• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте, имам досаден проблем, и се надявам по-опитни от мен хора да ми помогнат. Пък аз ще помагам с двигатели и гипс-картон :-D

Копирам поста си от Фиат Форум България, за да не пиша наново всичко:

Значи проблемът е че си купих една нова глава за душа и я монтирах. Всичко ок, но в 3 през нощта се събудих от силна течаща вода. Беше протекла. Свалих я, разпарчетосах я, сглобих я, изглеждаше всичко ок, сложих я, и след 1 час, вече към 04:30 пак протече. Това става миналата седмица сутринта преди да влеза в болница. Голямо псуване беше...

Вчера викам - абе я пак да я пробвам - изследвах я обстойно, свалих и другата която бях купил, от студеното кранче, разглобих и нея, сглобих ги наново, върнах си студеното на душа, но тази дето протича не я сложих на душа, защото трябва на топлото, а това е свързано с тичане до мазето и централно спиране на водата на входа, защото местния ми кран не работи. Затова реших да я сложа на студеното на чешмата в банята. Всичко ок.

Обаче тази нощ в 4 сутринта пак се събудих от течаща вода, но само затегнах крана и си доспах. Сега вече на трезво - пак го разглобих - гледах го, взирах се, и не виждам с какво тази протичащата глава е по-различна от другата, с нея никакви ядове няма.

Значи то е много просто устройство - 2 керамични повърхности се допират една в друга, и при завъртане в едната има половин кръг, през който минава водата. Най-отгоре има едно тефлоново уплътнение, което се задържа от един силиконов пръстен в корпуса на главата, един вид като зегерка го държи. Тефлоновото уплътнение ляга в смесителя така, че се притиска към керамичната част и теоретично става невъзможно да протече. Обаче протича.

Какво да го правя? Не вярвам че не може да се оправи - не е възможно сега да не тече и да е перфектно, а след 12-13 часа чак да започне да тече. Сега пак съм я монтирал, и ще чакам да протече.... Чакам и някакви идеи ако имате?

Прикачен файл

DSC02703.JPG
DSC02703.JPG (71.87 KиБ) Видяна 13992 пъти

Прикачен файл

DSC02705.JPG
DSC02705.JPG (62.62 KиБ) Видяна 13992 пъти
Тъй като колегите от автофорума не ме разбраха добре, обяснявах допълнително, ще го пусна и тук:

Чешмата и душът са ми от стария модел - отделно за топла, отделно за студена вода имат кранчета.

Купих ДВЕ нови кермаични глави. За душа. Едната монтирах на душа на студената вода, а другата пак на душа, но на топлата. Кранът за спиране на топла вода в апартамента е повредена и ако искам да спра водата топлата - трябва да спра централно на входа от абонатната.

Спрях водата, монтирах си новите глави, и пуснах водата. Това стана в полунощ, за да не хвана някой под душа.

Даже студената беше монтирана предния ден още, а топлата само я монттирах на др ден през нощта. Всичко ок, обаче към 2 часа протече. Спрях водата, свалих двете глави, разглобих ги, сглобих ги, пак ги монтирах, и пак всичко ок. Заспах. Към 4 часа някъде пак се събудих - пак протекло. Свалих керамичната от топлата вода на душа, и си върнах старата, обикновена.

Вчера през деня - реших че може проблемът да е в душа, затова реших че ще монтирам главата на чешмата. Монтирах я на студената вода. Всичко ок. В 4 и 1/2 през нощта - протече.

Главите са едни и същи, имат едни и същи части, на вид и на сглобяване са 1:1. Едната от двете - протича, независимо дали е монтирана на душа, или на чешмата. Искам да разбера защо. Защото първо всичко е съвсем нормално, и чак след няколко часа - протича. И то така, все едно уплътняващата зегерка се размества, и не държи уплътнението хбаво. А то не е така. Няма от какво и накъде да се размести там.

ред.: Airfan - керамичните глави нямат нищо общо с винтове. Самоотваряне пък е напълно невъзможно. Все едно колата ти да самозапали и да се самозакара до бензиностанцията, да си сипе, и да си плати, и да се върне пред вас.
bojkob - специалист
може проблема да е в налягането. В малките часове налягането се увеличава поради по-малката консумация!

щом тече и на душа и на чешмата значи има някакъв дефект които се проявява при по-високо налягане!

Нека и другите да кажат според мен е това!
LazarGanev - "Велик майстор"
Не се занимавай с глупости. Купих 10бр от тези китайчета от склад на едро - по 1,50лв, като мислех да подменя всички в къщи и да предлагам и на клиенти. От тези 10бр не прокапваха само 2бр :shock: , останалите са брак. Ако имаш желание за повече изследвания, мога да ти ги подаря всичките! Вземи си безконечни - български или сръбски и ще забравиш всякакви проблеми. Струват около 5лв/бр.
Но това не са китайчета, това са български, на Видима. Мисля че са по-качествени. А какво е това "безконечни", може ли линк, снимка, схема, да видя какво им е безконечното ?
LazarGanev - "Велик майстор"
http://nautilus.hit.bg/
Не можах да намеря снимка.
Spokoiniq - майстор
Аз скоро попадах на такъв проблем-стара батерия на дядо ми, хрома перфектен, но за да не сменя гумички и да натяга като гламав купих видимски керамични глави-уж 1:1, а едната покапваше.Проблема е че старата батерия е 1/2мм по-дълбока, което при стандартна глава с гумичка не пречи предвид развиването й до нужното.Керамиката затваря себе си, но нейното "дъно" не опира отзад в батерията добре и съответно покапва.
Решението- сваляш батерията, взимаш шестостен, развиваш присъединителните холендри отзад, взимаш гумени уплътнения за 1/2 и ми мушваш между керамичната глава и дъното на батерията.Отзад през отворите на холендрите придържаш уплътненията, за да са центрирани спрямо керамичните глави, и притягаш главите.После навиваш холендрите и обратно на стената.Те това е :-D
Ама при мен не е така ! При мен - слагам керамичната, и всичко е перфе, никакво капене, пълно затваряне, като по учебник. И по някое време през нощта - не прокапва, а направо си тече. И това което предлагаш е много добро решение, но ако протича самата глава? А не около уплътнението ?

Пак казвам - монтирам я, всичко е 6. След няколко часа направо почва да тече.

Лазар Ганев - благодаря за линка, но не ми харесва това нещо.
bonjyr89 - специалист
Spokoiniq има логично обяснение на проблема ти. Като прибавим и казаното от bojkob,че през ноща налягането е по-голямо и ето го обяснението. Уплътнението приляга към шестостена но не напълно и просто при по-високо налягане пропуска.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
ogi28b написа:

Обаче тази нощ в 4 сутринта пак се събудих от течаща вода, но само затегнах крана и си доспах. Сега вече на трезво - пак го разглобих - гледах го, взирах се, и не виждам с какво тази протичащата глава е по-различна от другата, с нея никакви ядове няма.

Значи то е много просто устройство - 2 керамични повърхности се допират една в друга, и при завъртане в едната има половин кръг, през който минава водата.
От обясненията тук, си правя извода че кранът се саморазвива.
"... само затегнах крана и си доспах"
Въпросният кран да се върти по-лесно от другия ?
Аз бих белязал крана или блокирал (напр. ще го увия с тиксо) - за пробата.
Пробвай - успех. :?
  • 1
  • 2

Тема "ВиК проблем с керамична глава - протича винаги през нощта" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: