Напишете въпрос свързан със санирането.
Стиви - специалист
Респект Мариане! :2thumbs: Радвам се, когато събеседниците ми говорят с цифри и спора има критерии. Това предполага конструктивен диалог, а не поредната кавга в която най-убедителните доводи са личните обиди!

Сравнение се прави на повече от едно нещо. Няма с какво да сравнявам картинката. Отправям ти предизвикателство. Покажи ми картинка с външна изолация при същите температурни условия и температура на повърхността на ламината 18 градуса, както е на картинката с вътрешната изолация. :yawinkle: А дали софтуера отчита и термомостовете :!: Тогава реалната картинка ще стане доста по-грозна, въпреки цифричките тук, ако въобще успееш да достигнеш подобна температура в сравнението!

Твърдението ми се основава само на частния случай на питащия, а не е по принцип. Така или иначе той най-вероятно е правил някаква бетонна замазка на плочата, за да изравни нивата, е било удачно вместо нея, да избегне мокрите процеси и да положи доста по-лекия фибран. Предвид опита на питащия, искрено се съмнявам с външната изолация да успее да предвиди и счупи всички термомостове, за да успее да избегне конденза на 100% . Лично на мен ми се струва, че с вътрешната резултата ще е по-сигурен. Хубавото е, че може да направи опит с външната засега, а ако той излезе неуспешен, да добави и вътрешна. Дано пък да греша и да успее само с външната! Пожелавам му успех!

Гечев, за стените си прав (ако не си от бетон). Ще ми се обаче да коментираш конкретния случай - топлоизолация на бетон с плочки от другата страна, защото мнението ти е двузначно и въпреки че е принципно правилно, може да бъде интерпретирано погрешно! Всеки един вид топлоизолация си има своите предимства и недостатъци и е добре да се използват спрямо конкретна ситуация, а не да им се лепят етикети - този е хубав, а този не! Хубав, но по какви критерии? Хубав, но в кой случай? Казваш, че ще запечата стените? А, ако стената е стоманобетонен панел или пък стоманобетонна шайба? А с какво се изолират колоните вградени в стените при външна изолация? А челата на плочите?
8180 - майстор
Стиви написа:
Всеки един вид топлоизолация си има своите предимства и недостатъци и е добре да се използват спрямо конкретна ситуация, а не да им се лепят етикети - този е хубав, а този не!
+1 !
Само ще добавя, че спрямо материалите за вътрешна/външна ТИ ПОНЯКОГА се налага да се вземат допълнителни мерки срещу влагата.
В последния вариант на питащия (външна ТИ), съм по-скоро на мнението на Гечев - ЕПС при съседа.
gechev - специалист
Стив, имаме стоманобетон за под и стени от Итонг и панел /тънък/ от бетон. Няма никъде изолация. Бетонът е добър термопроводник, но слаб паропроводник. Итонга /не е посочена дебелината/ е слаб термопроводник, но добър паропроводник. Всички стени са студени и има поява на конденз. Сигурен съм, че и в момента в бетона /по малко/ и в Итонга / в по голяма степен има влага/. Ако изолираме стената с фибран, който няма никъкви паропроводни качества рискуваме влагата да остане дълго след поставянето на термоизолацията. Затова предложих стиропора, като по паропроводим материал. Дали да бъде външна или вътрешна изолацията няма почти никъкво значение. Във всички случаи ще има термомостове. При външната обаче точката на оросяване ще бъде изведена по навън в стената. Не съм казвал, че един материал е лош спрямо друг. Писах, че фибрана има различни функции и приложение.
Стиви - специалист
За пореден път - на стените (тухлите) стиропор, а на бетонните елементи фибран със същата дебелина като на стиропора. Има ли все още някой неразбрал или против? Засега не съм чул и недостатъците на използването на фибрана за топлоизолация на бетон в сравнение със стиропора, въпреки че все отричате фибрана и препоръчвате стиропор?
nikolovvd - майстор
Стиви написа:
Засега не съм чул и недостатъците на използването на фибрана за топлоизолация на бетон в сравнение със стиропора, въпреки че все отричате фибрана и препоръчвате стиропор?
Недостатъка се проявява при вътрешно полагане, когато в помещението с такава изолация живее човек алергичен към мухъл и плесен.
Горното съм го препатил и мога да го твърдя със 100% сигурност. Независимост дали се полага с "гребен" или "лапи", защото вие може да изолирате стената във вашето жилище, но влагата може да идва от съседното жилище или от мазето под стаята и като остане между стената и фибрана, на тъмно и студено, резултата е на лице.
gechev - специалист
Стиви написа:
За пореден път - на стените (тухлите) стиропор, а на бетонните елементи фибран със същата дебелина като на стиропора. Има ли все още някой неразбрал или против? Засега не съм чул и недостатъците на използването на фибрана за топлоизолация на бетон в сравнение със стиропора, въпреки че все отричате фибрана и препоръчвате стиропор?
Много си категоричен към останалите, несподелящи твоето мнение. Това не прави добро впечетление. Звучи ми като един стар руски виц за Ана Картечарка "Ну набивай гад. Тьi не достигнеш моего сознание". Дали е от тухла или бетон в стената протича дифузия на водни пари. Във форума е писано и дебатирано многократно, но никой не чете.
Стиви - специалист
Не бих се изразил точно така. Категоричността не допуска друга гледна точка, а в случая е точно обратното - аз искам да разбера вашата, но така и не успявам. Разбирам напълно нежеланието ви да пишете едни и същи неща отново и отново. В този форум намирането на някаква информация, е като търсенето на игла в купа сено така че ще съм благодарен на линкове където въпроса е дискутиран.
Нека отново задам конкретен въпрос - как водните пари в случая ще преминат от помещението през плочките в бетона , за да кондензират там.
marian1 - майстор
nikolovvd написа:
Стиви написа:
Засега не съм чул и недостатъците на използването на фибрана за топлоизолация на бетон в сравнение със стиропора, въпреки че все отричате фибрана и препоръчвате стиропор?
Недостатъка се проявява при вътрешно полагане, когато в помещението с такава изолация живее човек алергичен към мухъл и плесен.
Горното съм го препатил и мога да го твърдя със 100% сигурност. Независимост дали се полага с "гребен" или "лапи", защото вие може да изолирате стената във вашето жилище, но влагата може да идва от съседното жилище или от мазето под стаята и като остане между стената и фибрана, на тъмно и студено, резултата е на лице.
първо да отговоря на Стиви
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 73419a.png

после и на теб Николов - това е приложено в къщи - писал съм за него и не страдам от влага, а от по сух въздух и борба за принудителното му овлажняване! Мухъл също, освен в една кофичка от кисело мляко за която направих цяла тема :lol:
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?i ... 73880h.jpg

Да обобщя - винаги можеш да научиш нещо - за това не се заяждай(подигравай) - визирам предложението ми за дограмата! Отнася се за Стиви. Икономически погледнато, а и предвид завършения ремонт - аз бих постъпил по този начин ( за това сме различни хората) Относно външната изолация - виждаш че няма вода( кондензант - това е отговора на твоя въпрос: От къде?)! Това надявам се даде изчерпателен отговор за твоя милост!
nikolovvd - майстор
Мариане, сигурен съм, че при теб е така както пишеш.
И при мен изпълнението бе в къща на първия етаж, но в едната половина, където бе моето мазе, проблеми нямаше. В нея пода на мазето бе залят с 15 см бетон, работеше котел и температурата бе като в стаите на етажа 22-23 градуса. За влага и дума не можеше да става. Докато в другата половина на мазето пода бе земя и предполагам влага колкото искаш. Стените на мазето бяха от мек камък, краден на времето от стените на видинската крепост. Влагата се катери по зида като кока-кола по сламка и се просмуква в плътните тухли, а един "специалист" преди 7-8 години свали пръсканата с метла цементова мазилка, която бе издържала 70 години и оголи камъните и от външната страна, че да може и освън да смуче влага, в следствие на което по средата на къщата до трегера се образуваше по 2-3 мм. цепнатина на всеки 5 години, която замазвах при ремонт. Затова се преместих в апартамент, в който съм първи собственик само на шпакловка и дограма.
По-късно ще приложа и снимка.

Прикачен файл

Wall.JPG
Wall.JPG (29.6 KиБ) Видяна 2555 пъти
marian1 - майстор
По принцип не съм конфликтна личност, но се засягам от крайни изказвания - най-вече грешни. Няма да уча никой на нищо - но ако ти не знаеш по-добър начин ( винаги има по-добър начин от твоя! - народна мъдрост) , не значи, че друг не го знае! - Това за Стиви, защото не се появи.
За Николов - Не случайно няма универсална формула за изолация, и всеки отделен случай трябва да се гледа и смята индивидуално.
Успех - беше ми приятен опонент!

Тема "проблем с усвоена тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: