• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
Поради факта, че напоследък регулаторите за осветление са доста нашумели, поствам схема на простичък регулатор подходящ и за 220 волтови лампи и за обикновени трафове.
Заб. D1 е диак за 30-45 волта.

Прикачен файл

регулатор.gif
регулатор.gif (4.6 KиБ) Видяна 17121 пъти
ELEMENTAL - специалист
Триака Q1 следва да се монтира на алуминиева пластинка с размери 4 на 4 сантиметра, ако товара е над 300Вата.
Ако товара е траф, за Q1 трябва да се използва ВТ139, като той се монтира на охлаждащ радиатор(при управляема мощност над 100Вата).
Частите на регулатора не струват повече от 3 лева и въпреки, че схемичката е съвсем проста, тя по нищо не отстъпва на фабричните регулатори(даже в някои отношения е по-добра).
Схемата е наистина добра - лесно изпълнима и евтина. В тази насока искам да попитам дали мага да я използвам за управление с триак BTA25/600B 50mA и ако не, какви промени трябва да се направят? :?
ELEMENTAL - специалист
Може да се използва без проблем.Ако директно ще управляваш лампи мощността да не е повече от 4000вата(с радиатор!),а за реактивен товар не повече от 2500-3000вата.За радиатор пластина 6 на 6 сантиметра.
:idea: Тъй като управляващият ток на триака ВТА25/600В е по-голям от този на ВТ139, може да се наложи да намалиш R2 до 3,3К и да увеличиш С2 до 47(или 68 )нано фарада.
Успех!
много ти благодаря за бързия и точен отговор. Имам обаче още един въпрос, как трябва да се промени схемата за да заработи триака в ключов режим - при затваряне на контакт да се включва консуматора на пълна мощност? все едно играе роля на контактор.
Иначе още утре ще се помъча да реализирам първата схема.
ELEMENTAL - специалист
Единия извод на ключето запой преди Р1, а другия след R1.
stefan_mil4ev - специалист
Малко ми е некомпетентен въпроса, но двата кондензатора каква роля играят в схемата?
ditronix - специалист
Бе те филтрират управляващото напрежение на триака,ама тия мощности,дето ги пише колегата.......... 4KW лампи като светнат ще дърпат 20А ток,ама студени? Не ми се мисли какво ще стане! Не трябва да се разчита на плавния старт само,това си е максимумът на триака,аз не бих рискувал с повече от 2KW активен товар,и то инертен,не лампи.И с тия крехките радиаторчета... Схемата ще си работи,ама не трябва да се зори.
IvelinM - помощник
Здравейте,

Вдигам стара тема, но е доста близка до това което се опитвам да постигна, та мисля няма нужда да пускам нова.

Накратко, искам да си направя един пулт за командване на лампи за фото/видео цели. Плана е да има 4 изхода, на които ще се вързват лампи по 250В или 500В на 220 волта, и всеки един от тези "канали" да може плавно да се регулира от 0 до 100% чрез димер. В идеалния случай, тези 4 индивидуални димери ще са вързани през 5-ти главен, за да може интензитета на цялото осветление да се променя без да се бутат съотношенията на отделните лампи, но не знам дали това е възможно.

Възможно ли е такова вързване на 2 димера един след друг? Предполагам схемата дадена в първия пост ще е подходяща за индивидуалните димери, но вероятно ще има някаква промяна за главния. Максималното натоварване което трябва да понася схемата е 4х500В крушки с нажежаеми жички. Ще се нуждая ли от активно охлаждане на елементите при продължителна работа или радиатори са достатъчни?

Ще съм безкрайно благодарен за всякакви съвети!

Поздрави,
Иво
ivanovbg - майстор
Става, последователно на Р1 по една секция от един Квадро потенциометър и си готов. Квадро потенциометърът да е със стойност около 30-50килоома.
  • 1
  • 2

Тема "Димер.Важно!!!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: