6osi6 написа:Ценно инфо!Интересува ме, човек, който ползва такъв или има наблюдения да каже при какво гориво какви са интервалите на зареждания. Основно ме интересува, като е около нулата и се горят сухи брикети колко пъти се зарежда в денонощие. Може и за домБасИ
По спецификация гледам, че дават 4.8кг/ч. Това сигурно е при пълна мощност. При 60литра обем на камерата и горене на черни въглища, трябва да събере 60кг, ако се понатъпче... т.е. на пълна мощност ще изкара 12часа! Супер, ама това е на теория Въпроса е на практика как е?
Имам такъв котел от 10 год. с пет секции. Ползвам го за отопление на 200 кв. с 104 глидера по 156W и бойлер 150 л. свързан веднага сред котела. Зарежда се на 24 часа. В големите студове тази година, при минус 22 градуса, темп. на изходящата вода беше 67 гр. и харчеше четири кофи - тип ракети, при температура в помещенията 23 гр. Побира най-много три кофи, три лопати и няколко цепеници от горе. Инсталацията е съвсем обикновена. Без четирипътни вентили, термостати за помпи, буферни съдове и други излишни усложнения. В момента, при температура около нулата, харчи две ракети и половин кофа дърва. Водата към бойлера е с температура 46.5 гр. На инсталацията е, входяща 44.5, изходяща 38.5. Образува се нагар, който обаче толкова не е проблемен за чугунените котли. За това време съм сменил три вентила Honeywell.
Благодаря и дано свърши работа на някой.
Става дума за VIADRUS U22 29 KW.
п.п. Аз вече съм с Дакон24и ГП20