Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
baretata_7_62 - специалист
Наорави им релкамта :) Анода да се оксили още преди да в монтиран в бойлера :)
mirk - майстор
Що бре, окислен с коричка не значи разяден. Нищо му няма ще изкара повече време.
baretata_7_62 - специалист
Да, и аз това реших. Щом се разяжда и щом няма натрупвания по нагревателя, значи е ОК :) Мога да кажа, че бях приятно изненадан за бойлер на 3-4 години. Нагревателя имаше доста приятен меден блясък, с изключение на малко песачинки полепнали по него, почти без малко да кажеш че е чисто нов :) Важното е че при работа не шуми не издава никакви звуци, като бебенце е :) А е 3кв и си греее както трябва :)
Темата е много интересна. Преди 1-2 седмици и аз се сдобих с бойлер с електронно управление. Моят е с графичен дисплей и има прогрес-бар за визуализация на статуса на анодната защита. През първите дни този прогрес-бар си стоеше на максимум, но от около 2-3 дена започна да пада при източване на топлата вода от бойлера. Дори пада до 0 и на дисплея се показва съобщение, че анодната защита не работи. След като водата отново се позатопли, нивото на прогрес-бара се връща отново на максимум. Не мисля, че това е нормално. Моля за съвети от къде може да идва проблема.
DMN - майстор
Преди две години, като пуснах темата, писах аз да не си купувате такива бойлери, ама... :razz:
В упътването пишеше, че най-коректно е да се гледат показанията на тестера при загрят бойлер, да речем 60градуса, ако и тогава тестера показва нула, може би има проблем. Не е задължително тестера да показва винаги максимум. А бе изобщо с тия електронни тестери, като нашите(за онези със стрелките не знам) е пълна мъгла за състоянието на анода. И тези табла с електронно управление - хубаво замислени, но лошо изпълнени. Моят е още в гаранция, но ако не бях го отварял профилактично през няколко месеца, щеше и това електронно табло да изгори. Електрическите съединения към таблото са с "кабелна обувка", та изводите към тях са на пластмасов корпус , който се беше разтопил и двата проводника "фаза" и "нула" се бяха доближили на не повече от 2 мм един от друг. Наложи се да махна тези съединения, да сменя проводниците със силиконови и да ги запоя директно на платката. От тогава проблем нямам, нищо по таблото не грее и стана в пъти по-сигурно...ама що все аз трябва да бутам и преправям неща излезли от ЗАВОДА и минали през някакъв контрол за качество...Силно се съмнявам, че при ежедневна употреба, някой от тези бойлери с 3квт. нагревател са си изкарали 5 годишната гаранция без да изпуши нещо. Сега може да са ги подобрили не знам.
kabel96 - специалист
Имам такъв електронен 120 литра вече 4 години.До сега 3 пъти му горяха кабелните обувки и от там и вътре на релето.Понеже е в гаранция нарочно само сменям блока.Като свърши гаранцията на вечерта още ще го преработя.Анода честно не съм го поглеждал дали е свързан макар 5.те разглабяния но на дисплея пълни до край.
Благодаря за мненията, но все пак не ми стана ясно, защо в началото анодната защита беше на максимум дори и при студена вода (като го напълних за първи път), а след това започна да пада като изстине. Не знам дали това е дефект или така се очаква да бъде.
DMN - майстор
И при мен беше така колега. След като смених анода, тестера показваше постоянно „максимум“, дори и при студена вода. След 2-3 седмици започна да показва по-малко, докато сега след 2 години, при студена вода показва „минимум“. Като загрее обаче, стига до половината на скалата. Не съм отварял водосъдържателя да видя в какво състояния е анода, но едва ли изглежда по-различно от първия, който смених.Определено има нещо недомислено в тези тестери. Моя тестер въобще не беше свързан. Анода беше свързан директно с проводник към корпус(както е при бойлерите, които нямат тестери).
Аз се питам същото като теб – защо тестера показва такива разлики? Ми той моя сигурно затова не е бил свързан,щото лъже.
Тук ще се опитам да поразсъждавам без да ангажирам никого с разсъжденията си. Може би за показанията на тестера има значение твърдостта на водата, има значение какъв е водосъдържателя (неръждавейка,емайлиран), има значение колко литра е. На колегата kabel96 е 120л. и неговия тестер след 4г. показва „макс“. Моят е 80л. емайлиран. Не съм запознат точно какви електрохимични процеси протичат между водосъдържателя, нагревателя, водата и анодния протектор(наричан от мен анода), но определено има потенциална разлика между анода и водосъдържателя – разлика между два метала – желязо(водосъдържателя) и магнезий(анода, който като по-активен хим. елемент се разяжда за сметка на останалите метали в бойлера и в това се изразява предпазното му действие ). Протича много малък ток между анода и водосъдържателя през водата и точно този ток отчита тестера. Когато анода е нов и не се е окислил, тока е по-голям, когато започне да се окислява, този окисен слой доколкото аз измерих е не електропроводим и тока намалява, оттам намаляват и показанията на тестера. Когато водата се загрее активността на електрохимичния процес между анода и водосъдържателя се увеличава(както повечето химични процеси под въздействието на топлина), тока между тях се увеличава и тестера показва повече.
Все ми се струва обаче, че при водосъдържатели от неръждавейка този ефект с окисляването на анода не е толкова изразен, тъй като там няма емайл, площта на проводимата повърхност е много по-голяма и анода няма време да се окисли толкова по повърхностния си слой, защото се разяжда по-бързо(останал съм с впечатление, че при неръждавейките анода свършва по-бързо). Този окисен слой според мен пречи на правилната работа на анодната защита, но може и да греша, ако някой е по-запознат с тези неща, нека да пише.
Благодаря за разсъжденията колега. Може и така да е. Но не ми харесва по време на къпане да ми показва "Anode Low". Ще трябва да се измисли нещо. Когато имам време ще разгледам електрониката и ще направя някой измервания. Между другото дали някой няма схема?
zz_stefanov - майстор
Някой запознат ли е как е устроена двойната анодна защита на елдомските бойлери. Видях, че има втори анод от горе, но той на как е монтиран - има ли си за него отделен отвор и подлежи ли на смяна? В сайта фирмата не говори за това и не споменава и кои са с двойна защита. Безпокоят ме напоследък иновациите им, да не ми докарат по големи грижи вместо полза :wink:
Другото е серията Баланс на която цената е по ниска и гаранцията е само 3 години. Трябва ли да се притеснявам от нея - оборудвам си селската къща с бойлер и организирането на гаранционен ремонт ми е по скъпо от това да си го поправя сам на място.

Тема "Въпроси за анодна защита на бойлер с електронно упрвление." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: