Провокиран от един пост на колегата manobg в тази тема реших да измайсторя евтин програматор.
Моята концепция:
1. Програматор (закупен от Практикер за 20-тина лева):

2. Траф на 24 Волта променлив ток (10-12 лева)
3. Кутия в която да поместя всичко (3-5 лева)
4. Прекъсвач (мързеливо ключе) 1 левче максимум
5. Малко термошлаухи, клеми, калай и т.н. подръчни
Поред на номерата.
Защо избрах именно този програматор? Защото има батерия, която да подава захранване на програматора в случай на прекъсване на ел.захранването. Така няма да си "забравя" часа и датата, както и нагласените програми за поливане. Друга причина бе, че ми "хареса" корпуса и още в магазина измислих как ще го преправям.
Траф - такъв е защото моят вентил е от по-евтините на 24V AC (не от 9V) RainBird. Във вашия случай си подбирате трафче според соленоида на магнетвентила.
Кутията е ясна, каквато намерих
Прекъсвач - може и още няколко да се сложат, не само един (ще се появи скоро 2-и, но за това ще опиша по-нататък). В моя случай прекъсвача е сложен на самия вход на захранващите 220V. Идеята е да се щраква преди евентуални манипулации в кутията.
По същество:
Какво има в програматора? Почти нищо
Една платка с циферблат и една с релето, което на практика осъществява прекъсването. Двете са свързани помежду си с лентово кабелче, което аз разпоих от едната страна и монтирах букса от стара копирна машина с 8 пина (6 за лентовия кабел и 2 за батериите).

Панелчето на таймера прецизно го изрязах с дремела и се получи това:

А ето я и идеята за лицевия капак:

Тук вече капака е изрязан и двата детайла са залепени с PVC лепило:

Следва боядисване на 3 ръце:

2-ра ръка:

3-а ръка:

Готов капак:

Вижда се буксата за която говорих. Така при манипулации в кутията ще може капака да се махне настрани а не да виси на кабелите си.
Новите спойки, заляти със горещ силикон:

Воала! капака работи:

(часът е верен и не е след обяд ...)
Съдържание на кутията:

Всичко е здраво закрепено и добре изолирано. Все пак това чудо ще стои навън, макар и под навес...
Общ изглед:

Цялото чудо е монтирано непосредствено до външен контакт под навес и е директно захранено от клемите на контакта, затова е и прекъсвача ми. Много от вас може би ще предпочетат мобилност с цел прибирането на у-вото за зимния период. Тогава ще си сложите щепсел, а кебла който захранва магнетвентила ще е с буксичка. Варианти много. Всичко зависи от специфичните ви нужди.
Успех на всички и дано съм бил полезен за някого.
п.п. По-нагоре споменах, че може да се появят още прекъсвачи... Идеята ми е да измайсторя и нискобюджетен датчик за дъжд и да се навре и неговото управление (3-4 елемента на експериментална платка) в тази кутия. Тогава ще е по-удачно да дам ел. схеми (или поне подобия, защото ще се стремя да е нещо в общия случай).
УСПЕХ
manobg написа:В началото си мислех, че ще съм един от малкото правили това, но се оказва че когато става въпрос на системи с един до 2 клапана много хора предпочитат този вариант, като икономическа алтернатива на специализираните такива.
Ето така съм си направил управлението на 3-те гръга:
В кутията има 3 трафа на 24 волта и от тях отиват кабели до дупката с вентилите, която в момента правя. До сега ми бяха във висящо положение
В другата част на двора имам един кръг за капково напояване на доматки, ягодки и 10 дръвчета.
Моята концепция:
1. Програматор (закупен от Практикер за 20-тина лева):

2. Траф на 24 Волта променлив ток (10-12 лева)
3. Кутия в която да поместя всичко (3-5 лева)
4. Прекъсвач (мързеливо ключе) 1 левче максимум
5. Малко термошлаухи, клеми, калай и т.н. подръчни
Поред на номерата.
Защо избрах именно този програматор? Защото има батерия, която да подава захранване на програматора в случай на прекъсване на ел.захранването. Така няма да си "забравя" часа и датата, както и нагласените програми за поливане. Друга причина бе, че ми "хареса" корпуса и още в магазина измислих как ще го преправям.
Траф - такъв е защото моят вентил е от по-евтините на 24V AC (не от 9V) RainBird. Във вашия случай си подбирате трафче според соленоида на магнетвентила.
Кутията е ясна, каквато намерих
Прекъсвач - може и още няколко да се сложат, не само един (ще се появи скоро 2-и, но за това ще опиша по-нататък). В моя случай прекъсвача е сложен на самия вход на захранващите 220V. Идеята е да се щраква преди евентуални манипулации в кутията.
По същество:
Какво има в програматора? Почти нищо

Панелчето на таймера прецизно го изрязах с дремела и се получи това:

А ето я и идеята за лицевия капак:

Тук вече капака е изрязан и двата детайла са залепени с PVC лепило:

Следва боядисване на 3 ръце:

2-ра ръка:

3-а ръка:

Готов капак:

Вижда се буксата за която говорих. Така при манипулации в кутията ще може капака да се махне настрани а не да виси на кабелите си.
Новите спойки, заляти със горещ силикон:

Воала! капака работи:

(часът е верен и не е след обяд ...)
Съдържание на кутията:

Всичко е здраво закрепено и добре изолирано. Все пак това чудо ще стои навън, макар и под навес...
Общ изглед:

Цялото чудо е монтирано непосредствено до външен контакт под навес и е директно захранено от клемите на контакта, затова е и прекъсвача ми. Много от вас може би ще предпочетат мобилност с цел прибирането на у-вото за зимния период. Тогава ще си сложите щепсел, а кебла който захранва магнетвентила ще е с буксичка. Варианти много. Всичко зависи от специфичните ви нужди.
Успех на всички и дано съм бил полезен за някого.
п.п. По-нагоре споменах, че може да се появят още прекъсвачи... Идеята ми е да измайсторя и нискобюджетен датчик за дъжд и да се навре и неговото управление (3-4 елемента на експериментална платка) в тази кутия. Тогава ще е по-удачно да дам ел. схеми (или поне подобия, защото ще се стремя да е нещо в общия случай).
УСПЕХ