• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rebroto - специалист
Здравейте замислих се да си направя вец.живея до река Струма .бих искал да заинтересувам и още хора.защо мисля си че ще бъде хубаво ако електричеството някакси си го произвеждаме ние самите.На мен лично ще са ми достатъчни някъде около 2500-3000W,да си покрия домащните нужди.ще ви буда благодарен за съвет и да ме насочите на някъде от къде да започна.благодаря ви предварително/
Master_Kenobi - V.I.P.
rebroto написа:
...да си покрия домащните нужди.ще ви буда благодарен за съвет и да ме насочите на някъде от къде да започна...
От тук. Ключови думи: нормативна база, технология, екологични изисквания, те такива неща... Само не пиши "ентусиаст съм да направя ВЕЦ" :-D
Впрочем имаш ли две-триста хиляди свободни евра? :-D Ако имаш - скачай в дълбокото и късмет! :thumbs:
Ама не ни занимавай нас, щото определено не е за НАПРАВИ САМ!

П.П. Не ми благодари, че ти оправих заглавието, за да не те излага. :-D
bsb - помощник
Човекът говори за 3 kW. Това много ли ти се вижда? И неподходящо за "направи си сам"? Един генератор с ДВГ от магазина срещу неколкостотин лева вади такава мощност. Тъй че темата изобщо не ми се вижда неуместна, макар и да нямам познанията да помогна по нея.
Е, все пак знам, че само с ВЕЦ няма да се мине (освен ако не се строи водохранилище на Струма, което вече не е за "направи си сам"), ще трябва и някакъв вид акумулиране на енергията или превключване към захранване от основната мрежа.
hygro - майстор
Ударението на Кеноби пада върху "нормативна база". Не можеш да си хващаш води за ВЕЦ както си искаш. Не можеш да се включваш към мрежата, както и когато ти се ще, дори и с 3kW. Ако и техническото изпълнение да не е сложно, за реализацията на такава нещо има неизпълними за физическо лице изисквания. Представител съм на фирма, която произвежда оборудване за ВЕЦ, включително и за малки необслужваеми. Борбата на клиентите за преодоляване на административните бариери е сизифовски труд...

Колкото до реализацията - трябва ти само една центробежна водна помпа с асинхронен двигател 3kW и три кондензатора. Пускаш водата в обратна посока и получаваш центростремителна турбина с асинхронен генератор... Е... и някои други нещица са нужни :)
8180 - майстор
Роберто,
Много малко съм наближавал тематиката.
Мисля, обаче, че колегите те съветват за "истинските" изпълнения, които вероятно са безкрайно сложни (защото не са ЗА НАС). Правихме го при Соца за нуждите на едно бунгало на елементарна река (дере) да си светим + ТВ за кола и да си "чешем крастата".
Според мен, варианта със "собствените нужди" е по-достижим. Колкото - толкова и "НаправимО сам". Вероятно по закон ще излезе, че краднеш, но това не би трябвало да е така докато НИКОЙ на това ниво на реката не оползотворява законно. Едва ли не, трябва да получиш субсидии. :)
Прави са колегите - законно, ако разгледаш, ще се откажеш.
Ако си направиш нещо за собствени нужди, обаче, може и да изкара доста години.
НЯМАМ представа от икон. ефективност за 3kW, но по принцип - за размисъл...(и да те отклоня от комбините и по-големите мощности). За 3kW може да се окаже елементарно ниво на водата и дебит (НЕ знам, но по-просто от за 300кW). После Струма си заминава, както и преди... докато те хванат (все ще се намери кой :) )
Justy - майстор
.............................................................................
Последна промяна от Justy на ср яну 28, 2009 10:21 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
Justy написа:
Описанието на Хигро също не е съвсем коректно в частта за асинхронния двигател / къде е възбуждането :wink: /
Коректно е, коректно е... :) Помисли за какво служат трите кондензатора, а ако работи в паралел с мрежата и те са излишни...

Виж тук:
http://www.newenergy.org.cn/english/guide/async.htm

Не зная дали си учил за електрически машини, в този предмет има една глава "Обратимост на електрическите машини". Асинхронният генератор е идеалния пример - в режим на двигател има положително плъзгане и се върти с подсинхронна честота, при преминаване към надсинхронна честота и отрицателно плъзгане работи в генераторен режим - без никакви допълнителни мерки.

За да се поддържа възбуждането при самостоятелна работа са нужни кондензаторите, ама хайде да не ровим толкова надълбоко...
Justy - майстор
............................................................................
Последна промяна от Justy на ср яну 28, 2009 10:21 pm, променено общо 1 път.
hygro - майстор
Синхронните генератори са значително по-скъпи и по-капризни. Дори и да трябва да преработиш асинхронен мотор. Разбира се, всичко останало е в тяхно предимство :)

Идеята с помпите от поста ми от по-горе се реализираше през 90-те в България от водоснабдителни дружества, които се опитваха да печелят, като ги използват вместо гасители на налягане при низходящи водоснабдителни магистрали с голяма денивелация. Не съм следял какво стана от начинанието, но май се разсъхна. Випом Видин се опита също да се намеси в бизнеса, имаше и руски фирми...

Предимството на асинхронното решение е простотата - купуваш водна помпа от магазина и си има готов генератор. А за сериозни неща - запазил съм едно алтернаторче за теб:

http://www.hitzinger.at/en/alternators/

:wink:
emil_v r - майстор
Ох , да си призная , преди няколко месеца се заключих в гаража...
и тайно развъртях с дрелката един малък асинхр. двигател :evil:

Беше неделя , слънчев ден , включих 4,7 Мкф само в едната фаза + лампа 12 в , която уверено светна ... и изгоре :-D

Така че това на Хигро е пробвано , ноо си иска обороти !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Направа на водноелектрическа централа (ВЕЦ)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: