Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
SecondShoe - напреднал
Нямам снимки, но ще опиша достатъчно точно методиката, по която работят майсторите. После, ако има интерес мога и да направя снимки.

Банята ще е в една стаичка, която преди са ползвали за спалня на младоженци (началото и средата на ХХ век) , после за склад (от 60-та г. до момента) и сега не става за нищо друго, освен за баня :) . Намира се на втория етаж и е с размери 215 х 230. Определено няма да ми е тясно.

След консултация с майстор решихме да се прави с гипсокартон, теракот на пода и стените и Армстронг таван. За тавана не съм сигурен дали се пише така, нито знам как изглежда, но майстора каза, че така е най-добре.

Първо пробиха улеи и дупки в стените и пода, през които ще минават ВиК-то. Прекараха тръбите за водата и канализацията. На стените сложиха някаква мрежа закрепена с гвоздеи и метални капачки от безалкохолно. Долу, на пода сложиха араматура и заляха с някаква циментова смес, дебело е няколко пръста. Преди да го излеят това сложиха армиран найлон долу. Под найлона е дюшемето. Сега предполагам ще започнат слагането на гипсокартона и тавана. Накрая ще залепят плочките.

Купил съм душ кабина. Размерите са 80х80 см. Не е много широка, но няма да играя хоро вътре, а и беше страшна далавера - взех я за 200 лв. от местен строителен хипермаркет.

Въпреки, че има душ кабина си поръчах и отделно сифонче (май така се казва) извън кабината, за всеки случай.

Вентилацията ще бъде монтирана на тавана, тъй като единствената външна стена на банята е двоен кирпич и е дебела към 60 см. и не искам да я пробивам. За да е колкото се може по-малко влагата, избрах варианта с душ кабина.

Къщата е на два етажа от кирпчени тухли с гредоред. Построена е 30-те години на миналия век. Покрай ремонтните работи и пробиването на дупки за ВиК стана ясно, че дървото е в отлично състояние. Обитаем ще бъде главно втория етаж, тъй като първия е с доста нисък таван и реално е най-подходящ само за маза. Другите стаи на втория етаж са направени с гипсокартон, минерална вата под картона на стените, които са външни и ПВЦ дограма. Минерална вата и картон на таваните. Старото дюшеме е запазено непроменено.

Мисля, че технологията стана ясна. В момента върви ремонта. Ще пусна снимки после. Ще се радвам да чуя коментар на специалистите относно цялата технология. На мен ми звучеше добре като идея, но знам ли - не съм специалист :? .
Последна промяна от SecondShoe на съб май 02, 2009 12:06 am, променено общо 1 път.
vidrata - специален-специалист
Ще чакаме снимките.

В кабина 80х80 не само, че няма да играеш хоро ами няма да можеш и да се къпеш.Вервай ми.

А и какво общо има мрежата накована по стените с кашона??Може би ще измажат и после ще лепят кашона.....не знам??? Я ги питай и пиши.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Вентилацията ще бъде монтирана на тавана, тъй като единствената външна стена на банята е двоен кирпич и е дебела към 60 см. и не искам да я пробивам
Това какво ще рече, че ще пробиваш покрив ли??
housedoktor - майстор
В общи линии така се прави ,но ше те посъветвам да импрегнираш фугите на плочките ,а също така да сложиш хидроизолационна лента в ъглите.Аз бих поставил над дюшемето дебел водоустойчив шперплат ,а армирания найлон да обхване и 4аст от стените
vidrata - специален-специалист
Докторе на къщи ти би ли ми обяснил това което попитах за мрежата и кашона???

И за що е тая хидр.изол. лента??? Не е нужно да се слага всичко което е на пазара.
housedoktor - майстор
Видрата а да си чувал че хидроизолация на баня се прави на няколко нива?.А ако къщата е гредоред с кирпич бих махнал мазилката и оголил гредите.После ,импрегнирам гредите и грундирам основата ,опъвам хууубаво рабична мрежа -закована за гредите ,правя една ръка циментово лепило и после лепя картона(ако за конструкция е ограничено мястото) Фаянсовите плочки имат определен процент водопропускливост,както и циментовата замазка без добавки,както и фугиращата смес .Водоустойчивия шперплат се завива върху дюшемето за да стабилизира пода
vidrata - специален-специалист
Ами ако в даденото помещение няма нито една греда по стените а , всичко е керпич , кво правим???????И според мен тази "пропускливост" на плочките е важна за пода ,за стените забрави.И с какво ще помогне лентата????? И друг път сме го коментирали и там съм казвал , че ако ще правиш фаянса така , че да прониква влага зад него , въобще не го прави.

Не искам да спорим с теб просто те попитах.Ако не си съгласен с мен дай по сериозни доводи ,а не тези които изтъкват в "мисията"
housedoktor - майстор
Ако всичко е кирпич и то в добро състояние- зачиствам леко,мога да го надраскам,дълбокопроникващ грунд,пвц мрежа с циментово лепило и лепя ,като и слагам дюбели.Винаги импрегнирам и фугите на стените,поне в района на душа.А лентата по ъглите е за сигурност.Все пак гредореда има мърдане.Не е кой знае какъв разход и не ми пречи да я сложа
SecondShoe - напреднал
vidrata написа:
В кабина 80х80 не само, че няма да играеш хоро ами няма да можеш и да се къпеш.Вервай ми.
И в по-малки кабини съм се къпал (има такива) и не съм имал проблем. Все пак там ще прекарвам само 10 минути дневно :) .
n_a написа:
Това какво ще рече, че ще пробиваш покрив ли??
Не, само тавана. Въздуха ще излиза в таванското помещение, което е твърде ниско за да се ползва за нещо, но с достатъчна кубатура за да съм спокоен, че няма да има проблеми с влагата.
housedoktor написа:
В общи линии така се прави ,но ше те посъветвам да импрегнираш фугите на плочките ,а също така да сложиш хидроизолационна лента в ъглите.Аз бих поставил над дюшемето дебел водоустойчив шперплат ,а армирания найлон да обхване и 4аст от стените
Да, имам намерение да намажа фугите с хидроизолационен разтвор след като си тръгнат майсторите, за всеки случай. Найлона наистина беше обхванал част от стените, но май на едната стена не беше достатъчно и беше мокра. Сега по празниците ще има време да изсъхне достатъчно.

Част от мазилката беше свалена за да се прекара ВиК-то и си имаше греди по стените, при това доста дебели.

Току що се сетих, че имам снимки в телефона си. Не са с добро качество, но се вижда достатъчно.

В този ъгъл ще бъде душ кабината. Част от долапчето ще се превърне във 2 вградени рафтчета за шампоани и др. такива простотии.
Изображение

Това е мрежата по стените:
ИзображениеИзображениеИзображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Въздуха ще излиза в таванското помещение, което е твърде ниско за да се ползва за нещо, но с достатъчна кубатура за да съм спокоен, че няма да има проблеми с влагата.

Тема "Баня в кирпичена къща с гредоред" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: