• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 48
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Bradley - специалист
Bradley написа:
Ножозаточвач - Ножарска фабрика "Терна" 1923 Велико Търново
https://www.youtube.com/watch?v=aIHqSSr ... StefanWolf
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=u8vc0dE ... StefanWolf

изполване на масат терна и масат викторинокс с японски нож
Bradley - специалист
https://www.youtube.com/watch?v=OBgj6SN ... StefanWolf

Уашита, или естественото камъче, идещо от арканза(с) и се ползва преди мекия арканзасец, при заточване на режещи благинки...
Bradley - специалист
Suehiro SKG-38 1000 / 3000


Мерки и теглилки:

130×40×27мм

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

както винаги - на развален ингилизки (някой ме попита защо повечето ми клипове са на ингилизки - под 10% от абонатите в канала ми са от БГ ;( )

https://www.youtube.com/watch?v=NZ-Ik5R ... StefanWolf

Малко, но все пак - достатъчно голямо камъче 16 и 5 микрона съответно 1000 и 3000 грит.
Има нужда от точно 5 минути накисване преди работа с него.
Бързо и лесно прави суспензия, каша, слъри и прочее, която ако не се добавя по малко водица - засъхва за около минута/две
Мек камък (отнася се и за двете страни)
не се затлачва лесно от стандартните меки кухненски неръждавейки

цена - около 20-на евра

Тепърва ще си играя с него, разбира се ще ви докладвам ;)
Bradley - специалист
Камък за заточване WÜSTHOF

Изображение

https://2styrkela.com/kam-k-za-zatochva ... -2000.html

https://www.youtube.com/watch?v=rjjcYZB ... StefanWolf

Впечатления:

J400 страната:
- около 40 микрона;
- твърда;
- пореста - необходимо освен накисване от около 5/6 минути и постоянно поливане на камъка с вода;
- не се дълбае лесно;
- не отделя абразивно частици ако се използва лек до среден натиск;
- оставя униформени и видими сравнително фини деруги;
- подходящ за поддържане на вече заточвани и правилно използвани ножове - не го препоръчвам за поправки на повредени остриета, освен ако не искате да си загубите времето;

J2000 страната:
- около 8 микрона;
- много мека;
- дълбае се лесно;
- пореста - необходимо освен накисване от около 5/6 минути и постоянно поливане на камъка с вода;
- отделя абразивни частици сравнително лесно и при лек до среден натиск;
- оставя матов финиш с много фини деруги, който не може да бъде определен като полиран режещ ръб;
- финишът и остротата след J2000 са достатъчно добри за всеки нормален кухненски нож от неръждаема стомана с въглеродно съдържание около 0.5% и твърдост по роквел около 55;
Bradley - специалист
Изображение

528-СОМ - синтетика корунд/алуминиев оксид с керамична връзка - 120/400 грит

http://www.bahco.com/en/p/grinding-ston ... -1f-6f-a4/

--------

528-700 - естествен камък, добиван в ломбардия/бергамо/италия - грит около 700

http://www.bahco.com/en/p/natural-grind ... -e0-a7-51/



https://www.youtube.com/watch?v=kBXG1e_ ... StefanWolf
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 48

Тема "Всичко за заточването" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: