• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Имам печка с водна риза и като я запаля от няколко дни се опушва цялата стая. Не зная комина ли е запушен и как да отстраня проблема. Ако някой може да помогне моля, пишете.
ebahti - майстор
изчисти си първо кюнците
това беше първото, което направих
ebahti - майстор
има едни кубчета за почистване на сажди и нагар за печки на тв. гориво-ФАВОРИТ (немски е) аз го купих от кауфланд и профилактично фърлям на 10тина дена по 1 кубче-камината светва отвътре,предполагам че и комина чисти поне малко......ако не ти свърши работа-Коминочистач :-D
единак - специалист
Свали си кюнците пак, бръкни с ръка в отвора, докато държиш малко огледалце и се опитай да видиш как се вижда отвора на комина нагоре.

И друго. Над самата водна риза, там откъдето ти минава дима много често се събира много нагар и запушва всичко. На много шибано място е и човек трябва доста да си извърти ръката за да бръкне, но помага. Вземи някакво желязо или малък нож и поизстържи.

Пробвай, ако отвориш прозорец докато ти пуши камината дали се променя ситуацията.
piron45 - майстор
Колега провери първо дали е запушен комина. Махаш кюнеца от комина и бъркаш в дупката с едно огледалце. Ако не успееш да видиш през дупката светлината от горния край значи е за чистене.Може да пробваш като запалиш топка нишадър в дупката на комина, той гори много бурно и ако има натрупани сажди ги изгаря и изкарва през комина. Ако не стане тогава чистене с четки, гюле / топуз / или други подръчни материали.
Успех
Благодаря на всички за ценните съвети! Ще опитам и ще видим какъв резултат ще има! :)
Милен - майстор
Внимавайте с чистенето с запалими вещества, ако комина е задръстен повече и огъня не успее да го изчисти, опушването на стаята и пожар са напълно вероятни.
Успях да изчистя комина с нафталин. Много се притеснявах , че може да направя беля, но слава богу всичко мина ок. Явно задръстването на комина не е било много сериозно.
future - специалист
Никога не правете това в къщи,последствията са страшни.Имал си късмет ,че комина не се е запалил.Като се запалят саждите коминските тела се пукат и от става мазало.Познавам човек дето прави ремонт от първия до петия етаж заради такава глупост.Да не говорим че ако покрива е дървена гредова консрукция ,може и без покрив да остане човек.В никакъв случей това не е полезен съвет.
  • 1
  • 2

Тема "запушен комин" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: