• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
eng.Dimitrov - помощник
Аквариума ми се замърсява много често, филтрите който продават в зоо магазините (евтините до30лв.) не са ефективни. А не ми се дават много пари за да пробвам скъпите. Ако някой има идея или знае начин да се направи филтър да пише.
NeoBoss - специалист
какво значи замърсява се много често , дай снимки, колко литра е аквариума кво има в него осветление?
eng.Dimitrov - помощник
Значи аквариума ми е 100-литров имам в него 25 рибки осветлението е отгоре луминисцентно е 20 или 25W. Аквариума е на тъмно място в стаята не е около прозорци, затова и водата и стъклото не позеленяват, а самата вода ми става мътна за около месец.
NeoBoss - специалист
водата став мътна щот цъфти. С филтър няма да можеш да го оправиш. най добрия вариант е от някой познат акварист да вземеш UV-C лампа (има и такива филтри) и да я оставиш една две седмици . За 100литра мисля че ще са достатъчно. Облъчването един вид променя структурата на водата и тя не цъфти. До следващата смяна на водата.

Има и препарати против луващи алгии щот де дефакто са това и за бистра вода. Можеш да купиш от тях и да слагаш всяка седмица.
pavkatay - майстор
eng.Dimitrov написа:
Значи аквариума ми е 100-литров имам в него 25 рибки осветлението е отгоре луминисцентно е 20 или 25W. Аквариума е на тъмно място в стаята не е около прозорци, затова и водата и стъклото не позеленяват, а самата вода ми става мътна за около месец.
как процедираш с подмяната на водата- цялостна подмяна на водата в такъв аквариум с такава населеност се полага веднъж годишно( аз докато имах зоомагазин с 2 тона вода в аквариумите - за по-големите аквариуми прескачах понякога-подменях на 2 години). помътняването ,ако е белезникаво е нещо,което нама да решиш с филтър. то се появява обикновено при цялостна смяна на водата. период на 'отлежаване' -около седмица , през ,който водата добива физико-химичните си показатели за нормален живот на рибите-един от стадиите е това побеляване. след това водата се избистря и добива лек жълтникав оттенък-като в балата и езера. и така си е постоянно, ако нещо не се обърка. ако се замъти стара вода значи нещо не е наред- или прехранваш рибите, или има някакви гнилостни процеси. един такъв аквариум поти не иска грижи. подмяна на 1/ 5 от водата веднъж на 1-2 седмици-тогава и почистване на филтъра. хранене на рибите 5-6 пъти седмично-това е.
eng.Dimitrov - помощник
Съгласен съм с теб pavkatay но това е че го зареждам с престояла вече вода нямам загниване вероятно прехранвам рибите. Но все пак въпросът ми беше ако някой знае начин за самоделен филтър да пише ще съм му много благодарен. Благодаря все пак за отговорите.
Аз смятада си правя канистър, но не знам дали ще стане сполучлив. В http://aquariumbg.com/forum/index.php този форум има описани опити в направи си сам. Моя смятам да го направя по малко, по различен начин на затваряне и ще се надявам да не протече.
solo5 - майстор
pavkatay написа:
аз докато имах зоомагазин
Павка какво стана с зоо магазина, че го нямаш вече?
Приятелката ми работи към Хермес и затова питам :roll:
... от вчера и аз съм в играта с рибки, с една малка "принцеса" (Фифи) в 3л колба :-D
(както се казва апетита идва с яденето и скоро може да скоча на 50-100л аквариум)
pavkatay - майстор
ами то беше преди 15-ина години. бизнеса беше добър и интересен. всеки месец с огромни сакове и хладилни чанти ходех до Бургас за стока -жива:) , а всяка неделя -София.после търговията от зоомагазините полеко се премести в хипермаркети, супермаркети, бензиностанции...(говоря за храни и аксесоари- и аз имам пръст в тая работа). сега колегите ,които продължават с този вид обекти повече си чешат крастата-те са птичари, рибари... приличен бизнес има в по-големите градове Сф, ВН....по това време започнах внос на храни за к. и к. от канада и може би малко позагърбих магазина и приключих с него като се роди синковеца, че жената се занимаваше повече :) . а стоката от канада вървеше добре 3-4 години, докато не се присламчихме към ЕС. тогава започна внос на всякакви евтини боклуци без мито от италия, испания...... буквално стоката ми се превърна в бутикова :cry: .та може да се каже, че съм препатил от членството в ЕС. а на колегата колегата(два пъти колега, защото и той е инженер :-D ) задето му се отклонихме от въпроса съм нарисувал нещо, което съм ползвал. едно време продаваха готови стъклени тръби за тази цел. този външен филтър има голяма производителност, лесно се почиства, но и много бълбука :lol:
solo5 написа:
... от вчера и аз съм в играта с рибки, с една малка "принцеса" (Фифи) в 3л колба :-D
(както се казва апетита идва с яденето и скоро може да скоча на 50-100л аквариум)
аквариум под 80-100 л иска разправия ,ако нямаш опит. ако е голям сам се гледа. а в тези 3л изтезаваш животинчето :)

Прикачен файл

филтър.jpg
филтър.jpg (10.04 KиБ) Видяна 11902 пъти
kendal - специалист
соло наистина ще изтормозиш рибата брат ,за ''принцесите'' трябва 30-40л вода на риба ,аз имам две в 40л съд и им тясно
  • 1
  • 2

Тема "Филтър за аквариум" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: