ВЕЯН ЧЕРНОМОРСКИ ПАЛАМУД
(важи и за океански такъв и за скумрия)
Морска сол
Кашон, тава или леген
Рибата се чисти добре, НО НЕ СЕ МАХАТ ГЛАВИТЕ И ОПАШКИТЕ.
Отстраняват се хрилете, вътрешностите и се изстъргва всичко кърваво по гръбнака.
МОРСКА СОЛ - без вода и саламура се насипва в леген, дълбока тава или кашон с найлонова торба в него.
Рибата се пълни със сол , слага се върху солта на дъното на съда и се затрупва оторе и отвсякъде със сол
След 24 часа на студена тераса, рибата се изтръсква, изплаква се набързо под течаща студена вода,
колкото да паднат кристалчетата и се увисва на същата тераса (на студено и проветриво) за още 1-2 дни
това е цялата философия
Солта не се изхвърля, а се пази (няколко дни обикновено)
за снежните тротоари
Готовата риба се завива добре в найлоново фолио, след което може да се съхранява във фризер .... ако случайно остане някоя риба де.
(важи и за океански такъв и за скумрия)
Морска сол
Кашон, тава или леген
Рибата се чисти добре, НО НЕ СЕ МАХАТ ГЛАВИТЕ И ОПАШКИТЕ.
Отстраняват се хрилете, вътрешностите и се изстъргва всичко кърваво по гръбнака.
МОРСКА СОЛ - без вода и саламура се насипва в леген, дълбока тава или кашон с найлонова торба в него.
Рибата се пълни със сол , слага се върху солта на дъното на съда и се затрупва оторе и отвсякъде със сол
След 24 часа на студена тераса, рибата се изтръсква, изплаква се набързо под течаща студена вода,
колкото да паднат кристалчетата и се увисва на същата тераса (на студено и проветриво) за още 1-2 дни
това е цялата философия
Солта не се изхвърля, а се пази (няколко дни обикновено)
за снежните тротоари
Готовата риба се завива добре в найлоново фолио, след което може да се съхранява във фризер .... ако случайно остане някоя риба де.