Здравейте,
Решил съм тази година да правя вино В малкото бидонче/50 L/ съм сложил черен отел /май го наричат бланка/ В по-големия /80L/ бяло десертно грозде от асмата. Сложих ги преди около седмица и вече са в бурна ферментация.
В големия бидон /200 L/ смятам днес, или утре да сложа 150 кг мавруд, или мерло - за червено вино.
От малките бидончета смятам да източа сока и да го прибавя в големия, а останалото грозде с вода и захар /4:1/ да варя ракия.
Та, въпросът ми е кога да прибавя сока в големия бидон, когато му мине и на него бурната ферментация, или преди, когато го слагам?
Правил съм вино преди няколко години - не лошо, но такива сложни комбини не съм правил и затова се обръщам с въпрос към знаещите, за което предварително благодаря.
Решил съм тази година да правя вино В малкото бидонче/50 L/ съм сложил черен отел /май го наричат бланка/ В по-големия /80L/ бяло десертно грозде от асмата. Сложих ги преди около седмица и вече са в бурна ферментация.
В големия бидон /200 L/ смятам днес, или утре да сложа 150 кг мавруд, или мерло - за червено вино.
От малките бидончета смятам да източа сока и да го прибавя в големия, а останалото грозде с вода и захар /4:1/ да варя ракия.
Та, въпросът ми е кога да прибавя сока в големия бидон, когато му мине и на него бурната ферментация, или преди, когато го слагам?
Правил съм вино преди няколко години - не лошо, но такива сложни комбини не съм правил и затова се обръщам с въпрос към знаещите, за което предварително благодаря.
Прикачен файл
P1030988.JPG (69.16 KиБ) Видяна 4493 пъти