• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kristian92 - напреднал
Здравейте знам че може би на някои от вас ви е писнало все едни и същи въпроси да ви задават, но просто точен отговор на моя въпрос неможах да намеря... А именно какъв вид напояване на райграс да избера за изключително малко пространство засято с райграс и нямам предвид 3 на 4 метра, а около 1.80смх25см. Освен райграс ще има и може би 1 - 2 цветенца и едно малко храстче. Това всичкото се намира пред гаража ми и досега беше с един голям люляк и роза, но просто не ми допадаха а и само ми пречат и ги махнах. И сега искам да го засея с райграс и някое и друго ниско цвете и храстче и се чудя как да ги напоявам. Много ми се иска да сложа от тези автоматични разпръсквачи, които са скрити в земята и като се пусне водата изскачат и започват да пръскат, но незнам какъв точно вид и какви дюзи да имат за да е достатъчно за местото но и да не пръска извън пространството. Наистина мястото е много малко, но тези разпръсквачи не са толкова скъпи и ако ми трябват 1 - 2 няма да ми е проблем. Ако някой може да ми помогне по този въпрос ще му бъда много благодарен! :) :yawinkle:
tysonlkr - специалист
За толкова малко пространство най ще ти е лесно да го поляваш с маркуча :wink: Нещо автоматизирано не си заслужава, а е много вероятно да излиза и извън границите.
kristian92 - напреднал
Благодаря за бързия отговор, но все пак ще изчакам може на някой да му хрумне нещо...
Прав е човека няма смисъл с автоматика за толкова малко няма как да го нагласиш да полива точно 3х4 метра.
Иначе купи един часовник с аларма, монтираш го в спалнята до леглото и го слагаш да звъни в 7.00... И автоматично ставаш и поливаш за 75 секунди. По-добра автоматика здраве...
kristian92 - напреднал
Ехх.. значи ще си го мисля сам и мястото не е 3х4, а 1.8х25 и доколкото гледах досега има такива разпръсквачи които да пръскат дори до 0.8м и има и до 1.8м в зависимост от дюзата. Така че ще видя и ако успея да направя нещо ще пиша :yawinkle:
Градинар - специалист
Идеята на автоматизираната поливна система е всичко да става самичко, без ваша намеса. Да се полива с точно количество и в определено време.
Съответно идеята не е просто да излиза един разпръсквач, след като завъртите кранчето и да полива.
Затова ви посъветваха да си го поливате с маркуча ... добавям и лейка.
Ако все пак държите на автоматизирана поливна система, то аз ви препоръчвам подземно капково напояване. Е за съжаление пак няма да щръква нищо :-)

Успех!
kristian92 - напреднал
ммм.. и на мене идеята ми не е да щтръква просто нещо а просто като го направя и после да не го мисля повече за поливането. А това подземно капково напояване трябва да го видя какво представлява. Като обикновеното ли е и просто заровено в земята също така на каква дълбочина под райграса трябва да е? Благодаря!
masurev - напреднал
Здравейте,
Надявам се автора на темата няма нищо против да използвам неговата тема, за да не пускам нова такава :).

Задачата:
Апартамент на кота 0,00 с тераса/градина към 60м2, от които ~30м2 (~7мХ5м) ще бъде трева.
Изкарал съм вода за поливане от апартамента през клапан управляем с напрежение (ще могат да му се задват интервали на работа със мин. стъпка 12мин).
Идеята ми е в геометричния център на карето трева да сложа един разпръсквач (с настройка на диаметъра за поливане 4,5-5м), който ще бъде под земята и ще изкача при подаване на вода (продават такива ЙоФтино по Практикер и другите такива).

Та питането ми е към хората занимаващи се или имащи опит в тези начинания – прилична ли е системата, ще полива ли достатъчно добре (равномерно) тревата. В момента има засят някакъв райграс, който искам да го сгъстя с подходяща тревна смеска. Ако може и по този въпрос да ми ударите едно рамоооо ))) - каква е подходящата тревна смеска за - гр. София, изложение Югоизток, грее го слънце до 13:00-14:00ч, ще го газят малки дечица – значи и да е устойчива на газене, не е необходимо да е устойчив на суша и ако може бързо да расте за да се сгъсти бързо.

Предварително благодаря!
Градинар - специалист
Доколкото разбирам от поста ви, жалете в правоъгълник 7 на 5, да сложите един /евтин/ разпръсквач по средата.
Да, системата НЯМА да е прилична! :-)

и за да не се повтарям: viewtopic.php?t=21540
masurev - напреднал
Благодаря за бързия отговор .
Първо - ако има вариант с един разпръсквач пък бил той и скъп да се полива читаво, приемам предложения.

Поразгледах материалите и си мислех за следния вариант - пет секторни разпръсквача разположени по дългите страни на карето, шахматно разположени - три от едната страна и два от другата, но този вариант много претрупан.

Друг вариант е диагонално на карето да сложа два секторни рапръсквача с радиус на поливане приблизително 5м и се получават дъги на поливане, както съм показал на приложената схема.


Този вариант ми се струва доста по-смислен.

Остава въпроса ми по отношение на вида на ревната смеска. Днес в Кауфланд видях три основни вида (оценявам, че това е Кауфланд) - за парк, за слънце и спорт. При мен разбира се ще има доста газене и мисля, че най-подходящ ще е "Спорт", но все пак тревите вътре пдходящи ли са за моите условия?

Прикачен файл

razpryskvachi.JPG
razpryskvachi.JPG (36.74 KиБ) Видяна 5893 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Напояване на малко пространство засято с райграс..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: