- 1
- 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
nikel
- специалист
16 мнения в "Калайдисване на мед"
- Мнения: 5
по разкази теоретично за калайдисване на съд-почиства се с остър предмет и пясък до показване на медта или лъскав слой калай,почиства се парцал натопен в солна киселина, след това се слага на пиростия със запалени дървени въглища и загрява, напръсква се с ръка нишадър и веднага след него стърготини от калай,които се размазват с естествен памук,ползвай подходящи клещи за бързо въртене на съда защото калая е на дъното винаги . до месец ще викам специалист да ми покаже и отново ще споделя вече с практически опит.
escutcheon
- специалист
- Мнения: 251
Това е бая трудно занимание. Теоретически е така- търкаш с памука и сипеш нишадър, но то и свиренето на пиано изглежда лесно отстрани. Аз се пробвах няколко пъти и отидох при един циганин. Не ром , а циганин. Той ми направи показно и аз се отказах завинаги . Правеше същото, което и аз , но резултата е несравним.
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Трудно е, когато не се използват флюсове. Почистеният повърхностен слой на медта бързо хваща окисен слой, който възпрепятства контакта с калая. Затова техниката на циганина е в скоростта на работа. Флюсът изолира метала от кислорода и спомага "умокрянето" на медта.
Но както казах - калайдисването на казаните е погрешна практика и лишава казана от предимството му, да е меден. При варене на пращини от костилкови плодове с дестилатори, които не са от мед, се налага поставянето на допълнителен меден катализатор, който да неутрализира вредните съставки.
Но както казах - калайдисването на казаните е погрешна практика и лишава казана от предимството му, да е меден. При варене на пращини от костилкови плодове с дестилатори, които не са от мед, се налага поставянето на допълнителен меден катализатор, който да неутрализира вредните съставки.
paro_k
- помощник
- Мнения: 15
Здравейте. Продължавам темата, тъй като ми се налага да почистя калайдисан меден казан от калая.
Няма ли по-ефикасен начин?
jooreo написа:почиства се с остър предмет и пясък до показване на медта ...Това ми се струва адски трудоемко. Содата също едва ли ще помогне в случая.
Няма ли по-ефикасен начин?
mamkata
- специалист
- Мнения: 155
Хигро, в думите ти има много истина, но има и един проблем - ако джибрите /пращината/ са кисели и се отделя мед в дестилата и после, като пиеш ракията и пушиш се усеща един много неприятен сладникав вкус - много чувствителна качествена реакция за определяне на мед
И като калайдисвате - използвайте калай, а не композиция /сплав от калай и олово/, че после ще се чудите защо венците ви са станали сини
И като калайдисвате - използвайте калай, а не композиция /сплав от калай и олово/, че после ще се чудите защо венците ви са станали сини
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Това, което усещаш на вкус, не е мед, а меден ацетат. Придава много неприятен вкус и е симптом, че не си почистил казана както трябва.
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=129#129
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=129#129
mamkata
- специалист
- Мнения: 155
hygro написа:Това, което усещаш на вкус, не е мед, а меден ацетат. Придава много неприятен вкус и е симптом, че не си почистил казана както трябва.Мисълта ми беше, че са медни катийони, независимо ацетат, карбонат или окис. И мисля че това би трябвало да се получи не от непочистен казан, а когато вече е започнала оцетнокисела ферментация в материала и мисля че се слага натриев хидрогенкарбонат /сода за хляб/ за неутрализацията на оцетната киселина.
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?p=129#129
- 1
- 2
Тема "Калайдисване на мед" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!