Предлагам една изпитана от мен рецепта, която се прави точно в този период от годината:
Смесена туршия
4 кг Зелени домати - намушкват се с нож на 5-6 места
3,5 кг Моркови - цели
2 кг Зелени чушки “Златен медал” /може и "Сиврия"/ - нацепват се веднъж по дължина
2 кг Зелени чушки “Чорбаджийски” -цели
3 кг Карфиол - отделят се на средно големи розички
2 бр. Целина – глави - главите се нарязват на тънко,а клонките на6-7 см
2 кг Сол разтворена в 25 л вода - 8 %-тен разтвор от сол във вода
Продуктите се смесват,поставят се в бидон от 50 л и се преточва сутрин и вечер в продължение на десетина дни в зависимост от времето.
Смесена туршия
4 кг Зелени домати - намушкват се с нож на 5-6 места
3,5 кг Моркови - цели
2 кг Зелени чушки “Златен медал” /може и "Сиврия"/ - нацепват се веднъж по дължина
2 кг Зелени чушки “Чорбаджийски” -цели
3 кг Карфиол - отделят се на средно големи розички
2 бр. Целина – глави - главите се нарязват на тънко,а клонките на6-7 см
2 кг Сол разтворена в 25 л вода - 8 %-тен разтвор от сол във вода
Продуктите се смесват,поставят се в бидон от 50 л и се преточва сутрин и вечер в продължение на десетина дни в зависимост от времето.