• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
infomar
Има ли разлика в качеството на чешките и словенските полипропиленови тръби? Различават се леко в цвета. Цената е еднаква. Магазинерите в който и магазин да ги попитам вдигат рамене и се правят, че не знаят какво продават. Поялниците не вярвам да имат проблем с която и да е от двете марки. МОгат ли да се смесват фитинги от различните марки полипропиленови тръби?

Последните години температурите паднаха от -20 до -30 гр. Ако изтървеш бойлера до 70-80 гр. можело нещо да им стане... Ще има ли проблем с тях, или да се връщаме към добрите стари поцинковани тръби? Доколкото съм чел при ниски температури стават крехки и май по паспорт им дават до -18гр. ако не греша?
С най-добри чувства към "бай Иван на шприца" ще споделя с вас, че съм поставял дори турски и китайски полипропилен и никакви проблеми не съм имал нито при поставянето нито след това. Различават се само по цвят и цена :yawinkle: .На вкус не съм ги опитвал =D> В повечето случаи цената е била водещият фактор при избора на производител според желанието на клиента. На мен лично най-ми харесват чешките тръби и фитинги, когато ги използвам за себе си, а в останалите случаи тези, които предпочетат клиентите. Не съм имал случаи РР тръби да се спукат или да "изплюят" връзките с фитингите. Единствено работя с повишено внимание с евтините преходни фитинги (от РР на метал)с "женска" резба защото при презатягане понякога се е случвало да се спуква металната вложка.
/// Последните години температурите паднаха от -20 до -30 гр. Ако изтървеш бойлера до 70-80 гр. можело нещо да им стане...Ще има ли проблем с тях, или да се връщаме към добрите стари поцинковани тръби?/// --- Аз пък да те попитам какво ще си случи с една тръба пълна с вода, при -30°С или дори при -20°С, от какъвто и материал да е направена? Не държа да ми отговориш, но ще си позволя да ти напомня, че електроинсталациите, водопроводните инсталации и някои други неща изискват определена техническа квалификация и в никакъв случай не са за областта "направи си сам". Няма да ви напомням пословицата "Ако имаш само килограм брашно - на майстор го дай..." защото в тези години на криза всеки сам си прави избора, но помислете си дали си заслужава да ползвате услугите на Иванчо от кръжока "Сръчни ръце" дето нямало какво да прави, купил си за 25.00 лв. "лепачка" и тръгнал по хората да "прави пачка"...
Аз лично оставям на поетите да си пишат поемите и когато ми потрябва стихосбирка отивам в книжарницата, а не питам по форумите как да си спретна готина рима ...
Правете си сметката да не ви я правят хората... :yawinkle:
infomar
Този форум е с наименование "Направи сам" и темата дали проблемите които имаме можем да си решим сами или да се обръщаме към професионалисти са дъвкани много пъти.
Моето мнение, е че всеки сам трябва да прецени дали може да си реши проблема или да вика бригадите.
Не искам да засягам и строителният "балон" помпан с какви ли не цени за строителни услуги и че може би това е една от причините хората повече да се замислят как да спастрят някой лев.
Така както ти сам си караш колата а не ползваш услугите на професионални шофьори и сам си береш грижата ако катастрофираш, по същият начин и всеки решил сам да ремонтира си носи отговорността. Последно е решението на този който ремонтира и дава парите. Най-лесно се харчат чужди пари.
Сега по темата: Разбрах от написаното, че при ниски температури всички (метални и ПП тръби) се държат по един и същ начин, еднакво губят от здравината си, стават еднакво крехки и т.н.т. :? Размразяването на метални и полипропиленовите е също еднакво лесно и удобно, както и няма проблем с полипропиленовите тръби ако се експлоатират известно време при 70-80 гр или прегряване поради някаква причина - развален терморегулатор или др.. Качеството също е почти еднакво с лек превес на "чешките " и няма проблем да се смесват фитинги от различни производители, стига да са от един и същ материал.
Каналски - специалист
Почвате да подменяте Темата "Качество на полипропиленовите тръби?" !
Отделно никога не е стоял въпроса само за Качеството на тръбите, а и за всички фасонни елементи в инсталацията!
Самото качество реално е предмет на Лабораторни изследвания, с полеви методи може само да се установят Груби недостатъци. Виж това е интересна идея !
Направете списък със всички знайни/незнайни - налични/недостъпни производители и всеки да Коментира на воля.
Отделно, едно е Сам да го направиш, но има и тълкуване Сам да избереш кой да го направи, което си е друга Тема.
infomar
Аз не искам да поставям на обсъждане като цяло качеството на ПП тръби (без ал. вложка) и елементи а само на словенско и чешко производство, понеже ми предлагат и от двата типа и всеки си хвали стоката, което е разбираемо. Интересува ме взаимозаменяеми ли са точно техните части - не на всички турски, китайски, занзибарки, гаражни и др. модели.

От друга страна за да взема решение искам да разбера предимството и недостатъците на поцинкованите спрямо полипропиленовите при пределно високи (70-90 гр) и много ниски (-20, -30 гр.) температури. Коя тръба какви газове отделяла, колко трудно се монтира, какви проблеми може да възникнат при неправилно нагряване при монтажа... стесняване..., колко струва и т.н.т. е друга тема и не е сега и тук мястото за обсъждане, а при нормални температури и двата типа се държат по еднакъв добър начин.

Относно монтажа:
Добра практика е към момента отстоянията на тръбите да не е по-близо 18-20 см една от друга и топлата да е над студената. Това е може би целесъобразно от гледна точка да не възниква конденз по студената тръба при разлика в температурите, но при ниски температури не може ли да се използва близостта на двете тръби за затопляне на студената тръба от топлата, ако са на близо - 5-8 см. една от друга с цел предпазване от замръзване. Натъквам се практически на един проблем, който се среща в много къщи по селата - през зимата си спират водата по къщите за да не им замръзва и носят като пърбобитни хора с менците да се мият. И това не е единичен случай. Според мен, ако двете тръби са близо една до друга и топлата е под студената, ако има топла вода в бойлера и периодически се пуска тя по магистралата (когато се мият посуда, къпене и т.н.т.) то обема около топлата вода, респективно студената тръба ще си повишава температурата и така може да се предпази от измръзване през нощта. Веднага някой ще подскочат с вариантите за подгрев с термо жици и други варианти, но това е друга тема.
Може разсъжденията ми да са смешни и дилетантски, за което се извинявам.
Разбира се ! Смело ги смесвай.Няма да имаш никакви проблеми. Както писах внимавай само с евтините преходни фитинги с женска резба, ако разбира се купиш такива. Не винаги цената е определящ фактор за качество. Много "умни" продавачи представят стоки едно производство за друго... Така че - доверявай , но проверявай, както е казал Ленин,ако си го чувал...
<<<...Така както ти сам си караш колата а не ползваш услугите на професионални шофьори и сам си береш грижата ако катастрофираш,...>>>Ако беше малко помислил, нямаше да изръсиш тази глу..., пардон, този бисер. Ще ти помогна малко да се засрамиш като посоча радикалната ти грешка:
Докато седнеш зад волана минаваш курс на обучение, полагаш изпит пред съответните инстанции, получаваш квалификация и категория и плюс това закона те задължава да залепиш триъгълника с удивителния знак на автомобила си през първата година всички да виждат че си нов шофьор и да се съобразяват с това.Има и други ограничения за младите шофьори. Не си купуваш кола и не сядаш да я правиш на такси, щото си свободен човек, а отиваш на обучение от специалисти, покриваш нормативи... Нали? За катастрофите - засягаш много неприятна тема. Ще ти разкажа един истински случай за едно наистина много оправно момченце от Русе(градът в който живея и аз). То сигурно е било будно момче и изглежда всичко му е прилягало по рождение . В едно прекрасно зимно утро момчето решило и взело беемвето на баща си и тръгнало за училище. Нищо лошо няма в това, нали? Проста работа - върти волана, натиска педалите сам си носи отговорноста... Колата е на баща му... Не е открадната я! Да ама вместо пред училище я беше паркирало пред мола на автобусната спиркаа върху 6 човека! Само ли си бере грижата за катастрофата? Питам те и отговор не искам! Шест човешки живота са това и още поне шест пъти по толкова техни близки с променена съдба оттам нататък...Включително и неговите.Ще спра дотук да не се оклоняваме от темата.
<<<...Най-лесно се харчат чужди пари...>>> - а най-евтино струва чуждия труд. Нали?!? =D>
:supz: Мисли преди да говориш - само ще ти е от полза.
По същество:
<<<...Разбрах от написаното, че при ниски температури всички (метални и ПП тръби) се държат по един и същ начин, еднакво губят от здравината си, стават еднакво крехки и т.н.т...[/u]>>> - Правилно си разбрал =D>
<<<... няма проблем с полипропиленовите тръби ако се експлоатират известно време при 70-80 гр. ...>>> - Правилно си разбрал =D>
<<<Размразяването на метални и полипропиленовите е също еднакво лесно и удобно, ...>>> - ПП тръби и фитинги, както и металните не са предназначени за дълбоко замразяване и след това за зал...иване с вряла вода. За това можеше и сам да се досетиш а не да питаш по форумите.
<<<...или прегряване поради някаква причина - развален терморегулатор или др.. ...>>> - =D> Това също имах в предвид когато казах, че електроинсталациите са за електротехниците, ВиК инсталациите за водопроводчиците, поемите да ги пишат поетите! Освен терморегулатора има и ВИ-клапан - така, че опасенията ти са напразни, ако разбира се инсталациите ти са изградени правилно.
<<<...проблемите които имаме можем да си решим сами или да се обръщаме към професионалисти са дъвкани много пъти....>>> - Дъвчат преживните... Хората разсъждават! Уважавам хората, които приемат предизвикателствата и се опитват сами да си решават проблемите, стига да правят това грамотно, да не застрашават околните, и да са подтикнати не от „благородната” подбуда да спастрят левчето =D>
Един въпрос за размисъл с ключов отговор - При каква температура се "лепи" полипропилена ?
И за да не ми се сърдиш за досегашния поучителен тон ще ти посоча като бонус основното предимство на ПП пред железните тръби и фитинги, освен това, че те по-лесно се конструират и не ръждясват, ако имат някакви скрити дефекти, както шуплите при железните, то те се проявяват веднага при първото пускане на водата под налягане през тях, а не след време. Ако една ново изградена инсталация от РР не даде теч веднага при началното пускане, то тя няма да го даде въобще - смело можеш да дадеш каквато си искаш гаранция. Няма да сгрешиш, нито преувеличиш!
Ако имаш конкретни въпроси по темата - питай, но не с поучителен тон. Не ти прилича.
infomar
Съжалявам, ако написаното от мен е прозвучало с поучителен тон, не съм искал да е така.
vk - специалист
При нас като идваха хората от Шалом ЕООД, показаха ни три вида качество тръби от марката FV plast (www.fvplast.com).
На въпроса колко време изкарват, човека ми показа срязани на две тръби и вътре се вижда набраздявания и напуквания (надлъжни) и каза че 20-тина години е реалния срок на тези тръби, а не коментираните 50 год, които са по-скоро рекламен трик.
Така че, не всички тръби са еднакви и само по цвят били различни.
dmi - специалист
Каква марка са словенските тръби, че за пръв път чувам някой да продава и такива? Поздрави. Иначе всички тръби които се ползват за топла вода или отопление се набраздяват така да се каже по вътрешноста.
radius - майстор
:shock:
20г. ще изкарат :shock:
Че точно към FV Plast съм се насочил.
Сериозно ли това ( то не че някой може да каже) ?
Да си слагам поцинковани докато е време, те изкарват поне 30г.
Или кажете някои PPR да изкарат повече...
  • 1
  • 2

Тема "Качество на полипропиленовите тръби?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: