• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всички имаме коли, нали ?
kozl - майстор
Бях се нафтирал с дъртото пежо 305 атм.дизел.
Нямаше подгрев на нафтата преди филтъра и няколко пъти зимата съм сменял филтър на пътя. Веднъж се пробвах да промия с короселин затлачен филтър и провал. На външен вид го докарах като нов, но не пропуска нафта и двигателя няма обороти. Затлачения филтър излизаше във вид на парафинна свещ.
Оставял съм нафта в дълбок прозрачен съд на отрицателни Т. Нафтата се разслоява. Кашата пада над дъното. По средата бистра течност и отгоре плуват кристали. Лятната нафта прави повече каша при отрицателни Т.
Това което запечатва филтъра е кашата над дъното, която според мен е парафин. Когато съм ползвал добавка против спачаване на нафтата, добавена при Т над 5 гр. След това при ниски Т кашата над дъното е по-малко и не прилича на каша, а прилича на финна прах в течност. Т.е. частиците не могат да се слепват и изглежда това спасява филтъра от бързо запечатване.
След като се намръзнах да сменям филтри на пътя в голям студ и си набавих от автоморга филтърно тяло с подгрев на нафтата и забравих как се сменя филтър на пътя.

А въпросът за мен не стои при какви Т замръзва нафтата, а при какви Т не пали двигателя по причина на нафтата и при какви Т двигателя спира да работи със спачена нафта. Обаче това зависи доста от състава на нафтата и от двигателя и оборудването му.
От експлоатация на трактор Т30, без филтри за нафтата, че се спачават - въпросът бе да запали в студа. Па с каша ли работо с кво ли :?
Но за да запали трябваше първоначално да се загрее ГНП, обичайно с бензинова горелка.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Зареждам аку, пеша съм и ме мързи, все още, та да си побъбря и аз. Дъртото волво палеше само на газ в големите студове на 2009-2010... После ровърът, с подгрев 2 сек. палеше нафтата пак в големите зими. После пасата само на метан, палеше без проблем, ако е паркиран с носа на юг... фъстъчката не помня да е имала зима. Сега теази седмица с -10 ни изненадА. Но ми прави впечатление, че по улиците не "чувам" електрички. Въобразявам ли си или им е студенко?
schuldiner - майстор
За електричките не знам, ама става нещо с фаровете :? Паля сутринта /нормално/, слизам да стържа леда - левият фар ни къси, ни габарити. Жената закъснява, карам с един фар и двойката за мъгла. На пътя всяка десета кола циклоп, при това не само дърти като моята...
Svetoslavoff1 - майстор
пет яну 12, 2024 9:06 amn_a написа:
... Но ми прави впечатление, че по улиците не "чувам" електрички. Въобразявам ли си или им е студенко?

Вчера минах пътем край едно училище, тъкмо прибираха децата. Та имаше три теслИ покрай другите. А и няколко електрички на Дачия мернах из града в движение. Е, по Варна е мааалко по-нестудено като по други села и паланки.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет яну 12, 2024 9:56 amSvetoslavoff1 написа:
пет яну 12, 2024 9:06 amn_a написа:
... Но ми прави впечатление, че по улиците не "чувам" електрички. Въобразявам ли си или им е студенко?

Вчера минах пътем край едно училище, тъкмо прибираха децата. Та имаше три теслИ покрай другите. А и няколко електрички на Дачия мернах из града в движение. Е, по Варна е мааалко по-нестудено като по други села и паланки.
По прибиране на деца тук е направо топло. Сутрин е минус десетина.
DundyTheCroc - майстор
Не е чак толкова студено, та да спрат електричките, вчера обикалях със служебната, е, разхода си скочи на 25 киловата. В София няколко дена движението е по-спокойно, явно много коли не са запалили. Относно нафтата, преди зимата нов горивен филтър, редовно източване на водата от него, хубава нафта и да не се държи резервоара много празен, че прави конденз. Иначе толкова съм го ял на младини със семейни/наследствени дизели зимата, че мога да напиша роман, съответно вече карам само на бензин :-D
Indianec 2 - специалист
А как стои въпроса със газта за осветление и спирачната течност при комън рейл?
Andri01 - майстор
Газ -1:10 пооправя работата малко. Добре е да се сипва по времена зареждане-да се размеси. Но за спирачна течност -не съм чувал.
Студеното е мор за електричките. Движат си те, но проблем е завишената консумация- нали топлото и то иде от батерията?!
Вчера ги гледах спрингачките на еърапорта, както и новите китайски автобуси. Водачите им от това се оплакват.
Сега се чудя- на японката да сменям ли свещи, че са на 14+ години, па и основно карани на газ.
Няма индикация да пропусне херц, за сега. Взривява винаги от първо завъртане и бодро, с акумулатор 03.2018та.
schuldiner - майстор
Навремето в компютърните сервизи много обичаха да продават кит за зареждане на тонер по десетина кинта... Мажеш каквото мажеш, а после за почистване и нов тонер вземаха по 100. Да не стане няма да дам 50 кинта за ликимоли, ще мина с газ за горене, пък майната му 2-3 бона дюзи после...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "При какви минусови температури реално замръзва нафта/бензин в резервоара?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: