• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
За качеството съм -За, че трябва да е добро , ако е лошо наистина може да се видиш в чудо. Тези параметри 6 сек , и при другите 25 киловатови нови горелки са толкова . :? Много ме съмнява че накрая ще излезе горивото виновно , щом има моменти в които пелетите не горят а се трупат , даже си мислих да и пущате допълнително ръчно пелети , и ако не ги гори -значи това ще е .
chrantov - напреднал
Факт, до момента горелката не е пробвана с качествени пелети (ако у нас въобще могат да се намеря такива). По едно време в пелетната криза в началото на тази година бях взел румънски пелети... като че ли са много добри... но моята горелка работи и с велинградските и с лескомерските пелети без проблем - е, задръства се, но на 8-10 часа... При комшията прави точно описания от LazarGanev ефект - шлаката се натрупва в основата на горивната камера и предизвиква изключване на температурния сензор... пак казвам, при същите пелети аз нямам този проблем. Което навява на мисъл дали по-краткото, но по-често подаване на пелети не води до тази последица... :?
А пелетите и двамата купихме именно през лятото... след уверение, че са супер качествени... :evil: и сега си ги бием в главата... по-точно той. Аз ги горя (почти) успешно... изглежда GR20 е по-дуракоустойчива...
За пепелното съдържание няма какво да говорим - преди час отворих котела (на комшията) - всички отвори между панелите на водната риза бяха задръстени до дупка... Проблемът е, че неговият е DEMRAD (очевидно турски, който копира конструкцията на DE DIETRICH), при който панелите (или както там се наричат) са разположени хоризонтално, докато при мен котелът е JUNKERS/BOSH и панелите са вертикални, така че пепелта изпада долу в легена. Това обаче едва ли е причина за лошата работа на горелката (нали за нея ни е думата), защото другият ми комшия, когото също "зарибих", е с котел DE DIETRICH, горелка GP20, гори същите пелети (които пак аз им "наресах") и няма проблеми (освен задръстването, разбира се, но на 8-10 часа)...
На въпроса колко киловата е инсталацията просто не знам как да отговоря - формулировката му надхвъля познанията ми :roll: Котелът е 34,9 kW, но присъединените консуматори - бойлер 100 l и 6 бр. радиатори - не надхвърлят 18 kW, затова именно беше избрана и мощност на горелката 25 kW... аналогичен случай с другия комшия...

Тъкмо пуснах поста и се появи мнението на firmatoplo... ръчното добавяне на пелети води до натрупването им в задната част на горелката... явно качеството има значение..., но едва ли е само това...

Веднага искам да добавя - с тази тема изобщо не целя и не искам да злепоставя по какъвто и да било начин производителя ЕРАТО - напротив, адмирирам производството им! Искам просто да реша проблема - температурния (на комшията) и моралния (моят). В ръководството за експлоатация ЕРАТО казват, че горелката може да употребява без проблем даже плодови (черешови) костилки, чието пепелно съдържание е много високо - е, вярно, образуват по-малко шлак... та, мисълта ми е, ако конструкторите на ЕРАТО, които сигурно надникват в тези форуми, са решили наистина да направят една "дуракоустойчива" за нашите географски ширини горелка, да се позамислят... защото ако ще предлагат на "поносими" цени горелки, които изискват гориво, което трудно се намира у нас... просто няма смисъл.
filmatoplo - майстор
Малеее.. какво лошо съвпадение ,с този котел Демрад няма да стане работата , в допълнение и лошото гориво. :? Обречен е комшията направо , не му мисля лошото но, по лоша комбинация няма . В друга тема пиша за Демрадите -скапани котли -ревът хората от тях тук.
chrantov - напреднал
Стига, бе! Ти ме уби! Ама да ги питам аз тези, които продадоха горелката - та не бяха ли длъжни да кажат, че на този котел това не става... ама това не е поблем на производителя на горелката... Помощ! Какво да правим?
Bobivan - специалист
Става котела,не го слушай...ако не ставаше Вайлант нямаше да купят Демир-Докум.....
Просто пелетните горелки са палиативно решение.....
LazarGanev - "Велик майстор"
chrantov, ето резултатите от изследванията за пепелно съдържание, които бяха дадени анонимно, под номер. Вижда се, че шуменските пелети, с които правите пробите имат пепелно съдържание над 6%, т.е. 4 пъти по-вече от костилките от череши и 6 пъти повече от костилките от сливи. В ръководството на горелката пише, че тя може да гори пелети с пепел до 1%, а реално тя няма проблеми и с 1,5%. Немските и европейските стандарти са още по-строги - до 0,5%, затова те ни изкупуват хубавите пелети, а тук остават боклуците. Моите наблюдения са абсолютно като твоите - с айтоските пелети изкарва 6-8 часа, а с шуменските - 3 часа и се задръства
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 333#296333
Да де ама нали човек затова тръшва една немалка сума - за да не се занимава постоянно с котела, както на дърва, а всичко да е автоматизирано. И наистина - имам друг клиент с хубави пелети, който се роди с горелката и само на 4-5 дена изхвърля пепелта от чекмеджето. Така че в пелетите е целия проблем според мен.. С хубави пелети и мощността ще се вдигне.
chrantov - напреднал
Благодаря, Лазаре, за пътечката към темата с пелетите, техните производители и качеството им (и на пелетите и на производителите :lol: ) - не я бях открил, а е много интересна (пък и да не се повтаряме...). Тук нека да дискутираме работата на горелкте, макар че няма спор относно връзката с качеството на пелетите.
Искам веднага да споделя, че след съветите ти за наклона на шнека и настройката на въздуха и след основното почистване на котела от натрупаната пепел между панелите, нещата тръгват на добре - преди малко комшията съобщи, че от 14:00 часа, когато пуснахме горелката, до сега работи без проблем и температурата на водата в системата се е стабилизирала на 50-55 градуса... стискам палци, дано с ваша помощ сме "дресирали" опърничавата...
Според вас, кое е по-добре (питам за моята горелка, дето може да се настройва) - по-често и по-малко зареждане или по-дълго време за изгаряне и по-голямо количество... след като си поиграх с параметрите, оставам с впечатление, че първия подход е като че ли по-добрия ???
И още нещо - за разхода на гориво... чета тук, че някои се отопляват с десетина чувалчета на седмица, а моята "лапа" по 4-5 на ден - така де, отоплявам около 250 кв.м. - това нормално ли е???
(за целите на комуникацията името ми е Христо :wink: )
turistak - специалист
здрзвейте,
в четвъртък ще ми пуснат в експлоатация горелка фероли монтирана на котел фероли GFG4. тъйкато пускът ще е ден преди празниците, мога ли да оставя котела без надзор за да стопли къщата преди да се нанесем там следващият ден? имам и комплект за предпазване от прегряване даже с целаксимална безопастност?

Предварително благодаря
chrantov - напреднал
Не че съм голям експерт по пелетните горелки, ама тъкмо бях в темата, та затова отговарям... По принип, точно това е целта на тези машинки - да си рботят сами (и безопасно, разбира се). Даже има разни джаджи да си ги управляваш с SMS по телефона. Въпросът е какви пелети ще горите - ако са качествени, горелката може да си работи сама и седмица, но ако са като моите - още на сутринта горелката Ви ще е задръстена и загаснала (напълно безопасно :-D )... освен ако не е "самопочистваща се"
Последна промяна от chrantov на вт дек 21, 2010 7:06 pm, променено общо 1 път.
turistak - специалист
може ли да споделиш пелетите какви са? да не вэема като твоите?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: