Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Здравейте, приятели ! Някой можели да помогне със схема на казан за варене на ракия. Благодаря предварително!
agj - майстор
Най добре е да кажеш с какви материали разполагаш !?
Най популярният и най евтиния вариант е от перални ,лулата и охладителя от медна тръба !
Стефко - специалист
Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.
agj - майстор
Стефко написа:
Имайте в предвид, че не всеки кожух от пералня става за казан. Става само тоя, на който не се залепва магнит.
Интересно ! :?
Всички перални са неръждаеми независимо дали ги хваща магнит или не !
Само руските (те са само с наклонени дъна и се ползват за капак) не ги хваща магнит но само от такива перални не става казан.
Стефко - специалист
Колега agj,
явно се изказах неподготвен.

Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.
agj - майстор
Стефко написа:
Колега agj,
явно се изказах неподготвен.

Но не мисля, че всички перални са от неръждаема стомана. На тоя материал му казват алпака.
Алпаката също е корозиоустойчива! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0% ... 0%BA%D0%B0
sek.1 - специалист
Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .
joe007 - специалист
sek.1 написа:
Неръждаемите стомани се делят на две групи аустенитни със съдържание на хром над 16.5 % (немагнитни) и феритни със съдържание на хром от 10.5 до 16 % (магнитни) . В зависимост от предназначението се добавят никел ; манган ; титан и тнт в различни проценти . В случая за казанче за ракия няма никъкво значение каква е стоманата и двата типа са подходящи . На времето правих казанче на един приятел едната перална беше магнитна другата не но стана перфектно завариха се идеално една за друга .
Долу горе е така.Само тези проценти са много относителни.(страшно важни са и Ni и C).Но не е там работата. :). Просто феритните са по склонни към образуване на пукнатини.И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.
agj - майстор
joe007 написа:
И отнесено към пералните,ако отворите отдолу са кърпени с парчета ламарина и особено по-дебела от казана то много често той се пука до заварката. Варианта е да се смени цялото дъно и тогава всичко е ок.
Абсолютно вярно! Но смяната на подобни кръпки се налага след около година - две а някой издържат и много повече .

Тема "За казан-ракия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: