Започвам с доста ябълки и повече шишета. Ако не е достатъчно топло можеш да сипеш около 50 грама оцет за да стартира по бързо. Рецептата е за едно 10-11литрово шише, но понеже слагам обикновено 7-8 шишета като краен продукт получавам около 4 десетлитрови шишета хубав оцет. Солта се слага на 10-11 литра прецеден оцет. Оставям си го в тях. Слагам ги в казана и почти ги кипвам отворени за да се пастьоризират. После прецеждам и е супер дупер бистър оцет. Солта предпазва в оцета да не се завъждат мухъл и плесен по време на тихата ферментация. 10 литра оставям жив и до юни свършва. Тогава се почват салатите без оцет - шопска, мешана, овчарска .... Абе доматени Не му пречи и не се усеща солта, требе си да солиш салатата. Сещаш се , че и в киселото зеле, киселите краставички, .... и във всичките отворени туршии се слага само сол и вода.
Слага се сол и вода и протича млечно-кисела ферментация, която, забалежи, произвежда витамини. Киселото зеле и саламурените/ слънчеви краставички са полезни! За разлика от другите туршии, които са вкусни
Ок, значи, за моите цели, няма да слагам сол. На мен ми трябва малко количество, жив, истински оцет. Сещ'се за рецептите за хубос и младос сутрин чаша топла вода, с лъжица оцет, лъжичка канела и там каквото още е модерно в момента )))
Благодаря за рацептата благодаря за разяснението