло с най обикновенно за шевни машини. То беше във времената дето нямаше интернет и това да се ремонтира компресорен хладилник си беше цяло шамаство. Та хладилничето още си работи макар че там където е се пуска инцидентно но за година му се събират няколко месеца. Иначе маслата за спиралните и винтови компресори тръгват от 20 и няколко си лева на горе. Ако не го хвърля много по добре е да се долива само защото сепарирането е доста сложен процес и едва ли ще си заслужава при условие че се ползват по евтини масла..
А относно масло и водоотделянето съм решил да ползвам част от кондензор на хладилник. Мисля да го огъна по тялото на бутилката и така ще може да се ползва и като корпус на цялата система. Излизайки от компресора въздуха ще може да се охлади и след това в междинен ресивер пълен с мрежа или керамични парчета и от там в голямата бутилка. Освен ръчно точене на конденза може да се ползва и ел. вентил който да служи и като разтоварваш при пускането на компресора. За сега обаче нямам такъв и ако някой предложи нещо миниатюрно ще е добре.
ktamen - специалист
Най-лесното охлаждане на компресора е да топнеш дъното на казанчето в тенджера с вода. Ама това може да го отложиш за след първите проби, щото едва ли ще имаш нужда от допълнително охлаждане.
За охлаждането на изходящия въздух аз бих използвал част от климатичен радиатор, някакси ми е по-симпатичен. Макар, че за подобна мизерна мощност, и това охлаждане май е излишно.
lov - майстор
При охлаждането веднага ще се смъкне конденза и голямата бутилка по принцип се очаква да е чиста от всякакви гадости. Аз даже не мисля да ползвам целия кондензатор от хладилника а само част от него щото е доста голям. Той си е тръбен и със заварени телове по него така че като го огъна по профила на бутилката повече ще прилича и на защитен капак на цялата история. няма да я обикаля цялата така че ще остане място за достъп за източване на кондензите и някакво управление на компресорчето. Гледай снимката на колегата по горе и си я представи облечена с това. С пита от климатик ще стане по грубо а в моя случай дето се казва 2 в едно. А и до сега не се бях замислял за охлаждането и още ми се чини че може и да мина без такова но ако опре до него ще го мислим. Другото което е редно да се направи е едно щучерче да се следи нивото на маслото и за евентуално доливане.
lyubohar - майстор
Не разбрах за какво охлаждане се говори.
Много години ползвам компресор от хладилник за аерограф.
Директно без ресивер.Само с един филтър да събирам конденза.Отворен без кожух.
Само му капвам от време на време машинно масло на буталната група.
Ветроятно 15 години.
Намерих си един работещ затворен.Никакъв шум.И той работеше около 15 години затворен в един шкаф.
Накрая блокира.И извадих пак стария отворен.
Намерих си друг затворен,но не се намери някой да помогне за нормалното му пускане.
И аз има интерес и ще следя темата.
ktamen - специалист
При сгъстяването газовете си повишават тепературата, затова първо трябва да минат през охадител. Съвсем отделен е въпросът, дали за подобна мощност е необходим специален охладител или не. Затова е добре да се пробва без него, а после после да се добави, ако е нужно.
Що не можеш да пуснеш компресора, какво му липсва?
lyubohar - майстор
Той тръгва,ама като го спра трябва да чакам да изстине релето.
Да не цапам темата на колегата ето линк.Там може да продължим.
viewtopic.php?f=58&t=48710
ktamen - специалист
То така трябва да бъде. Това показва, че термозащитата му работи. Ако ти трябва често пускане и спиране значи трябва да се побългари малко.
Само една джаджа ли има лепната за него или са две. Старите обикновено имат по две, едното е релето (с медната бобина), а другото е термозащитата (една черна джаджа притисната към корпуса с пластинка). Може ли снимка на кабелаците?
А това не е спам, точно по темата си е. И вероятно ще бъде полезно на много хора.
lyubohar - майстор
Изображение

Това са изводите на компресора.

Изображение
Това е релето.

http://media.snimka.bg/s1/5286/036816809.jpg?r=0

Tова е съпротивлението на намотките-десния.

Пробвах и по този начин,но и така не става.
http://media.snimka.bg/s1/5286/036816810.jpg?r=0
ktamen - специалист
Релето е от новите, с "хапче" и не може да се манипулира. Трябва да му се смени "хапчето". Има и други чалъми, ама те са за сметка на здравето на машинката.
Така или иначе, релето може да се замени и със старите, те са по-лесни за манипулиране.
На мен "хапчетата" повече ми харесват. Сигурен ли си, че наистина ти е нужно да включваш компресора без да изчакаш да поизстине малко?

Тема ""безшумен" компресор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: