Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Murphy - напреднал
Здравейте, отдавна се консултирам с форума, когато майсторя нещо. Досега съм намирал отговорите на въпросите си и не ми се е налагало да питам специално. Сега не успях да открия търсения отговор и затова питам :-)

Правя един ремонт в коридора и в две от стаите и към момента трябва да реша как да боядисам старите шперплатови(фазерни?) врати. Вратите на времето професионален бояджия доста успешно ги е боядисвал/рисувал да имитират дърво, предполагам с някаква блажна боя. Тъй като ще цикля и паркет и трябва да лакирам и него си мисля за един комбиниран вариант. Идеята ми се състои в следното : Свалям гланца на вратите със шкурка, удрям една или две ръце водоразтворима боя , втората/третата ръка я изпълнявам с инструмент за имитация на дървесен фладер като на това видео и накрая удрям една ръка водоразтворим лак от този, който ще ми остане от паркета. За паркета си мисля за това или ако успея да намеря това. Паркета след изциклянето мисля да го байцна с български байц(орех) и да нанеса три ръце от въпросния лак, с междинно шлайфане(шкурка 180) след байца и след втората ръка лак.

Вратите се надявам да добият вид на нещо средно между тези две картинки :
Прикачен файл:
faux-woodgrain.jpg
faux-woodgrain.jpg (57.5 KиБ) Видяна 50443 пъти
Някой използвал ли е такъв инструмент и наистина ли нещата стават толкова лесно, колкото на видеото? Моят инструмент е с ширина 7см и имам притеснения, че "очите" на дървото ще са много тесни/фини. Дали е основателно? Дали ще стане вместо лак, финишният слой да бъде от основната боя, която да е разредена до степен да прозира отдолу фалшивият фладер, но и да се вижда достатъчно? Това с цел да се притъпи малко "остротата" на фладера. Аз така или иначе ще пробвам някъде, където не ми е толкова важно. Ако не стане ще боядисам с плътен цвят.

Относно марките и вида на боята и лаковете... Имам да боядисвам 7(седем) врати - 4 остъклени и 3 плътни, двете плътни врати ще ги боядисвам от двете страни. Затова се спрях на идеята за боя на водна основа, защото се опасявам, че ако ползвам автоемайллак(както е препоръчвано във форума) просто ще се задуша :sad: . Разходната ми част към момента силно напредна и затова съм се спрял на български продукти. Освен това след обиколки из магазините, до които имам достъп това са продуктите, които мога да намеря. Даже този двукомпонентния лак за паркет на водна основа на Оргахим не съм го виждал, но сигурно все ще изскочи от някъде, ако си струва. Досега съм използвал български полиуретанов двукомпонентен лак за паркет и съм оставал доволен. Нямам никакъв опит водоразтворими бои и лакове.

Най важните ми въпроси са:
Има ли проблеми да се изпълни тази технология - нанасяне на водоразтворима боя върху основа от блажна боя? Необходим ли е някакъв грунд и какъв?

Освен това : Някой използвал ли е споменатите лакове за паркет на Оргахим и доволен ли е от тяхната устойчивост, покривност и изглед? Този лак за паркет не ми стана съвсем ясно гланцов ли е или матов(предпочитан)? Правилна ли е технологията, която мисля да приложа? Други бюджетни и достъпни(в Бриколаж например) продукти?

Извинявам се за дългия пост и благодаря на всеки, взел отношение по темата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изключително добре написано питане! Удоволствие бе да те чета :-)

Ползвай подходящ грунд между блажната и водната боя.
Притесненията ми са единствено, дали ръката ти ще съумее да нанесе фладера :-)
Murphy - напреднал
n_a, благодаря ти за отговора. Ако имаш наблюдения ще съм ти благодарен за насоки за конкретен грунд, който да "свърже" блажната стара основа с новата водоразтворима боя.

:-D Аз също имам притеснения относно непогрeшимостта на ръката си при нанасянето на фладера. Днес обаче говорих с един мой свако, който като му показах инструмента за дървесната шарка ми каза, че навремето(преди 20+ години) е ползвал подобен за някаква масичка и било наистина лесно и се получавало задоволително. Даже ми обеща да намери неговия инструмент за фладер, който бил по-широк. Така че, ще имам възможност за две едрини на фладера и очаквам да се получи по-интересно. Все още не съм купил боята, иначе щях да направя някакъв експеримент. Все още имам още много друга работа преди да стигна до боядисването, така че експериментите и боядисването ще почакат. Междувременно ще съм благодарен на всяко мнение, което ще ми помогне да взема решение за вида на боята - водоразтворима или не.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
не мога да ти препоръчам грунда, той е между двете бои. първо си изясни основата, после си избери новата и тогава вземи подходящия. чети етикетите и не се доверявай на продавачите , обикновено са изключително компетентни и много добронамерени.
старата боя матирай с фина шкурка :-)
toni_g79 - специалист
:partyman:
Последна промяна от toni_g79 на чет авг 30, 2012 8:50 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
моля господинът по-горе да не ме нарича колега. явно е ограничен професионалист.
мога да кажа кой грунд ползвах последно, обаче друг път, че не е подръка. върху 60тарски печен лак супер си хвана за основа на акрил. на лакпром мисля
Murphy - напреднал
toni_g79, благодаря че се включи. Всъщност аз не търся "прозрачен свързващ грунд за латекс върху блажно". Търся какъв-да-е-цвят грунд с който да обработя дървена повърхност, покрита с блажна боя за да я боядисам с водоразтворима боя за дървени повърхности, и по-точно боята на Мегахим "Aquis Акрилатна боя". На посочения линк, който съм дал пише, че могат да се боядисват "дърво, метал, пластмаса". Пише още, че е "Екологична алтернатива на традиционните алкидни бои и емайллакове" и "Има отлично сцепление с повърхностите и притежава висока еластичност". За тази боя са препоръчани 6 вида грундове. За дърво се дава Dekorator Life Style Лазурен лак Сатен, който се разрежда с органичен разтворител, но го дават за основа на 6 вида бои, включително акрилатната. От друга страна лакът за паркет Леко AQUA лак за паркет на Оргахим не се препоръчва за основи като "Боядисани и лакирани дървени повърхности". Малко съм объркан и затова питам тук, ако някой е успял да изпълни такова боядисване да каже как.

Значи, от тези насоки от двата сайта човек може да стигне до следните изводи:
1. Може да се нанесе акрилатна боя върху основа от блажна боя, като евентуално се ползва като грунд Dekorator Life Style Лазурен лак Сатен.
2. Не може да се ползва водоразтворимият лак за паркет като финишно покритие на боядисаните с акрилатна боя повърхности.

Това ли е правилният отговор? Кое е маркетинг и кое е реално приложимо?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
тц.
пишеш че грунд декоратор бла-бла е за върху дърво, а всъщност искаш да е върху блажна боя
Murphy - напреднал
Именно затова се регистрирах тук и питам :). На сайта на Мегахим са написани какви грундове се препоръчват за основа от : Дърво, Цветни метали, Черни метали

Няма грунд, препоръчан за основа от блажна боя. Това отваря две възможности - или е невъзможно такова боядисване, или няма никакъв проблем и не е необходим грунд. Не пише обаче и какъв грунд се използва за пластмаса :-D , а е казано че акрилатната боя става да се ползва и за такива повърхности. Казано е също, че е алтернатива на алкидните бои. Алкидните могат да се нанасят върху огромен брой основи. Освен това въпросната боя е маркетирана със способност да има отлично сцепление с повърхностите и да притежава висока еластичност. Тук е объркването ми и за последен път ще напиша точно какво ме интересува :
--------------------------
Мога ли да боядисвам с акрилатна боя повърхности, които са боядисани вече с блажна/алкидна боя, как, трябва ли грунд и какъв?
--------------------------
Въпросът е фундаментален според мен и няма кой знае какво касателство с марката и производителя на боята.
Въпросът относно качествата на водоразтворимия лак на Оргахим въобще няма да го повдигам отново, защото явно в този форум няма потребители на такъв продукт.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kato мацнеш с водната боичка върху нещо непопиващо, тя се събира, не покрива. при мен в момента има водоразредим лазурен лак на лакпром, което ме навежда на мисълта че грундът прекрасен пак е бил от тази марка. пазарувах ги от практикер и повече време ми отне да отблъсквам напористи продавач консултанти. което купих ми свърши работа и даже не беше скъпо. обаче кофичката с грунда и кофичката с боята са на "обект". поръчах да ми снимат, ако стане, ще иам подробности

Тема "Боя/лак на водна основа хваща ли върху блажна?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: