Помощ.Търся рецепта за направа на ракия от житни растения./Ечемик, пшеница, царевица и др./
Съвети за начинаещи готвачи.
nikel
- специалист
21 мнения в "Ракия от ечемик или царевица"
georgiarg
- специалист
- Мнения: 197
Ечемика се използва за получаване на уиски и водка.От един килограм се получава около 0,720 л. 40% ОБ алкохол.Зърното се състои от нишесте,което е неразтворимо във вода и не се поддава на ферментация.Затова е необходимо да се превърне в захар.Това става под действието на ензими,които се образуват в процеса на покълване на зърното.Такова зърно се нарича малц.Не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.20% са достатъчни.След това кашата от ечемик и малц се нагрява до 64-67 градуса за около 45-60 мин,.охлажда се до 30 градуса и се прибавя хлебна мая.Започва процеса на ферментация и захарта се преобразува в алкохол.Следва дестилация.Необходимо е помещение с определена температура и влажност.След това се прекъсва процеса на малцуване в сушилня
Palawnik
- специалист
- Мнения: 620
Баща ми няколко години си вари ракия по памет рецептата е следната:
80 л. вода
20 кг захар
20 кг царевица.
2 кг ечемик
2 кг жито
за 80 ст. мая от Цачо (нямам идея колко е) но май е около 1/3 от калъпа или може би половината.
От тази рецепта баща ми вади около 16 л. 40° парцуца
Предполагам това количество е поради неспазване на технологията на ферментация.
От една порция царевица, ечемик и жито може да се вари 3 пъти. Добавя се само вода, захар и мая.
днес ще се видим и ще уточня рецептата
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Е, засегнахте и моето хоби Тези дни предстои пускането на сайта http://www.rakiyata.com, където темата за "мераклийската" напитка ще бъде основната.
"Пърцуца" става обикновено по следните причини:
"Пърцуца" става обикновено по следните причини:
- Прекалено гъста пращина. Алкохолното съдържание в края на ферментацията не трябва да надвишава 12%.
- Работа с мръсно оборудване. Заразяване на пращината с нежелани дрожди. Лоша мая.
- Достъп на кислород при ферментацията.
- Висока температура по време на ферментацията.
- Неправилно отсичане на първака и патоките
apis1964
- специалист
- Мнения: 77
ракия от жито
80 л вода
20 кг жито
20 кг захар
3 кубчета хлебна мая-около 150 гр общо
4 пакетчета лимонтузу
житото се накисва 24 часа във вода да набъбне
житото се изцежда от водата и се оставя да покълне -в зависимост от сезона
захарта се разтваря във вряща вода и се добавя към останалото количество студена вода
добавят се разтворената мая и разтвореното лимонтузу
добавя се покълналото жито
първите 7 дни сместа се разбърква всеки ден
следващите 7 дни не се бърка
сместа е готова за варене когато стане бистра
преди да варите отстранете житото-използува се само разтвора
житото може да се използува 4 пъти,другите компоненти са същите описани по-горе
от това количество смес излиза около 26 л-55 градуса
внимавайте когато варите -сместа е с много силно алкохолно съдържание-ракията тръгва над 80 градуса
успех на всички
80 л вода
20 кг жито
20 кг захар
3 кубчета хлебна мая-около 150 гр общо
4 пакетчета лимонтузу
житото се накисва 24 часа във вода да набъбне
житото се изцежда от водата и се оставя да покълне -в зависимост от сезона
захарта се разтваря във вряща вода и се добавя към останалото количество студена вода
добавят се разтворената мая и разтвореното лимонтузу
добавя се покълналото жито
първите 7 дни сместа се разбърква всеки ден
следващите 7 дни не се бърка
сместа е готова за варене когато стане бистра
преди да варите отстранете житото-използува се само разтвора
житото може да се използува 4 пъти,другите компоненти са същите описани по-горе
от това количество смес излиза около 26 л-55 градуса
внимавайте когато варите -сместа е с много силно алкохолно съдържание-ракията тръгва над 80 градуса
успех на всички
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Лимонената киселина се добавя преди маята, за да се създаде неблагоприятна среда за бактерии и плесени, които създават крайно нежелателни метаболити, като оцетна и млечна киселини и др. Освен с лимонена, пращината може да се подкиселява и с винена или ябълчена киселини. С лакмусов индикатор се следи достигането на оптимален pH около 3.
Маята се добавя едва след като киселината е била много добре разбъркана в пращината.
Горната рецепта има прекалено малко вода.
При рандеман от 85%:
20kg жито дават 6,6 L спирт
20kg захар дават 9,6 L спирт
Общо 16,2 L на 80 L вода. Това означава теоретично 20% обемна концентрация на спирта в края на ферментацията. На практика ще бъде по-ниска, заради автолизата на дрождите при недопустимо високата концентрация. Това може да ни спести двойното дестилиране, но и ще "обогати" ракията със значителни количества метилов алкохол. В горната рецепта водата трябва да бъде двойно повече или съответно да се намалят другите продукти.
Важно е и ферментацията да протича в херметичен съд, а въглеродния двуокис да се изпуска през воден клапан.
Маята се добавя едва след като киселината е била много добре разбъркана в пращината.
Горната рецепта има прекалено малко вода.
При рандеман от 85%:
20kg жито дават 6,6 L спирт
20kg захар дават 9,6 L спирт
Общо 16,2 L на 80 L вода. Това означава теоретично 20% обемна концентрация на спирта в края на ферментацията. На практика ще бъде по-ниска, заради автолизата на дрождите при недопустимо високата концентрация. Това може да ни спести двойното дестилиране, но и ще "обогати" ракията със значителни количества метилов алкохол. В горната рецепта водата трябва да бъде двойно повече или съответно да се намалят другите продукти.
Важно е и ферментацията да протича в херметичен съд, а въглеродния двуокис да се изпуска през воден клапан.
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Избягвай температури над 27°C. Сложи пращината на хладно. Обикновено дестилацията се извършва малко преди пълното завършване на ферментацията. Подходящият момент момент се познава лесно по намаляването на количеството на въглеродния двуокис през водния клапан. При тези температури вероятно това ще стане около 8-мия ден.
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Ами всеки, който умее, ще се справи по-добре от винпромите
Ето промишлена рецепта, по която се произвежда спирт, който разреден с вода и есенции ни се продава за ракия:
Ето промишлена рецепта, по която се произвежда спирт, който разреден с вода и есенции ни се продава за ракия:
- ечемик 310 kg
картофи 1250 kg
вода 2050 l
амилаза 1,1 kg
мая 100 kg
Тема "Ракия от ечемик или царевица" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!