• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
STO-YAN - специалист
Ето още една рецепта.
Узрялата сланина от качето се вари в зелева чорба /сок/.
След като се отцеди се овалва в подправки:
червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, чесън на прах,
индийско орехче /настъргано/ и всичко което ви е по вкус.
Увива се в станьол и в хладилника. Режеш после, боцкаш с
вилица и лапаш! Може и с пръсти!
Приятен апетит!
Колко време да оставя сланината да узрее в солта ,чета из нета от 2-20 дни ???
masterval - майстор
В една книга бяха водили война за изясняване на спор - от острата или от тъпата страна трябва да се чупи свареното яйце...
Та не разбрах, с кожата надолу или нагоре се реди сланината?
Според моята рецепта - с кожата надолу. И се залива със силна саламура от вода и морска сол - около килограм сол на 10 л вода.
И най-важното - за сланината си трябва много мезе!..
По нашия край (Средногорието) първият ред е с кожата надолу, а следващите с кожата нагоре.

Весели празници!
filmatoplo - майстор
Ох вредна е :? , ама си я лапаме за мезе с червено вино :drinkers: ,тая година моята сланина е малко по твърда че прасето беше доста яко 200 кила :lol: .
Georgi_G - специалист
През чичко Гугъл намерих една стара тема за сланина с още информация.

viewtopic.php?f=28&t=21596
Стефко - специалист
filmatoplo написа:
Ох вредна е :? , ама си я лапаме за мезе с червено вино :drinkers: ,тая година моята сланина е малко по твърда че прасето беше доста яко 200 кила :lol: .
Че то вече кое не е вредно? Навсякъде ГМО. Затова има вече все по-млади хора на оня свят.
Докато човек е млад и здрав/ поне така си мислят някои /, си хапва и пийва всичка, без много да се замисля. Но когато започнат да се обаждат разни болести, вече е късно. И аз съм в същата категория, за голямо съжаление.

Киселото и лютото са вредни, щото влияят зле на стомашно-чревния тракт. Захарта влияе на диабета, за солта да не говорим. Пушенето е порока на века. Но най-лошо влияе холестерола. Поразява кръвоносните съдове, отлагане на липиди, от там следва инфаркт и инсулт.
  • 1
  • 2

Тема "дойде време да гътаме прасетата,как да направим сланинката" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: