• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kiko64 - напреднал
Пробвах...как да не съм! Обаче по-тънката хартия ис се овива около ножовете на фуражомелката и се затлачва ...Някъде назад в таз тема показвах снимка на това , което според мен ще върши работа (с дискове за дърводелски циркуляр) ама аз съм теоретик....трябва да намеря ентусиаст -практик и да го сглобим! :lol:
Тогава вече и хартия , и тънки клони и квото се сетиш , ще става на прах и ще може да се брикетира.
hakama - специалист
Kak да постигнем добра плътност на брикета без използване на шнек и сложни преси изискващи ел. енергия?

Имам няколко чувала с едър въглищен прах, който го опаковам във 2-3 вестника и с тиксо, около килограм, но трябва да има добра жар, за да може да гори иначе се изсипва на дъното и затлачва печката... също се забелязва доста често не малко количество керемиден прах (на сутринта) - непълно горене?!

Засега мисля да ги смесвам с дървени стърг-ни ако успея да открия. Може би на по-малки шашки ще горят по-добре, за пресоване не съм мислил, понеже частиците са от 2мм до 5-10мм, т.е. не е пепеляво.

Откъде в София и областта може да се намерят дървени стърготини, въглищен прах?
kiko64 - напреднал
Специално за въглищен прах гледах едно клипче нейде в Тубата....човека си меша 8 части прах с 1 част цимент и си ги пълни в калъпчета . Става на камък . Гори си супер. Е , ще остане 10-тина % повече пепел , ама не е болка за умирачка.
Аз съм опитвал с хартиена пулпа 30% и въглищен прах (ситен - пепел , направо) 70 % .
Чудно си стават тухлите. И горят супер. Гадното е , че цапат , а моята камина е в хола. Пък и понамирисват на въглища. Но който е с котел навън - никакъв проблем!
Момчета и аз съм решил да си правя преса само че хидравлична с бутало и незнам след като буталото влезе в цилиндъра по нататък как се прави машината.Отпред цилиндъра стеснява ли се или как точно се пресоват.Предполагам примерно от ф-100 като фуния да стане на ф-40 или 50 примерно.Така ли е нека някой да ме светне самия цилиндър и напред до излизането на брикета какво е устройството на машината.
kiko64 - напреднал
Отпочнах тазгодишното производство.....
По половин час на ден (когато не вали).
Вече прибрах половин кубик сухи....
Имам материал поне за 5 тона. До края на юли , средата на август ще станат. (Дано не вали :lol: )

Прикачен файл

brik1.jpg
brik1.jpg (60.76 KиБ) Видяна 10945 пъти

Прикачен файл

brik2.jpg
brik2.jpg (57.43 KиБ) Видяна 10945 пъти

Прикачен файл

brik3.jpg
brik3.jpg (56.53 KиБ) Видяна 10945 пъти

Прикачен файл

brik4.jpg
brik4.jpg (73.4 KиБ) Видяна 10945 пъти

Прикачен файл

brik5.jpg
brik5.jpg (58.37 KиБ) Видяна 10945 пъти
lakosste - специалист
Дай малко подробности.А и да попитам какво може да се направи с памучни парцали,имам в изобилие?
kiko64 - напреднал
Подробностите - назад в тази тема.
Парцалите – мелене и влагане в тухлите.
:)
agj - майстор
Стърготината която остава след рязането на дървата може ли да използва за направата на еко брикети ако си изработя подобна пресичка!?
http://www.youtube.com/watch?v=4J7K219A ... re=related
Мисля че човека от клипа изработва палети само от хартия интересуваме силата на пресата ще бъде ли достатъчна и за изработка на палети от стърготина ?
masurev - напреднал
agj написа:
Стърготината която остава след рязането на дървата може ли да използва за направата на еко брикети ако си изработя подобна пресичка!?
Ами за съжаление няма да стане. По принцип за производството на брикети и пелети от дървесина се използва свойството на лигнина да се размеква/разтопява при повишена температура (за съжаление в момента не си спомням точната темп., при която лигнина започва да се размеква). До тук в темата беше обяснено, че се използва външен нагревател в малките машини за брикети. За пелетите със сигурност знам, че в самият процес на пресоване, от самото триене на дървесината, температурата й се повишава и лигнина се размеква. Именно той е "лепилото" на пелетите и еко брикетите.
nobreak - специалист
Хубава тема, стара е, но има ли някакъв напредък по нея?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Домашно производство на екобрикети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: