Естествен камък за заточване от Италия
----------------------------------
Пълноразмерно братче на джобното камъче на Opinel.
Едрината на камъка, доколкото такава може да бъде определена с относителна точност при естествените камъни е в границите на
600 до 800 стандарт JIS R6001 Japan 1973, което ще рече 20-30 микрона.
Сходнен на словенския Rozsutec по отношение на едрина и финиш който оставя.
Подравнен в следната прогресия:
- грит 80 SiC
- грит 150 SiC
- грит 220 SiC
Камъкът е твърд (осезаемо по-твърд от българската ("Врачанска") шиста),
плътен,
почти не попива вода,
отделя едва доловима суспензия и то при продължителна работа и по-сериозен натиск.
Работи сравнително бавно - подобно на мек арканзаски камък, но с увеличаване на натиска може да забързате нещата
Аз лично го използвам с вода.
Справя се лесно и бръзо със стандартните неръждавейки за кухненски ножове около 54-56 HRc
Финишът и остротата напомнят на мек арканзаски камък, но може би една идея по-агресивен ряз.
Особено ми харесва как работи с ръждаеми стомани като О2, 1.2210, у8а, хвг, шх15, ръждаемите опинели (забравих каква им е стоманата )
кратко показно:
https://www.youtube.com/watch?v=x-bZfIG ... StefanWolf
----------------------------------
Пълноразмерно братче на джобното камъче на Opinel.
Едрината на камъка, доколкото такава може да бъде определена с относителна точност при естествените камъни е в границите на
600 до 800 стандарт JIS R6001 Japan 1973, което ще рече 20-30 микрона.
Сходнен на словенския Rozsutec по отношение на едрина и финиш който оставя.
Подравнен в следната прогресия:
- грит 80 SiC
- грит 150 SiC
- грит 220 SiC
Камъкът е твърд (осезаемо по-твърд от българската ("Врачанска") шиста),
плътен,
почти не попива вода,
отделя едва доловима суспензия и то при продължителна работа и по-сериозен натиск.
Работи сравнително бавно - подобно на мек арканзаски камък, но с увеличаване на натиска може да забързате нещата
Аз лично го използвам с вода.
Справя се лесно и бръзо със стандартните неръждавейки за кухненски ножове около 54-56 HRc
Финишът и остротата напомнят на мек арканзаски камък, но може би една идея по-агресивен ряз.
Особено ми харесва как работи с ръждаеми стомани като О2, 1.2210, у8а, хвг, шх15, ръждаемите опинели (забравих каква им е стоманата )
кратко показно:
https://www.youtube.com/watch?v=x-bZfIG ... StefanWolf