• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MamaMy - майстор
Явно не си виждал истински шредер колега. Монтирах един в НОИ, който реже по 10 папки със все ламаринките. Трифазен мотор и сменяеми 60 литрови чували са пепеляка :-D
kiko64 - напреднал
И колко ситно е нарязаното?
И колко струва това НОИ-ско шредерче?
А кво правят с чувалите , знаеш ли? Че то навсякъде има НОИ.... :finga:
MamaMy - майстор
Не знам какво правят с чувалите, но във тях падат едни фитилчета като смески за пилета :lol:
kiko64 - напреднал
Това не устройва идеята . Нужно е хартията да става на брашно , на пясък.
Не , че и така не може да се ползва , но не е същото.
Искам не шредер а "ярмомелка" за хартия !
kiko64 - напреднал
Бях заложил едно експериментче и днес (когато наистина захладня) реших да го довърша.
През август събрах всичко горимо от поредния банкет -кило и нещо салфетки , още към две кила друга хартия (цигарени кутии, кутии от бонбони , опаковки от кебапчета , опаковъчна хартия и картон от подаръци и. т. н.) 12 коркови тапи , 2-3 шепи костилки от плодове и маслини и 8-10 парченца остатъци от свещи .
Отделно накиснах за денонощие салфетките и другата хартия и картон. Хартията от салфетките леко пасирах с дрелката , а останалата само накъсах на сравнително едри парчета. Пресовах една "Екотухла" от кашата от салфетки с всчките костилки . Останалата каша ръчно оформих на топки , изстисквайки ги , доколкото е възможно. Във всяка топка постави по парче - 2 от свещите и по 1-2 коркови тапи. От другата едро нарязана хартия пресовах 2 "Екотухли". Всичко оставих за 2 дни на слънце да изсъхне добре и после го прибрах на сухо.
Днес го горих да проверя резултата. Намирам , че колкото по-фино е смляна хартията , гори по-дълго и оставя по-фина пепел. При предишни опити с много фино смлени съставки пепелта даже можеше да бъде накарана да излети през комина , чрез повишаване на въздушния поток. "Екотухли" с някакъв пълнеж горят по-дълго и буйно. Най - дълго горят "Екотухли" с 50% отработено кафе, Като изключим тези с парчета парафин.
Днешните "Екотухли" горяха по коло час и половина и тляха още около 1/2 час. Доволен съм от експеримента. С нещо , което принципно изхвърлям и минимални усилия (така - между другото) отоплявах дома 2 часа.
Прикачен файл:
P1011535.JPG

Прикачен файл

P1011546.JPG

Прикачен файл

P1011541.JPG

Прикачен файл

P1011543.JPG

Прикачен файл

P1011539.JPG
filmatoplo - майстор
Имам познат в завод за тоалетна хартия в Пазарджик , там пристигат от всякъде вторични хартия -мелят я , и от нея правят тоалетна хартия и разни опаковки .Та ще го питам с какво я нарязват на ситно, и там за по нататъшна обработка -каша маша и съхнене . :)
kiko64 - напреднал
Благодаря ти filmatoplo! Ще съм ти задължен.
Между другото...бях събрал няколко чувала костилки от сливи край един казан за ракия(там ги изхвърлят заедно с остатъка от джибрите)
Бяха си мокри и лигави, заедно с малко люспи и така ги насипах в чували от захар. Чувалите оставих за няколко дни под един навес , и когато реших да ги пресипя , видях че са втвърдени. Доста блъсках с чука , докато ги разбия. Убеден съм , че ако ги бях сложил в калъпи , като за кирпич още тогава и да ги оставя да изсъхнат така , щяха да станат чудни брикети.
Някъде бях чел за производство на домашни екобрикети от 50 % дървесен прах и 50% кори от банани смлени на каша. Даже май пазя някъде и снимки. Та съм убеден , че не само с хартия става.
Чудно ми е какво още може да се ползва за свързващо вещество (идеята е да е отпадък , а не Ц200 или тапетно лепило) :?
filmatoplo - майстор
Питах човек какво правят в завода за хартия , и той каза че я мокрели -всичко ставало на каша , после от кашата правели нови кашони и тоалетна хартия .Не знам дали мокренето е удачно за еко брикети от хартия .Сега гледам едни преси за брикети фабрични-ползват материал от слама,талаш и хартия , та се чудя хартията как ще се слепи :? Има бункер с на дъното въртящ се нож , но дали ако пущам вътре цели кашони събрани като вторична суровина -машината ще ги нареже пресова и накрая ще произведе еко брикет :? :) .Не пише нищо за лепило или вода за спойка .Машината може да ви кажа в коя фирма я гледам , само да не се карат .
kiko64 - напреднал
Ъъъъъъъъ....не става само с мокрене.Пробвал съм. При кратък престой във вода картона не се "кашва". При по-продължителен започвада си гние и отделя отвратителна миризма. Тука един колега спомена за варна вода или за киселина в разтвора.Така по- може да стане , ама не ми се иска да има химия. Фактически целулозата сама си се слепва. Машините , които аз съм гледал използват налягане и подгряване на дюзата . Ама се чудя , де е файдата , да вкарам 15-20 к.вата за час ток и да направя брикети , които ще дадат 30 к.вата топлина.
Аз искам така - по селски , без ток , без много сложни машинарии...всеки да може.
Тази зима и пролет ще трупам материал. Вече имам няколко чувала костилки от череши , сливи , праскови , кайсии и дренки; 10-тина чувала дървесен прах и още толкоз ситен и едър талаш , към 100 кила изсушено отработено кафе; 3 чувала въглищен прах... Хартията не е проблем...за седмица ще си подсигуря поне тон. И щом се стопли - почвам!
Единствения проблем е смилането на хартията. Сухо или мокро ? Мисля, че сухо ще е по-лесно. Обаче гледах едно видео за производство на хартия - там правеха пулпата в некъв гигантски миксер. Друго видео гледах - некъв си направил ремарке - цистерна. От вала на ремаркето с кардан върти в цистерната голямо острие като на пасатор. У дома слага хартия , вода, дървесен прах и разни други , потегля с джипа и докато стигне до вилата всичко в ремаркето е станало на хомогенна смес . А там само ги пресова.
Мога да взема почти без пари ( за бутилка - две ракия) и количество бракувано брашно. Може и да става за слепващо в-во , вместо хартиена каша? Трябва да опитам ...
Луд умора няма... :-D
turistak - специалист
Понеже спомена, че искаш прост начин за смилане - какво ще стане ако тия материали ги прекаращ през фуражомелка няколко пъти?

Предполагам все ще се намери наоколо една?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Домашно производство на екобрикети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: