Привет на всички.
Вдъхновен от тези две теми:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 10&t=34394
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 18&t=12436
реших да споделя своя опит със снимков материал.
Цел: Охладителна серпентина за казан
Материал: Твърда медна тръба 2,5м с външен диаметър 12мм и дебелина на стената 1мм
Напълних я със сол (поради липса на пясък) и ползвах две помощни тръби, дебела и тънка, за огъването/усукването.
Първа сгъвка около дебелата помощна тръба.
Продължавам.
След това нанизах дебелата тръба на сгъвката.
Ползвайки тънката тръба като лост започнах да увивам медта около дебелата тръба.
Продължавам.
И още.
Ето готовата първа серпентина.
И от друг ъгъл.
Разстоянието между намотките на серпентината може да се разшири/напасне ако набием клин (в моя случай чука е клина и отгоре с втори чук се кове).
Така. Дотук е частта която ще е директно свързана с тенджерата/казана и ще действа като въздушен хладник.
Следват две сгъвки които определят къде ще стои водния хладник.
Следва да навием спирала за водния хладник.
На дълбочина колкото стърчи медната тръба на горната снимка нанизвам тънката помощна тръба.
И започвам да навивам.
И още.
Ето и готовата конструкция: отвод-въздушен хладник-свръзка-воден хладник
След като изсипах солта, която беше розова от медния прах, продухах с вода за да не кородира медта ако остане сол.
Тук трябва да отбележа, че ако дебелата тръба беше малко по-дълга работата щеше да е по-лека, но аз разполагах само с тази тръба. Освен това, по-дебелостенна медна тръба надали щях да мога да огъна в домашни условия. То и тази ме поизпоти
Останалата част от казана в домашни условия очаквайте в отделна тема... само да ми пристигне тенджерата
Поздрави
Вдъхновен от тези две теми:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 10&t=34394
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 18&t=12436
реших да споделя своя опит със снимков материал.
Цел: Охладителна серпентина за казан
Материал: Твърда медна тръба 2,5м с външен диаметър 12мм и дебелина на стената 1мм
Напълних я със сол (поради липса на пясък) и ползвах две помощни тръби, дебела и тънка, за огъването/усукването.
Първа сгъвка около дебелата помощна тръба.
Продължавам.
След това нанизах дебелата тръба на сгъвката.
Ползвайки тънката тръба като лост започнах да увивам медта около дебелата тръба.
Продължавам.
И още.
Ето готовата първа серпентина.
И от друг ъгъл.
Разстоянието между намотките на серпентината може да се разшири/напасне ако набием клин (в моя случай чука е клина и отгоре с втори чук се кове).
Така. Дотук е частта която ще е директно свързана с тенджерата/казана и ще действа като въздушен хладник.
Следват две сгъвки които определят къде ще стои водния хладник.
Следва да навием спирала за водния хладник.
На дълбочина колкото стърчи медната тръба на горната снимка нанизвам тънката помощна тръба.
И започвам да навивам.
И още.
Ето и готовата конструкция: отвод-въздушен хладник-свръзка-воден хладник
След като изсипах солта, която беше розова от медния прах, продухах с вода за да не кородира медта ако остане сол.
Тук трябва да отбележа, че ако дебелата тръба беше малко по-дълга работата щеше да е по-лека, но аз разполагах само с тази тръба. Освен това, по-дебелостенна медна тръба надали щях да мога да огъна в домашни условия. То и тази ме поизпоти
Останалата част от казана в домашни условия очаквайте в отделна тема... само да ми пристигне тенджерата
Поздрави