• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
casparcho написа:
ами един такъв не е едно жило вътре а много тънки нижки и е двоен залепен един за друг 2-те жила де в смисъл ендото е черно а другото черно-червено оцветено.за 12 волта сме го слагали и е на кабел по 3 лунички някъде 4-ри и се събират на едно място тоест почват от едно място ...където щепе да е трнасформатора ако от там ги свържем на едно и направо в кабела от контакта с 220В който сме го предвидили да се включи към трансформатора
Скъпа колежке, това е описание като за литературно четиво, но не и електротехническо. :-D Но все пак е завидно добро като за жена.
Трябва да видиш обаче и какво е сечението на кабела - колко квадратни милиметра - това е число от порядъка на 2 до 6 някъде и би трябвало да е изписано по кабела отгоре. Ако все пак ви го е препоръчал специалист за 12 волта, значи с голям запас ще стане и за 220 волтовата инсталация.

Да добавя и още нещо - изборът на 220 волтова инсталация не е толкова лесен и еднозначен. Ако беше категорично по-добрият вариант нямаше цяла индустрия да произвежда трансформатори за 12 волта. Лично аз обаче предпочитам 220 волтовия вариант с димер пред 12 волтовия.
casparcho - специалист
довечераще обсъдим и ще пиша какво сме решили. Друго да попитам ,че виждам че сте компетентен ,колко според вас е разхода на тези коледни лапички и може ли с тях скрито осветление да се направи вместо лед лентите че те са скъпи да речем на 5 метра скрито осветление тези са 10 метра ако ги сложа двойни на по 5 метра и ги сложа в скритото осветление като да речем ги набуча на нещо като тунка дълга гума (че е кръг формата )да светят нагоре като първо залепа кухненско фолио тънко говарското и може да е П образно да насочва светлината на горе към тавана дали ще стане? то е само декоративно и трбва леко да излиза светлиан от скритото осветление не е задължително да е супер силно ???? че лед лентите са скъпо 6-7 лв метър + трансформатор + разхода на ток.....а това е 7 лв да речем тези коледни лампички....знам, че жълтото е най-слабо кажи речи но май такова ни трябва като цвят
jordanvass - майстор
По принцип лед осветлението има значително по-ниска консумация от лампичките с нажежаема жичка. В твоя случай обаче говорим за сравнително малка мощност и не консумацията би била определяща за избора. Имай предвид, че коледните лампички са направени много несериозно. Те често изгарят или прекъсват връзките между тях. А прекъсне ли на едно място - загасва целият гирлянд и после търсенето на изгорялата крушка или прекъсването, когато са монтирани на терсене място, става доста трудна задача. В това отношение лед осветлението е доста по-надеждно и няма да ти създава бъдещи проблеми.
casparcho - специалист
те като гледам са с диодчета не са нажежаема жичка ???какво мислиш по въпроса с консумацията ? а ако не се пипат предполагам ще си са надежни няма кой да бърка в канала да къса кабелчето дали ще свети достатачно, че да се види тази светлина макар и по-слаба
jordanvass - майстор
casparcho написа:
те като гледам са с диодчета не са нажежаема жичка ???...
Я го снимай това чудо да го видя, че ми стана интересно. Мен нещо ме обзема съмнение да са със светодиоди, но нищо чудно.
И още нещо - ние тук двамата си бъбрим, но аз не се имам за безгрешен и не приемам директно твоята квалификация, че съм компетентен. Изчакай за още мнения, нека и други колеги се изкажат по въпроса.
casparcho - специалист
:) забравила съм да ги кача

Прикачен файл

LX123Y-1.JPG

Прикачен файл

LX123Y.JPG
jordanvass - майстор
Да, права си, верно са със светодиоди. На всичко отгоре и аз съм имал вкъщи такива, пък да не знам. Ама така е, като жените купувате тайничко от мъжете си.
А сега сериозно: измерих ти консумацията
гирлянд със 100 лед има максимална консумация 42 милиампера или малко под 10 вата
гирлянд с 80 цветни лампички с нажежаема жичка има максимална консумация около 280 милиампера или около 60 вата
Тоест лед осветлението е в пъти по-икономично, което си се знаеше отдавна де.
Тези лед гирлянди ми се видят доста по-читаво направени от обикновените лампички. Аз бих пробвал с тях, макар и с някои резерви.
Последна промяна от jordanvass на чет окт 06, 2011 4:28 pm, променено общо 1 път.
ulieliadi - специалист
Можеш да използваш маркуч за коледно осветление.Има много цветове, по-устойчив е от тези лампички и не е скъп.
По въпроса за луничките аз съм фен на 12волтовото изпълнение.Изисква повече вложение , но е по-издръжливо :wink:
moimoimoi - майстор
я колежка
та по темата ....тоя кабел дето сте го взели за захранване на луничките-дето едното жило е с черна изолация а другито е пак черно+червено е за ТОНКОЛОНИ :lol: не че няма да свърши някаква работа но зависи на варианта на който сте се спрели....
като цяло е тънък тоя кабел като сечение и изолация
ако слагате лунички на 220 волта-няма проблем-там тока е малък
но ако слагате лунички на 12 волта не виждам как тоя кабел ще захрани повече от 1-2 лунички,най добрия вариант е всяка луничка да е с директен кабел от трансформатора
предполагам тавана е гипс-картон и за това в задължително кабелите да са в пвц гофрирана тръба

на 220 волта луничките изгарят по често,но пък инвестицията е по малка-по тънки кабели и няма трансформатор
на 12 волта луничките изгарят по рядко-за предпочитане е-но инвестицията е по голяма-по дебели кабели и трансформатор

до тук говорех за стандартните халогенни лунички

лед луните са нещо друго-и по скъпо
има лед луни на 12 и на 220 волта
ако нямате изградена инсталация на 12 волта не виждам смисъл да слагате 12 волтови а направо на 220 волта
на крушките им е все едно дали е 12 или 220 захранването-на диода вътре в крушката му трябва 3-4 волта право напрежение
тези крушки са по скъпи но са с многократно по голям живот и многократно по ниска консумация на електроенергия
http://www.bg-leds.com/index.php?main_p ... 1e48945754
jordanvass - майстор
moimoimoi написа:

на 220 волта луничките изгарят по често...
на 12 волта луничките изгарят по рядко...
Това е съвършено вярно, но само ако на 220 волта нямаш димер и луничките се палят рязко. Ако димерът е такъв, че всеки път запалваш плавно лампите от нула до максимума, тогава те няма да горят по-често от 12 волтовите. Разликата в дълготрайността не се дължи на по-ниското работно напрежение, а основно на начина на палене. При 12 волтовата инсталация заради ОТНОСИТЕЛНО по-високото вътрешно съпротивление на цялата захранваща инсталация в сравнение с 220 волтовата, рязкото запалване е невъзможно. Същият ефект се постига и с димер при 220 волта, а и имаш допълнителното предимство да си светваш колкото искаш силно.
Последна промяна от jordanvass на чет окт 06, 2011 4:53 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Може ли малко разяснение за траф на лунички" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: