Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте,

На вилата възникна сериозна главоблъсканица какво да се направи в коридора...

Има стара розива мозайка. На места има малки пукнатини, но като цяло няма сериозни наранявания. Проблемът е, че е много мръсна и с какъвто и препарат да се чисти, си стои една бледа, зацапана и неприветлива.

Ето снимки:

снимка 1
снимка 2
снимка 3

Какво да я правя? По мои сметки, има 2 антрета (на двата етажа) и стълби, както баня и една тоалетна. Сумарно е около 25 (максимум 30 квадратни метра). Подпитах една фирма колко би струвало циклене, полиране, кристализиране и т.н. и ми казаха 18-24 лева на кв. метър. Да сложим цена 20 лева... и излиза 600. А честно казано не мога да си представя как ще изглежда и дали ще е приятно на вид. Няма ли вариант да се намери майстор с по-ниски цени (май все пак квадратурата не е много малка)
Мислехме да сложим гранитогрес - по хипермаркетите има чудесни варианти за по 20 лева на квадратния метър. Вярно е, че много ще си играя, докато облепя стълбите, но със сигурност ще ни харесва. Но като се добавят всички неща и то без самия труд (вероятно ще се нагърбя аз...) - доста...

Мислехме и за балатум, обаче там е временно решение и ми се струва неудачно за целта. Ламинатите май също бих ги изключил по сходни причини.

Като цяло идеята ми е да стане трайно, евтино и приятно за окото най-вече. Не търся суперкачество, тъй като натоварването на помещението изобщо не е голямо - все пак е вила.

Та... такива мисли ми минават. Сигурен съм, че все някой е имал подобен повод за размисъл и може да сподели опит.

Благодаря!
mladkal - майстор
Нямам опит с мозаичините настилки. Обаче в твоя случай бих подходил: Да спазаря майстор (фирма) и да прежаля 40-60 лв зада ми направят показно как би изглеждало, ако мозайката се шлайфа, полира и реновира като цяло. Там и ще си проличи крайният резултат, а и ще видиш надеждна ли е фирмата -майстора. Втория варианте да се нагърбя с нови плочки и да си играя да го облепя от-до...
това не е съвет, това са ми съжднеията, които нека не биват приемани като спам по темата ти!
Желая ти късмет и успехи!

ПП. балатума не е много евтин, а и като се има предвид времеупотребата му не е най-удачния вариант (за мен) а и ми седи някак сиромашко, бедно...А човек на вилата му трябва да му е уютно, приятно ...топло но окото и душата. Полагането на линолеумна настилка е трудоемко.
perko - специалист
Със "лак" за камък, дали няма да им добър резултат?
Аз имах същия проблем, даже по сериозен, защото пукнатините бяха по големи. Първо запълних пукнатините с кит, шлайфах за изравняване/имам машини и купих диаманти/, полирах.Направих и кристализация. Резултат - същата мозайка, но много гладка, блестяща и хлъзгава. Освен това пукнатините стояха като кръпки, защото цветът им е само сив, без бели камъчета. Това също не ми хареса и монтирах PVC настилка. Прилича на балатум, но има много големи разлики. Все едно "Правец 8" и последно поколение компютът. Край стените направих рамка в по тъмен цвят и среда с по светъл. Фуги няма, защото се заваряват с горещ въздух и специален шнур. Много лесно се подържа чист. Повече от година не е мръднал. Гаранцията е 5 години, но мисля, че ще издържи много по дълго. Цената - аз го монтирах сам и ми излезе около 16лв. на кв.м. Хареса ми и започнах да се интересувам от PVC настилките. Оказва се че повърхностния слой е обработен с полиуретан и много бавно се износва и зацапва. Трудногорими са. Това че при монтажа се заваряват снадките дава възможност за много разнообразен дизайн. Намаляват шума от движение и не се повреждат от мокри обувки. Недостатък е че трябва да се монтират от специалист, който има необходимите инструменти - специален пистолет за горещ въздух с задаване на температурата на въздуха и дюзи на намаляване на отвора до около 5-6 мм. След това има специален ножна изрязване на остатъците от шнура които са над нивото на настилката. С други думи, ако не желаете да си играете и да харчите пари за машинки, ще ви излезе с до 10 лв.по скъпо, но всичко свършва за не повече от 1 ден. Има още тънкости. ако някой се интересува - да пита ще отговоря. Нямам свои снимки затова показвам други.

Прикачен файл

kuxna.gif
kuxna.gif (32.03 KиБ) Видяна 8336 пъти
настилката e "Graboplast",унгарска. Купих я от "Geramis". Намира се на ул.Витиня 2ж. Мисля че имат сайт. Други също продават такива настилки. Най добри са "Tarkett" и "Gerflor".

Тема "Съвет за мозайка/настилка в коридор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: