• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dalgia - специалист
petromaniq написа:
Имам чувството,,че dalgiq си прави майтап във форума, нищо, че темата му е качествена - Даи Боже успех.. Който може да му помага !!!
И от къде ти дойде това на акъла. :?
За другите които не мислат , че се майтапя ето дин чертеж защо се получава тази "аномалия".Това е статора с 3те групи намотки.Зел. черв. и синя.Да вземем зелената секция.При 20 магнита пред всяка намотка (зелените) се вижда че се получава различен поляритет на магнитното поле.Т.к. във всяка група намотките са вързани последователно се получава унищожаване на напрежението.При 16 магнита положението е друго.Както се вижда пред всяка от червените и зелените стои магнит с еднакъв поляритет.Сега трябва да разкарам каналите и да пренаредя магнитите.
Пуснах тази тема защото имах нужда от помощ и в последствие видях грешката.От друга страна предполагам , че на някой може да му е интересно да си направи генератор за вятърна турбина.На предложенията за готови генератори : да има но струват много по скъпо от колкото този който правя(или се опитвам :) .Всеки предполагам по един ии друг начин може да си намери генератор.Но тогава как можеш да покажеш как се прави вятърен ел. станция.Няма да има повторяемост.В моят случай от всеки стар двигател може да стане и то на приемлива цена.Спрях се на мотор от пералня защото
може да се намери лесно , статора се цепи на 3 а ротор може да се направи на струг и стават 3 генератора.От друга страна статора е с48 канала и събира повече намотки.Сигурно мощноста няма да е голяма, но все пак не се боря да продавам ток на енергото.Става за вила и аварийна ситуация когатао няма ток (ако се сложат акумулатори).Важни са и оборотите а с този статор няма да са високи.
Правя вертикална турбина която се отличава с ниски обороти.Затова не се спирам на алтернатори от коли и други защото ще трябва и мултипликатор а и както казах по нагоре как ще покажеш как си го направил.

Прикачен файл

LGIM0018A.jpg
LGIM0018A.jpg (50.27 KиБ) Видяна 9821 пъти

Прикачен файл

LGIM0019.jpg
LGIM0019.jpg (55.51 KиБ) Видяна 9821 пъти
emil_v r - майстор
Тоо вместо да ти помагам нящо , аз питам .....
Дълъг , защо правиш трифазен ток , а не монофазен , все една мощност ще изкараш .
2- откъде купи магнитите , евент да си купя и аз .
Според мен можеш да сфазираш намотките , като разменяш изводите им
3- статорът си е навит с две нам., не стана ли да се използват и да не пренавиваш ?
Защо махаш част от статорът , и намаляш мощноста
4- това по- добре да го въртиш с моторче от косачка , или др. мотор ...

Тия готовите генератори с двигател са с асинхронен двигател/ генератор .
Вятърното задвижване спор. мен е абс. негодно ... днес не духа грам
а като задуха тва чудо издава силен шум , при буря е опасно .
Не знам .
dalgia - специалист
Трифазно защото се разпределя мощноста между намотките.Ако имаш три по 500вата за една трябва да правиш сметки да ти покрие 1,5кв.Магнитите от този сайт
http://www.supermagnete.de/bul/warning. ... tch_lang=1
С американ експрес виза или друга карта която става за плащане по нета.За 10 дни са на митницата.
За асинхронните генератори които казваш работят най малко на 1500об.
Този от пералнята първата секция е на 380об. но 50 вата.За вятъра днеска няма утре има а зимата винаги духа.Зависи къде си.За шума не съм съгласен ама ти не четеш.Правя вертикална аксиална вятърна турбина VAWT.Шумът при тях е нищожен.Не се влиаят от турболенцията на вятъра и скорост на оцеляване до 200км/ч вятър.
Но при тях са ниски оборотите.КПД е ниско но за градски условия са перфектни.
Статора е навит според оборотите на мотора.Колкото по малко намотки толкова по-високи обороти.И намотките май са три за 2950 об.Мощноста е малко спорно да я намалявам т.к. компенсирам площа с по-силно магнитно поле.Във сметките участват и двете.Колкото по-голям е диметъра на ротора токова повече се увеличава и периферната скорос и магнитите по-бързо ще преминават през намотките.Ето малко снимки на турбини не можах да намеря едни на покрива на зграда където има ресторант и са наредени 20 турбини малки по перилата с мощност 500 вата едната и сумарно 10кв.Така , че според мен има файда да се правят с малка мощност

Прикачен файл

vawt-full.jpg
vawt-full.jpg (24.27 KиБ) Видяна 9804 пъти

Прикачен файл

VAWT.JPG
VAWT.JPG (66.6 KиБ) Видяна 9804 пъти

Прикачен файл

windterra.JPG.w180h135.jpg
windterra.JPG.w180h135.jpg (5.77 KиБ) Видяна 9804 пъти
petromaniq - специалист
Горкия dalag - Пак си гони 1,5 Кв
petromaniq - специалист
А аксиална " перка " как ги виждаш 380 об /мин -ще ти събори мачтата
dalgia - специалист
Вчера направих нов ротор т.к. стария беше съсипан (20 канала вместо 16) като използвах вала след избиване на ламелите.От едната страна на тръбата набих кръг от ламарина 6мм който я крепи в/у вала и я центрова.
Магнитите просто ги оставих да се залепят сами като само ги фиксирах с топъл силикон (това е само за експеримента после ще се лее епоксидна смола).Затворих всичко както подобава , на бормашината и при 280об.
56волта и ток на късо 15А.Според мен това е много добре за динамо направено от скраб и възлизащо на цена около 60-70лв.В същият корпус има място за още един статор 3см и една тръба с магнити , като така ще се удвои мощноста.За да не питате защо два статора вместо един по по-голям 6см веднага отговарам:16 магнита с тези размери надвишават цената на 32 от изпозваните 184лв/71,76лв.

Прикачен файл

Ротор 1.JPG
Ротор 1.JPG (14.98 KиБ) Видяна 9542 пъти
petromaniq - специалист
dalgiа! Сложи една, две 12 V 55W лампи от фар, амперметър, волтметър, изчисли си каква мощност " изобретяваш от скрап " и чак тогава прави сметката, колко статора още ще ти трябват. Друг " акъл " не мога да ти дам, но мисля че грешиш някъде. Не се заблуждавай с ток накъсо - все едно да бучнеш кабелите в контакта и да разбереш каква мощност има подстанцията.
emil_v r - майстор
То му е ясно това , той още експериментира , и търси по- голяма мощност явно без реално мерене мощност .
Явно пречките са разходът на пари и пари.
Определено вади добра мощност от нищото...
Дълъг на отпадъци е ужаассссно пълно с всякакви генератори и двигатели !
Оня ден заразен от теб купих едни двигателчета с магнити ... и ги скапахххх ! :-D
petromaniq - специалист
Изобщо ясно ли му е, какво ще стане с един ИСТИНСКИ генератор независимо от мощността му, ако го дадеш накъсо, а ако е по мощен ще светне - стига да има кой да го върти...И изобщо ми е чудно, каква мощност чака, щом дрелка успява да го върти свързан накъсо. :?
dalgia - специалист
petromaniq написа:
Изобщо ясно ли му е, какво ще стане с един ИСТИНСКИ генератор независимо от мощността му, ако го дадеш накъсо, а ако е по мощен ще светне - стига да има кой да го върти...И изобщо ми е чудно, каква мощност чака, щом дрелка успява да го върти свързан накъсо. :?
Драги ми "колега" само ръсиш врели некипели.Преди писах , че е настолна или колонна бормашина.Как иначе ще ти кажа с колко оборота
съм развъртял генератора.За твое сведение за малко щях да я метна от тезгяха като дадох на късо.Не се обиждай ама човек който смята , че алуминиевите "пръчки" в каналите на ротора на асинхронен мотор са за да крепят ламелите не мисля ,че може да ми помогне с нещо или да дава мнение в тази област.Иначе някъде другаде може и да си добър.Из винявай пак.А за парите не е точно така.Ако дадеш примерно 500лв за генератор 500лв за перки е то по-добре си купи готово изделие за 1200лв.Целта е да излезе евтино ,работещо и не сложно за направа.Аз от 6-7месеца се ровя в нета един сайт една статия не видях на български
та камо ли някой да го прави и да го опише.Довечера съм на работа ще навържа крушки и ще снимам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Направа на динамо" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: