Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, проблемът е следния: пералнята върти бавно, мотора се мъчи при тръгване и бучи, но все пак завърта. Пералнята е на тъщата и до сега не съм я разглабял, но опита ми с други перални ми посказва, че най-вероятно е кондензатор. След като свалих капака се оказа, че захранващия кабел влиза в капсулован корпус. На схемата на корпуса има три кондензатора: 1 - 0.47 микро фарада ( меря го - 0.45 микро фарада) и два по 0.25 микро фарада (меря ги по около 4 нано фарада). Търсих ел. схема на тази пералня, но не открих.
Въпросът ми е дали проблема е именно в този капсулован корпус ( произведен 1990 година) или има и друга причина . Благодаря предварително на отзовалите се.
s_gangalov - напреднал
Ето ти схема. Вероятно проблема е на друго място.

Прикачен файл

att-45576f0f52bb0A102.gif
att-45576f0f52bb0A102.gif (11.41 KиБ) Видяна 2540 пъти
Trifun - специалист
@sgs_vd, кондензаторите, които са на захранващият кабел са филтриращи, те НЕ са за мотора. За мотора има друг - потърси го и го смени. На "Перла 05" е 16 микрофарада / 400 V. Предполагам, че и тоя е някъде от този порядък ...
Благодаря за бързите отговори. Явно проблема не е във филтъра на входа на захранването. Пусков кондензатор на схемата не виждам. Явно управленито на двигателя е по-сложно и проблема е в блока за управление. Механично двигателя е здрав, върти леко, без шум и задържания. Лагерите на барабана са ОК.Но пералнята има и друг проблем, за който ме уведомят в послествие: позиция "стоп" на програматора не действа и тръгне ли програма трябва да я изкара до край. Като свърши програмата трябва да се изключи захранването за да се отвори люка. Независимо, че врътката на програматора е поставена в положение "стоп", при натискането на бутона "старт-пауза", пералнята започва да изпълнява последната зададена програма. Доста проблеми и нещата май вървят към нова пералня... :?
s_gangalov - напреднал
Има проблем в платката за управление , щом не може да се нулира. Пробвай да я нулираш като задържиш бутона старт/пауза 5 секунди. Ако не се оправи , тогава трябва да се смъкне платката.

Тема "пералня индезит WIA600" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: