пон фев 28, 2022 11:18 amn_a написа:пон фев 28, 2022 11:02 amGrozdev написа: При нас в североизточна България , никой не сее РЪЖ . /но това не се отразява на произ.на ръжен хляб!!/Била по-подходяща за кирпич. Дали нещо с гниенето, дали с мишките... Не си чувал такова?
Някакъв хибрид на ръжта се сее и то ако се гледат животни. А те не останаха много. Ами малко стопани сеят
"тритикале."!
По южната част има все още някъде , но не съм търсил .
Защо питаш точно за Ръжена слама?
Сламата в кирпича и на 1000г да е ,, НЕ гние!. Ако го оставиш 1 година на двора и прекара 1 зима , тогава
става на тор . може си сееш чушки и домати върху него. Хумуса го "оправя" ..
Ръжена слама се ползва най вече в сламените къщи ь защото мишоците НЕ я понасят . По остра , и груба е .
Или ако се прави пълнеж за топло изълациа примерно..Това го казват западняците след години на обследване. За блокчета и мазилки става всякаква.