Ако имам време ще взема машинката от баща ми.Само не знам какъв въздух духа.Мисля, че е топъл и не знам как ще се отрази на филето.Трябва първо да видя машинката.И разбира се има значение колко дебели мръвки могат да се сложат.
Съвети за начинаещи готвачи.
mupo
- напреднал
1205 мнения в "Домашен майсторлък - месна диета :-D"
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
mupo написа:Дойде й времето на тази тема отново.Имам един въпрос.Някой пробвал ли е да суши с такава сушилня.Чух от един познат, че за 24 часа успял да изсуши свинско и било доста добре.Мисля и аз да пробвам тия дни.Някой ако има опит с такъв уред да сподели.По добре не пробвай, ще останеш разочарован. Аз съм пробвал и не ми хареса, става бързо сушенето, но вкусът на месото и суджука няма нищо общо с този при стандартното сушене. Вкусът им става все едно, че си ги запекъл във фурната. Но ако искаш пробвай с някое парче може и да ти хареса.
ky-kyy
- майстор
- Мнения: 2076
От доста години, суша и суджука и рибиците в хладилника. Един архивен "Мраз", държа все още в къщи, въпреки протестите, че заема много място, само за това. Навън няма как да ги държа, защото пада една гадна мъгла и мухлясват, да не говорим че разни хищни врабци ми ги кълват, а се намират и двукраки, които се катерят по терасите и ги крадат. Не съм много сигурен, но мисля, че съвременните хладилници, няма да вършат работа с разните му но фрост системи и други изгъзици, докато в архивния мраз, всичко се изсушава перфектно
Junak
- майстор
- Мнения: 1689
ky-kyy написа: Не съм много сигурен, но мисля, че съвременните хладилници, няма да вършат работа с разните му но фрост системи и други изгъзици, докато в архивния мраз, всичко се изсушава перфектноНапротив, точно но фрост система изсушава много по-бързо и по добре от другите.
ky-kyy
- майстор
- Мнения: 2076
Junak написа:Значи, като му дойде времето да пенсионирам хладилника, ще го ползвам за сушене, а старичкия Мраз ще го разкарамky-kyy написа: Не съм много сигурен, но мисля, че съвременните хладилници, няма да вършат работа с разните му но фрост системи и други изгъзици, докато в архивния мраз, всичко се изсушава перфектноНапротив, точно но фрост система изсушава много по-бързо и по добре от другите.
Другата седмица, живот и здраве, ще има двойна свинска смърт и единична телешка.Та ще има матрял и за сушене
- Мнения: 1
ky-kyy написа:Наистина Junak е прав.Трябва ти точно нофрост система .Живея в Сиатъл и тука свесен суджук няма,та се принудих на дърти години да се образовам как да си правя сам.Лошото беше,че нямах подходящи условия за целта,та след известно ровичкане из интернета намерих инфо как да си направим сушилня от стар нофрост хладилник.При мен е втора употреба и е хладилник-фризер,но като му минат 3те месеца гаранция ще му резна дъното на фризера и ще ги обединя,за повече продукция.Та сега какво ни трябва-температурен контролер 13$,контролер за влажност/аз се набутах,но ги има и за 13$/,ултразвуков овлажнител 19$,8-10см вентилатор от компютър да клати въздуха и една вехта настолна лампа с 25ватова енергоспестяваща крушка за да включва фризера по-често,е и естествено малко ел материали.Разклонител с минимум 5 гнезда,2 за захранващите кабели на контролерите,2 за нови разклонители/малки за хладилника и овлажнителя/на които нулите са прекарани през релетата на контролерите/идват със схема/ и един за 9волтов адаптор за вентилатора.Температурата ми е на 12градуса,а влажноста на 75%..При първоначално настаняване на мръвката отскача до 85%,но аз проветрявам 2-3 пъти дневно и за 3-4 дни си спада до 75%.Първата партида замина/3седмици съхнене/ ,а сега съм заложил втората за 24 часа в гаража под постоянно обдухване да узрее и довечера марш в камерата,че съм без мезе! Още не мога да докарам благородната плесен,но ще мислим и по тоя въпрос.А ако някой ми даде идея как да я докаросам ще съм много благодарен.Кондролерите и овлажнителя са от Ebay.Нямам си и най-малка идея какво може да се намери в България.Малко скъпичко се връзва но пък мога да си връткам мезенца целогодишно и то собствено производство.А ето и малко снимки.Надявам се да ги отваряте.Ужким ги пуснах публично.https://photos.google.com/share/AF1QipM ... h0Rmt1bnFRJunak написа:Значи, като му дойде времето да пенсионирам хладилника, ще го ползвам за сушене, а старичкия Мраз ще го разкарамky-kyy написа: Не съм много сигурен, но мисля, че съвременните хладилници, няма да вършат работа с разните му но фрост системи и други изгъзици, докато в архивния мраз, всичко се изсушава перфектноНапротив, точно но фрост система изсушава много по-бързо и по добре от другите.
Другата седмица, живот и здраве, ще има двойна свинска смърт и единична телешка.Та ще има матрял и за сушене
- Мнения: 3
Здравейте майстори,
От много време съм фен на конкретно натурален телешки кайзер и много искам да си направя сам след, като всеки път давам по 35 лв за кг. Започнах да чета рецепти тук в този форум и има толкова много информация и все полезна, но има един проблем. Сезона за сушенето свърши, а аз останах без мезе. Има го, но в магазина с/у 35 лв/кг. Това си е чист обир. Та въпроса ми към вас майсторите е: Има ли начин да се суши през лятото и по точно сега?,защото сигурно първите 2-3 пъти няма да се получат добре,като млад майстор и си мислех,докато дойде зимата да съм се специализирал.
Докато някой ми отговори,ще се надявам тайно да има начин. Четох, че е имало лятни сушилни,верно ли е това?
И последно, запазих си рецептите,който лично ползвате,смятам и аз да направя така.
От много време съм фен на конкретно натурален телешки кайзер и много искам да си направя сам след, като всеки път давам по 35 лв за кг. Започнах да чета рецепти тук в този форум и има толкова много информация и все полезна, но има един проблем. Сезона за сушенето свърши, а аз останах без мезе. Има го, но в магазина с/у 35 лв/кг. Това си е чист обир. Та въпроса ми към вас майсторите е: Има ли начин да се суши през лятото и по точно сега?,защото сигурно първите 2-3 пъти няма да се получат добре,като млад майстор и си мислех,докато дойде зимата да съм се специализирал.
Докато някой ми отговори,ще се надявам тайно да има начин. Четох, че е имало лятни сушилни,верно ли е това?
И последно, запазих си рецептите,който лично ползвате,смятам и аз да направя така.
Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!