Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте, много ми харесва всичко в сайта. Имам едно питане: какво съотношение е между цимента и пясъка за замаска на под?
masteradmin - майстор
3 или 4 части пясък към 1 цимент.
Здравейте,

от няколко месеца следя форумите и трябва да призная, че използвах доста информация. Проблема ми е, че нямам познати майстори в София а и аз не му разбирам. Въпреки това е добре компетентно да обсъдиш с "Майсторите" какво искаш-какво се получава е друг въпрос. Сега на въпроса: живея на партерен етаж и под мен има мази. Предстои ми полагане на теракот в коридор и кухня-с какво да изолирам пода под теракота?
Благодаря предварително
ABEPA - напреднал
Ако има паро централа в тези мази, не ти трябва много изолация, според мен.
ICC - специалист
Колко са ти високи стаите? Въобще възможно ли е, пък и склонен ли си да намалиш светлата височина?
lakosste - специалист
Dancho написа:
Здравейте,

от няколко месеца следя форумите и трябва да призная, че използвах доста информация. Проблема ми е, че нямам познати майстори в София а и аз не му разбирам. Въпреки това е добре компетентно да обсъдиш с "Майсторите" какво искаш-какво се получава е друг въпрос. Сега на въпроса: живея на партерен етаж и под мен има мази. Предстои ми полагане на теракот в коридор и кухня-с какво да изолирам пода под теракота?
Благодаря предварително
фибран + замазка
andre - напреднал
Изкам и аз да попитам за тези съотношения пясък /цимент. Това съотношение 4 към 1 ще ми свършили работа при замазка на терасата да и оправя наклона и да не пропуска вода в стаята?
rendo - специалист
Искам и аз да споделя личния си опит като човек малко или много занимавал се със замаски имам някакъв опит.


Когато от долу има някакъв мек матерял бил той изолация или някакъва вата правя следното нещо:

Ако дебелината на замаската позволява слагам арматурна мррежа - което дава здравина на замаската тъй като когато тя е м/у 3-4 см има необходимата здравина но нямайки твърда основа може да се отлепи на големи парчета (дори и по 1-2 кв/м) с мрежата става достатъчно устойчива да повеме натоварването върху и.


Когато замаската е тънка (1-3 см) правя следното нещо правя доста по здрава именно максимум 3 пясък към 1 цимент като слагам и мрежа за изолация.



Нека да обобщим нещо за замаските за което много хора не си дават сметка (даже бих предложил към модераторите да се направи една тема само за замаските) : Замаската е матерял който не придава здравина на плочата и със замаска не може да се заздрави плоча.
2-ро от замаската не се очаква да бъде гладка като стъкло по простата причина че песачинките за м/у 1 и 4-5 мм. което само по себеси не може да предостави голяма гладкост.
И най-важното - ЗАМАСКАТА СЛУЖИ ЗА ДА ПОДАДЕ НИВО А НЕ ДА ЗАГЛАЖДА ПОДА !!! замаската може да е ронлива даже може да не е съвсем гладка -нека не забравяме че във всички стари згради под тънката мозайка която е 1-2 см или замска има згур - матерял който е като "чипс" мек.
За това предлагам на всички който ще правят замаска за паркет бил той ламиниран или естествен да се направи върху и шпакловка с теракол по няколко причини а именно:
теракола може да даде нужната гладкост на замаската тъй като размера на зърната на теракола са по малки от 0.5 мм което автоматично значи че ще имате перфектната основа за паркет.

Ако замаската е с лошо качество при поставянето на теракола може да се сложи и мрежа за изолация което придава много голяма здравина на слоя който е изложен на физически усилия- а дори и без мрежа самия теракол предлага много по голяма твърдост и устойчивост на замаската.

А и последно но никак не на последно място. Ако пясакът който е използван в замаската е ваден от нечисто място от реката обикновенно има доста неприятна миризма на "тиня" а и ако е стоял пред обекта 100 процента има миризма на изхождалите се върху му домашни любимци - макар и смешно е едно нещо което е доста неприятно направил си си ремонт всичко е новичко и хубаво а пода мирише на урина ..... - ето и в този случай теракола помага като запечатва тази неприятна миризма и ни спасява от неприятните усещания в чакането на изсъхване на замаската



Така, че за всеки решил да прави каквато и да е замаска бих предложил първо да си помисли защо прави тази замаска и какво очаква от нея и после да прецени каква важност да и придаде.


Споделяне на лош опит:

работихме на клиент който желаеше да му се направи замаска - Ок.
Беше поръчал някакъв земно жлажен матерял но най ниско качество (варянтите са 100,150,200) неговия беше 100 и за да излезне по евтино беше зел лош пясък в който имаше камън от по 2-3 см. а и в цимента го бяха "ударили" - както и да е изтеглихме ние замаската след което клиента "влачи" радиатори понея в продължение на 3 дни и започна да се оплаква, че замаскта му се ронела - като не изпълни моя съвет с тераколовата шпакловка а дори не поиска и да я изметем с циментово мляко за да има по твърд и по устойчив слой отгоре.

За това правите ли подобно нещо на клиент го предупреждавайте, че злоупотребяването със тази част от строежа си е за негова сметка
Последна промяна от rendo на чет сеп 06, 2007 9:59 pm, променено общо 2 пъти.
Стефан - майстор
rendo
в момента съм на етап Проект.
Но, ако попадна на майстори като теб, ще ги изгоня още преди да са започнали работа. Щом пишеш тук, поне пиши правилно :lol:
Защото, каквато терминологията, такава е и работата :lol:
rendo - специалист
Стефане жив и здрав да си ти пожелавам.

Познавам доста майстори които имат едва и 8-и клас но за сметка на това нямат равни .....

А иначе ако се абстрахираш от термините ми смятъм, че всичко казано от мен е достатъчно обективно и вярно. А що се отнася до разбирането ти за хората ти пожелавам да си намериш най интилигентния майстор.

И ти пожелавам успех с предстоящия ти проект надявам се когато поне започнеш да го споделиш с нас

Тема "замаска на под" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: