Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
maxuel82 - специалист
Тъй като горивата толкова много поскъпнаха започвам да се замислям за алтернативно гориво !От близо 3 години си правя биодизел но вече и отработеното олио почнаха да го продават и ползата от биодизела намаля! :-D За биодизела има доста изписано в интернет но за биоетанола информацията е доста оскъдна ! Единственото което разбрах е че се получава от ферментация на царевица пшеница и др. и после дестилация ! все едно си варим ракия :-D :-D :-D но никъде не казват (или поне аз немога да намеря) точно какви пропорций от пшеница захар и вода се използват за да протече ферментацията, колко дълго протича и т.н. Всяка година от село дават по 1т жито и ечемик :-D тази година мисля да ги ползвам за производството на биоетанол! но първо трябва добре да се информирам относно производството му !! Помагайте !!! :? :?
negramoten - специалист
Незнам как се добива това, обаче от един приятел химик знам, че трябва да се денатурира, за да не става за пиене иначе дължиш акциз (по принцип), и ако себестойността на 1л е 0.50 лв, да речем с акциза става към 4.50, май.
ebahti - майстор
да бе,некой ще се юрне да плаща акциз......
angel_ov - специалист
с 1т ечемик колко водка ще излезе ти бенц ще правиш.
masterrichi - специалист
Моята работна кола е OPEL-Kadet 1,5 TDI с двигател ISUZO вече направи 20 годинки,вече 3 година я карам с смес 50/50 отработило масло от бензинови двигатели и нафта,и отработило олио от фритюрници +нафта.Прекарал съм над 1 тон масло през нея и колата си върви прекрасно.Маслото го купувам по 0,30 лв. от сервизите.Само от икономия за 3 години съм спестил за още 2 такива коли.Досега двигателя не съм го отварял за нищо и дюзи не съм сменял,а колата е вече на над 700000 км.
hygro - майстор
Това е загубена кауза. По-добре си купувай бензин... освен ако не живееш в Бразилия. Дори слама да използваш за суровина за спирта, икономическият смисъл се губи. Направи сметка - разходи за озахаряване на нишестето, респективно на целулозата, неутрализация, ферментация, сума ти енергия за ректификация, калциев оксид... Спиртът излиза златен...

Имаше такава мода преди време, но инвеститорите изпофалираха...

Да не говорим за повишеното износване на горивната уредба на автомобила или пък преработката й, ако искаш да караш с повече от 10-20% етанол в бензина. А за някакви 15% етанол, струва ли си изобщо да започваш...

По-ефективен за тукашните условия е подходът на китайците - добив на метан от биоотпадъци.
maxuel82 - специалист
Значи да продължавам с производството на биодизел и да оставя биобензина :wink: Биодизела ми излиза по 1-1.20 лв. за 1л.И си помислих че ако крайната цена при производството на биоетанола е на тази граница има сисъл да се прави! Но явно греша! :? Макар че мисля да пробвам с 10-тина литра :-D Царевицата или пшеницата трябва ли да бъде смляна или да си е на зърна! И колко захар трябва да се добави!?
8180 - майстор
Като гледам идеята си е баш за възобновяем енергиен източник - не дават ли субсидии, та да се върже сметката?

Малко офф: Как биха изглеждали нещата с някоя подходяща царевица (ГМО). Зърно - пелети - пари - бензин/газ?
hygro - майстор
maxuel82 написа:
Царевицата или пшеницата трябва ли да бъде смляна или да си е на зърна! И колко захар трябва да се добави!?
:? Ако ще слагаш захар, за какво ти е зърното?! Нишестето на зърното няма да участва във ферментацията, ако не се озахари, а озахариш ли го, за какво ти е захар?

Тези, дето правят ракия от зърно и захар робуват на дълбоко непознаване на материята. Не се слага захар, ами се добавя слад или пък купешка амилаза за да се озахари нишестето.
8180 написа:
Като гледам идеята си е баш за възобновяем енергиен източник - не дават ли субсидии, та да се върже сметката?
Субсидията в енергетиката е убиец на здравия разум - ако щеш от икономическа, от екологична, от техническа гледна точка... Но пък и целта на субсидията не се простира по-далече от създаването на механизъм за деликатно преразпределяне на блага...
8180 - майстор
hygro написа:
Субсидията в енергетиката е убиец на здравия разум - ако щеш от икономическа, от екологична, от техническа гледна точка... Но пък и целта на субсидията не се простира по-далече от създаването на механизъм за деликатно преразпределяне на блага...
По принцип и аз съм на същото мнение, но в случая колегата ми се струва, че иска да РАБОТИ, а не да "върти синджирчето" край соларния си парк.
Иначе, ако не пропускам някои странични ефекти, си мисля, че добив на енергия от бързовъзвращаеми природни продукти (зърно, костилки, биомаса) си е най-ЕКО, дори в сравнение със солари и вятър.
Явно Капиталът е на др. мнение. :)

Тема "Биоетанол (биобензин)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: