Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
yuckuJackD - помощник
Провокиран от един пост на колегата manobg в тази тема реших да измайсторя евтин програматор.
manobg написа:

Ето така съм си направил управлението на 3-те гръга:
Изображение

В кутията има 3 трафа на 24 волта и от тях отиват кабели до дупката с вентилите, която в момента правя. До сега ми бяха във висящо положение :)
В другата част на двора имам един кръг за капково напояване на доматки, ягодки и 10 дръвчета.
В началото си мислех, че ще съм един от малкото правили това, но се оказва че когато става въпрос на системи с един до 2 клапана много хора предпочитат този вариант, като икономическа алтернатива на специализираните такива.

Моята концепция:
1. Програматор (закупен от Практикер за 20-тина лева):
Изображение
2. Траф на 24 Волта променлив ток (10-12 лева)
3. Кутия в която да поместя всичко (3-5 лева)
4. Прекъсвач (мързеливо ключе) 1 левче максимум
5. Малко термошлаухи, клеми, калай и т.н. подръчни

Поред на номерата.
Защо избрах именно този програматор? Защото има батерия, която да подава захранване на програматора в случай на прекъсване на ел.захранването. Така няма да си "забравя" часа и датата, както и нагласените програми за поливане. Друга причина бе, че ми "хареса" корпуса и още в магазина измислих как ще го преправям.
Траф - такъв е защото моят вентил е от по-евтините на 24V AC (не от 9V) RainBird. Във вашия случай си подбирате трафче според соленоида на магнетвентила.
Кутията е ясна, каквато намерих
Прекъсвач - може и още няколко да се сложат, не само един (ще се появи скоро 2-и, но за това ще опиша по-нататък). В моя случай прекъсвача е сложен на самия вход на захранващите 220V. Идеята е да се щраква преди евентуални манипулации в кутията.

По същество:
Какво има в програматора? Почти нищо :) Една платка с циферблат и една с релето, което на практика осъществява прекъсването. Двете са свързани помежду си с лентово кабелче, което аз разпоих от едната страна и монтирах букса от стара копирна машина с 8 пина (6 за лентовия кабел и 2 за батериите).
Изображение

Изображение

Панелчето на таймера прецизно го изрязах с дремела и се получи това:
Изображение
А ето я и идеята за лицевия капак:
Изображение
Тук вече капака е изрязан и двата детайла са залепени с PVC лепило:
Изображение
Изображение
Следва боядисване на 3 ръце:
Изображение
Изображение
2-ра ръка:
Изображение
3-а ръка:
Изображение
Готов капак:
Изображение
Изображение
Вижда се буксата за която говорих. Така при манипулации в кутията ще може капака да се махне настрани а не да виси на кабелите си.
Новите спойки, заляти със горещ силикон:
Изображение
Воала! капака работи:
Изображение
(часът е верен и не е след обяд ...)
Съдържание на кутията:
Изображение
Изображение
Всичко е здраво закрепено и добре изолирано. Все пак това чудо ще стои навън, макар и под навес...
Общ изглед:
Изображение

Цялото чудо е монтирано непосредствено до външен контакт под навес и е директно захранено от клемите на контакта, затова е и прекъсвача ми. Много от вас може би ще предпочетат мобилност с цел прибирането на у-вото за зимния период. Тогава ще си сложите щепсел, а кебла който захранва магнетвентила ще е с буксичка. Варианти много. Всичко зависи от специфичните ви нужди.

Успех на всички и дано съм бил полезен за някого.

п.п. По-нагоре споменах, че може да се появят още прекъсвачи... Идеята ми е да измайсторя и нискобюджетен датчик за дъжд и да се навре и неговото управление (3-4 елемента на експериментална платка) в тази кутия. Тогава ще е по-удачно да дам ел. схеми (или поне подобия, защото ще се стремя да е нещо в общия случай).
УСПЕХ
hidrazin - майстор
Този програматор дето си го избрал е добър.И аз имам такъв и ще го шибна само на капковото.
Иначе за тревата ми трябват 6 канала.Без специализиран няма да мина.Хем ще е по-евтино, хем и по-удобно.
Има си гъзарийки дето ги няма в този единичен програматор.
:partyman:
yuckuJackD - помощник
Тревата - всеки вентил в различно време ли се включва?
Ако не, нищо не те бърка да ги захранваш от едно място с подходящ траф според броя вентили ...
Ако обаче се изисква да спираш единия после да пуснеш другия и т.н. - да, ОК. Аз и затова казах, че е подходящо за инсталации с един-два кръга, защото като започнат да стават 3-4 и нагоре се обезсмисля финансово :)

Забелязах обаче, че само най-скъпите програматори са предвидени за работа със сензори за дъжд, което съвсем ме отказа да си купувам geniune такъв.

Надявам се идните почивни дни да ми остане време да направя сензорчето и ще споделя подробности за тези от вас, които са заинтересовани.
hidrazin - майстор
Ще е интересно да споделиш за сензора.Те на какъв принцип работят?
А относно клапаните - ако се включват едновременно е безсмислено да
се слагат 6 броя като при мен.Има клапани и по три цола.Тогава ти трябва само
един кръг с един клапан.Само един такъв клапан е към 500 лева а 6 броя клапани за един цол са няма и 180 лева.
Отделно и помпа за 3 цола с голям дебит и налягане.Просто няма смисъл.
Освен това аз съм с набита сонда и дебитът ми не е голям - към 2-2,5m³.
С една дума трябва си програматор.Цената на този дето ще вземам е към 140 лв
за 6 кръга и има вход за датчик за дъжд.Като сметна че 6 броя програматори като
този дето си ползвал са към 120 лева и като сложа трафче и кутия ми излиза на цената
на фабричен програматор.А и ще се вкарам в голям филм - всяка промяна ще е доста
щракане по програматорите.
Заводския има една много хубава функция - процентно напояване.За дъждовен сезон като
сега е много добре.Без да променяш програмите само му задаваш примерно 25% и той ти
намалява времената на всички кръгове на 1/4 от зададените.Има си няколко фабрично заложени програми.
manobg - специалист
Много хубаво си го направил. И моите имат батерия и не си забравят времето. Монтирал съм ги в стаята и мога да си ги контролирам без да се налага да излизам на двора.
yuckuJackD - помощник
hidrazin написа:
...
Идеята ми беше ако един таймер едновременно включва всички 6 кръга, то тогава може да се подбере траф с по-голям ампераж, достатъчен да захрани и 6-те соленоида. Така системата би била същата като моята, но с малко по-мощен траф на който са вързани успоредно не един а 6 вентила.
т.е. цялата хватка би струвала с десетина лева повече отколкото ми е излязло на мен сега, защото трафа би бил по-скъп.
По замерване малко в тип "полеви условия" успях да констатирам, че консумацията на един соленоид е около 500-600 мА. Демек траф на 24V AC 3.0-3.5A ще отвори и 6-те вентила.
Само идея ...

За сензора за дъжд - еми един таймер 555 вързан на мултивибратор а прекъсвача, който ще "пуска" таймера на практика ще бъде експериментална платка с направени писти на осморка. Падне ли капка ще затвори веригата, което на практика е равносилно на натискане на бутон ...
За по-мързеливите или тези които не са наясно какво правят има готови релета време и на мястото на копчето трябва само да се измайстори такъв прекъсвач/сензор.
Прикачен файл:
rainsensor.jpg
rainsensor.jpg (13.18 KиБ) Видяна 15142 пъти
Не е необходимо да е толкова красив ... Отделно ще че го набутате в някакъв съд и в началото ще си играете с това на какво разстояние от дъното да стои. На практика ще го настройвате. Друг момент е съдът колко да е висок. Реално така работят и заводските сензори за дъжд но са направени с приятен външен вид.
Е предвид първия ми пост, ще се постарая и моя да изглежда що-годе добре :)
yuckuJackD - помощник
hidrazin написа:
Освен това аз съм с набита сонда и дебитът ми не е голям - към 2-2,5m³.
Опаааааа, този момент съм го пропуснал... сорри.
Да, това те задължава да ги редуваш, защото нямаш дебит да захраниш всички разпръсквачи едновременно.
hidrazin - майстор
И само като идея :
http://www.tme.eu/html/BG/datczici-za-w ... pelny.html
А за клапаните - просто трябва да ги редувам, :?
yuckuJackD - помощник
Тя идеята не е лоша, но не съм аз човека, който ще направи съответното управление ...
Приеми, че съм начинаещ и си позволявам да реализирам само схеми, които съм разбрал как и защо работят :)
Мартин Цветков - напреднал
Браво за смелите опити ! Все пак тия неща от хора са правени и от хора могат спокойно да се ре-новират, прекопират, доразработят, и прочие :)
И все пак мнението ми като човек работещ в тая свера от доста време насам е следната-> Според мен времето, което ще ви е нужно да отделите за да разберете едно такова устройство, след което евентуално дауспеете да го имитирате не си заслужава да го губите в такива манипулации. За същото време успешно ще можете да заделите парите за да си закупите едно таквоа устройство, било то като: спестявате от банички, не си купите нов телефон, не си вземете 2 те кутии цигари дневан дажба и т.н.
Напълно разбирам всички, които се опитват да спестят някой лев в тия времена, но ако се замислите по трезво ще се сетите, че точно затова има хора които се занимават с тези неща и те сущо трябва да си изкарават хляба като всички останали. И въпреки всичко ви препоръчвам да потърсите първо консултация на специалист... защото не всичко започва и не свършва с това да се вдигнат разпръсквачите когато пуснете системата :) Успех в начинанията ви по-натам все пак :)

Тема "Програматор за капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: