hidrazin написа:Абсолютно съм сигурен че е бамбук! Стеблата са разчленени и кухи отвътре. Камъша е плътен отвътре.За юката ясно, виждал съм го и у нас, но не знаех че е юка. Но за камъша...камъша е кух и е на колена. Не е плътен. Сигурен съм 100%, освен ако не излезе, че в различни части на България с това наименование се наричат различни растения. Защото скоро търсих инфо в интернет и наистина някои казваха камъш на папура, други на едно друго растение. Детството ми мина в едно чирпанско село и там камъша беше това с кухите и твърди стебла и колената, става високо до 2-3 метра и дебело до 2-3 см. От него режеха частта между колената и ги използваха като шпули за прежда за насноваване на основата за домашните станове. От по-тънките пак правеха такива шпули и намотани с прежда ги слагаха в совалката. От любопитство ще се опитам да проуча какво е камъша точно. Но дали е камъш или бамбук, ще търся корени да си го завъдя.
Мак аз бъркам камъша с паура - онова дето вързва кафявите бухалки. По нашия край и на двете викат папур, което не е правилно. Вярно че камъша има колена но е сравнително крехък. Това дето ти показах няма нищо общо нито с папура, нито с камъша. Много е здраво. Ей това е камъш: