Съвети за начинаещи готвачи.
siskory - специалист
Така аз гъби много, много не ям то от страх не от друго обаче има едни викат им челядинки /пиронки, гвоздейки/ та от тях по поляните на село има колкото си щеш много четох за тях и открих че имат само един двойник и е много лесно да се различа, та викам си дал господ от тея гъби дай да понабера. и като набрах дойде въпросът как да ги консервирам защото са много. малко от тях изсуших а останалите ги направих мариновани в бъркани ето как:

гъбите се измиват много добре след което се попарват с вряла вода и стоят в нея докато поомекнат/2-3минути/ това с цел да се съберът повече в бурканите после сложих 1ч.л.сол, 3 с.л. оцет, щипка захар и допълних с вода до пръстена на бурканите варих ги 35 минути. после от тях става чудна салатка отцежда се маринатата сипват се в чинийка малко олио, лук на едро и става чудна салатка.

ако някой има други предложения дя казвя че има още :-D
mim - специалист
стават и чудесни на супа с ориз и моркови
може и на пица
на овчарска салата
на гъбена каша
Бих желал да споделя и моя опит в консервирането на гъби.Повече от 20 години моето семейство и приятели обикаляме от август до ноември гори и поляни за гъби.Събираме гъби само които познаваме отлично, а това са 7-8 вида. Не правим абсолютно никакви компромиси и при най-малкото съмнение. От всичките видове гъби, които познаваме и които растат в нашия регион, най-много ни допада за консервиране рижиката. Това е гъба (по мнението и на специалистите) с отлични вкусови качества. И като се има предвид, че тази гъба е и много разпространена, това вече е яка предпоставка за консервирането и. А сега и рецептата:
1.Гъбите се измиват и се нарязват на парчета колкото за бодване с вилица, а по-малките се оставят цели.
2.Приготвя се марината от 2 части вода и 1 част оцет.Сол се слага на вкус според количеството на маринатата.Прибавя се толкова и захар.В маринатата се поставя черен пипер и дафинов лист според преценка, но препоръчвам да се завържат в марля,за да се отделят след края на мариноването(не е приятно при консумацията да дъвчим черен пипер и дафинов лист,нали?).
3.Гъбите се варят в маринатата около 1 час и се оставят още поне 6 часа в нея след варенето(Имайте предвид,че макар тази гъба да е много вкусна,тя е доста твърда и е необходимо повече време да се термообработи и да поеме от маринатата).
4.Малко преди да дойде време за пълнене в бурканите,се приготвят допълнителните подправки от обелени скилидки чеснов лук(ако са големи се нарязват) и нарязан на ситно магданоз.
5.Гъбите се отцеждат от маринатата и се объркват с горните подправки в подходящ съд.
6.Напълват се буркани по избор,доливат се до покриване с марината и се стерилизират за около 30 минути.Това е напълно достатъчно,тъй като рижиката е много здрава и издържлива за консервиране гъба.Досега в дългата си практика нямам случаи на "'бомбаж".

И накрая пожелавайки ви приятен апетит, макар че "На вкус и на цвет таваришчи нет",уверявам ви че това е едно прекрасно мезе за ракийка в студените зимни нощи.

Дерзайте-рижиката се бере до края на ноември,дори и да е минал снеговалеж.

Тема "МАРИНОВАНИ ГЪБИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: