Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
единак - специалист
Миналата година взе да ми става досадно да поливам ръчно райграса, така че реших да си автоматизирам нещата.
Прочетох из форума, нета и специализираните сайтове и си направих планче. Купих си тръба 25 и разпръсквачи на хънтър, с дюза 17А, като определящото беше радиусът на пръскане/от 4.7 до 5.2м, при налягания от 1.7 нагоре/. Монтирах и трите на един кръг, и пуснах системата за проба от чешмата, чрез един маркуч.
И какво се получи. Излизат си разпръсквачите, пръскат, но в никакъв случай на показаните в сайтовете радиуси. Може би до около 3м. При това струите на водата са някак много на капки - сякаш не им стига налягането.
Не мога да сложа помпа с отделен водоизточник, защото няма - безводно е. Нямам място за допълнителен съд, пък и не ми се и занимава. Не съм мерил налягането на водопровода, но като развия докрай чешмата си бие доволно силно.
Основната тръба е на 1 цол, оттам до чешмата 1/2, а кръгът с трите разпръсквача е 25. Възможно ли е тези 1/2 да не осигуряват дебит и оттам да не се получава?
И накрая, ако сменя разпръсквачите с роторни дали ще се подобри радиусът на струята? На мен това ми трябва, не ме интересува колко време ще се полива, защото ще си сложа един прост програматор да пуска водата в 3 през нощта.
Интересното е, че миналата година взех един елементарен роторен разпръсквач - пластмасов, жълт, на кръгла поставка, вързан през маркуч, който мяташе доста надалеч.
А, още нещо - ясно е, че секторът на пръскане се определя, като се върти онова черничкото кръгче отгоре на разпръсквача, но как се завърта целият сектор?
Любезно моля за съвети и указания.
v_tan - специалист
Здравей. Занимавам се с проектиране и изпълнение на поливни системи, така че ще споделя моето мнение. По това което си описал изглежда не ти достига и дебит и налягане. Дюзата която си взел изразходва по 0,28куб.м. вода на час, при 90* покритие . При 180* е двойно. Дадените 5,5 метра се достигат при мин 2,1бара (измерено при разпръсквача).
Не подменяй с ротори, тъй като и те имат изисквания за минималното налягане, иначе за тях твоя дебит би трябвало да стигне.
Най-доброто решение според мен е да оставиш разпръсквачите и да смениш дюзите с дюза MPRotator. Има занижени изисквания за дебит и налягане, много равномерно покритие (което дефлекторните нямат), но по-висока цена. Цената на една дюза е 17,20 за модела с покритие от 4 до 6,7метра. Изразходва около 0,1куб.м./час
Дай ако искаш някаква скица на мястото, което поливаш да видим кое е оптималното решение.
единак - специалист
Тези дюзи ще си паснат ли с тялото на сегашният ми разпръсквач?
Това за равномерното покритие е добре, но дали няма да дам още пари за нещо, което няма да работи пак поради липса на дебит и налягане?

Ето една схемичка как изглежда това, което искам да поливам. Сега разпръсквачите са в червените окръжности. Проблемът е, че вече има стъпала на места и започвам плочопътеките - затова и се разбързах - тоест не може да се копае навсякъде.
За мащаб - най-горната площадка е с размери около 4.5х4.5м

Прикачен файл

watering.jpg
watering.jpg (38.54 KиБ) Видяна 8865 пъти
v_tan - специалист
Мястото е доста голямо за 3 разпръсквача. А иначе ще станат дюзите на разпръсквачите, които имаш (Хънтър). Ако дадеш и сега един поглед отгоре, мога да ти отбележа къде би трябвало да има разпръсквачи и с какви радиуси.
Поздрави.
единак - специалист
Защо да е голямо мястото?
На снимката е само площта, която искам да поливам, дори долу има показан един излишен ъгъл.
Окръжностите са с 5.5м радиус, тоест максимален.
При минималния/според описанието/ радиус от 4.7м картината не е много по-различна.
Впрочем малко апгрейд. Измерих налягането на мястото на единия разпръсквач, докато другите два работеха - 2.1кг/см2, което си е добре. Извадих разпръсквачите, че ги монтирах снощи в тъмното, позатегнах им дюзите, че халтавеха, нагласих им секторите и нещата доста се пооправиха. За съжаление не можах да проверя радиуса на разпръскване с някаква точност, защото духа вятър. Това, че на мястото на единия имаше навит манометър се усети осезаемо от другите два в положителна посока.... при налягане 2.1...?

Прикачен файл

watering1.jpg
watering1.jpg (26.91 KиБ) Видяна 8818 пъти
v_tan - специалист
Голямо е защото поливна система с дефлекторни разпръсквачи се проектира винаги с покритие от разпръсквач до разпръсквач. С други думи ако един разпръсквач хвърля от къщата към оградата, то на оградата трябва да има един който да връща към къщата. Това е така защото разпръскването не е равномерно по цялата дължина на струята и се получават преовлажнени и сухи участъци. При роторните нещата по-могат да избягат но това по принцип не е правилния начин на поливане и води до нежелани резултати при високи температури и вятър.
А щом разпръсквачите са отворени така на 360* всичко е ясно. Тази захранваща 1/2 не може да им достави необходимата вода.
Сега ще ти направя една скица да видиш как би ти го предложила фирма за напояване... на по-висока цена от тази за която ти си монтирал трите дефлектора де :lol:
Ето и една снимка показваща много ясно правилното ситуиране на разпръсквачите.
Прикачен файл:
дефлекторни разпръсквачи.jpg
дефлекторни разпръсквачи.jpg (28.64 KиБ) Видяна 8813 пъти
Тук двете скици.
Прикачен файл:
дефлекторни.jpg
дефлекторни.jpg (116.3 KиБ) Видяна 8810 пъти
Прикачен файл:
роторни.jpg
роторни.jpg (108.51 KиБ) Видяна 8810 пъти
Градинар - специалист
Даам.. наистина трябва да започнеш от начало и то още от проектирането :-)
В форума има доста изписано. пробвай с търсачката
Изображение Търсене

Градинар написа:
Разпръсквачите са с определен радиус. Има от 1,2м до 10-12 та и повече. Освен това с дюзите може да контролираш прецизно радиуса.
Така, че броят им зависи от мястото.
Разпръсквачите трябва да се покриват един друг.
ако имаш място: квадрат 6м на 6м, слагаш 4 разпръсквача в четирите края с радиус 6м, така че да се припокриват един с друг. а не един в средата.. остават сухи четирите ъгъла. Идеята е не да се направи блато (времето за поливане се контролира), а да се полее навсякъде равномерно.
Ако е 6 на 12... стават 6 разпръсквача...
...
Вече за по-сложни форми... малко повечко мислене.. прикачвам пример
Броя на разпръсквачите в един кръг зависи от налягането на водата.
v_tan - специалист
Всеки в началото си мисли, че с 2-3 разпръсквача става... а то не става. Разбираш го като ти изгори тревата. Ако желаеш наистина да имаш поливна система не се замисляй а разкопавай двора. Пък после лятото ще си пиеш бирата на сянка вместо да поливаш тревата.
Градинар - специалист
v_tan написа:
Сега ще ти направя една скица да видиш как би ти го предложила фирма за напояване...
Ето и една снимка показваща много ясно правилното ситуиране на разпръсквачите.
Прикачен файл:
дефлекторни разпръсквачи.jpg
Тук двете скици.
Прикачен файл:
дефлекторни.jpg
Прикачен файл:
роторни.jpg
Само да отбележа, че в конкретния случай аз и представляваната от мене компания не бихме дали точно такъв проект за автоматизирана поливна система.
Предполагам, че в-тан го е наплякъл набързо, без да се замисля особено и затова е допуснал доста грешки.

Да дам един съвет и аз: При слабо налягане препоръчвам обезателно резервоар с вода, откъдето чрез помпа ще се захранва системата.
v_tan - специалист
Айде сега. То това не е проект. Просто показвам на две на три как принципно трябва да се разполагат (припокриват) разпръсквачи. Не съм и смятал налягане, кубици вода...
А иначе си прав - най доброто е да пълни резервоар ако ще и с дъждовна вода, а после с помпа към системата...
Поздрави.

Тема "Роторни или дефлекторни разпръсквачи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: