Всички въпроси за вилата.
Здравейте, майстори и приравнени!
Има ли някой, който да даде информация за работеща помпа, задвичвана от вятърен двигател? Надявам се някой да се отзове, а по-нататък ще обяснявам на колко метра искам да качвам водата (става реч за изкуствено езерце, което мисля да си правя), както и за търсене на вариант с вертикално разположение на оста (каруселен тип). Засега оставам в режим на чакане на отговори.
Всичко най- и по- на всички вас!
Стефан - майстор
Има, действаща, но е в Пловдив
единак - специалист
На много места има. До Бургас има едно вилно място, на което всяка вила си има една вятърница/така им викат/. Правеше ги някакъв местен майстор. На жена ми дядо и има такава. Два пъти сме я вадили през годините за да ремонтираме смукателя - разказа ни се играта. Тръбите са до 38м ли беше...
Освен това като потърсих в гугъл и излезе, че има бг фирми, които ги продават.
Единак, благодаря за това, че остави лъч надежда у мен! А може ли по конкретно някоя препратка? На мене няма да ми трябва да черпя от кладенец, искам само да завъртам наличната вода. Смятам, че преобразуването вятър-генеротор на ток-помпа има прекалено малък КПД за конкретното приложение. Някъде тук из форума срещах соларни помпи, но не съм сигурен дали те са нещо по-добро като решение. И ако има нещо, което да се види отсам Балкана в България (не се обиждайте, румелийци, това беше само на майтап!)
единак - специалист
Ама много те мързи.

http://avgandira.com/index.php?option=c ... &Itemid=89

Първото, което гугъл ми изкара. Сигурно има и още.
Благодаря за информацията! Все пак няма ли някой да даде някой не толкова обемист и тежък за изпълнение вариант? Това, което аз се опитвам е да си осигуря "претакане" на водата без да ми се мотаят захранващи кабели и без да се притеснявам като си тръгвам какво ще се случи докато ме няма. Именно затова и търся каруселен тип (с вертикална ос) задвижване, защото е в много по-малка степен зависимо от силен вятър. Имаше един вариант на изваждане на вода с пропиталента, която се изцежда при преминаването на най-високата точка ("Моделист-Конструктор", не се сещам кой брой), някой пробвал ли е?
NeoBoss - специалист
мислил ли си какъв дебит ти е нужно щом е за езерцето?
Не мисля че в умален вариант на нещо такова и то конейки екстетичен вид ще можеш да постигнеш по добър вариант от помпа за езеро? има ги на всякакви цени не харчат много ток. Просто не виждам смисъла.

Икономия според мен може да се направи от вече падащата вода в езерото на водоно колело което да върти нещо като динамо и да захранва осветление на езерото примерно. Което би било практично и красиво.
vladtod - специалист
Намираш си един колянов вал от мотоциклет,Иж,МЗ и действаш, направи си перки от ламарина 2,3 сам прецени .......

Тема "Помпа с вятърен двигател" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: