Здравейте,искам да направя една тема за новобранци в отглеждането на различни култури в полиетиленова оранжерия.Моята е с размери 6х3 метра,стените са по 2 м. а на билото е 2,7 м.Има прозорец с размери 1,4х1 метър,от двете страни врати с рамери 2х1 метра.Найлона е 2.2 микрона(или нещо такова) на покрива съм сложил мрежа за сянка,същата съм я защипал при монтажа на найлона с пластмасови полутръби.Конструкцията е от плътно ф18мм.Монтажа на вертикалите го направих така:В туба от минерална вода налях бетон, а бетона сложих предварително направената тръбичка с мустаци и забарена гайка с болт.Стъпките ги закопах в пръста .Ето и няколко снимки.
Какво посадих?На 10 януари сложих семките от домати и краставици в едни кутии,стояха на прозореца на топло докато поникнат.Като пораснаха около 5-6 сантиметра ги преместих в кутийки от кисело мляко.По средата на март посадих в оранжерията разсада от домати и краставици.Направих едни туналчета над тях,вечерта ги повивах,а през деня отварях.Двора е много близо до морето,почвата е пясък.Вкарах багер да подравни и докарах от добруджата 30-35 Камаза'а чернозем.
При самото засаждане,сложих малко амониев нитрат и гранули против попови прасета и други.Преди седмица на всеки корен сложих по една лъжица амониев нитрат,полях обилно.Никога не съм се занимавал с такива работи.Спомням си като дете преди 30 години баба ми на село гледаше домати,краставици,лук,картофи др.Дали си внушавам или от умиление,като че ли имаха по добър вкус.Така съжалявам,че са я продали тази къща моите родители.Ако не бях строил вилата,със сигурност щях да си живея на село,по ми харесва.Майка ми и баща ми са "градски" хора,нищо за зеленчукопроизводството не могат да ми помогнат.Целта на тази оранжерия е,хоби,истински продукти.След като си построих вилата,пътеки,треви помощни постройки и др.,дойде времето за кефа.Преди време си направих "казанджийница"(варих ракия два пъти,само),барбекю с пещ,сега оранжерийка. В момента имам 22 корена домати,30 краставици,малко репички и разсад за салати.
Имам питане,дали трябва с нещо да се тори и кога?Гледам да поддържам 25-30 градуса,добра ли е температурата.
Ето още малко снимки с "продукцията".