Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Murphy - напреднал
Лакът, който препоръчват като грунд е "Произвежда се от алкидна смола, ...". След като производителят го дава за подходяща основа, възможно ли е да няма проблем акрилатната боя да се ползва върху такава основа? Блажната боя също е базирана на алкидна смола, или греша?

Както и да е, вече писах писмо с питане до Мегахим и ще видим дали,кога и какво ще ми отговорят.

Би ми било полезно да разбера практически, от потребителска гледна точка как стои въпросът, но ако никой не е пробвал - здраве да е.
toni_g79 - специалист
:partyman: .
Последна промяна от toni_g79 на чет авг 30, 2012 8:50 pm, променено общо 1 път.
toni_g79 - специалист
:partyman:
Последна промяна от toni_g79 на чет авг 30, 2012 8:51 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нямаше нужда
достатъчно щеше да е да напишеш отново онова за "пут**н ден"
Murphy - напреднал
Така. Получих отговор. Отговорът е подписан от технолог в Мегахим. Не знам дали е правилно да публикувам кореспонденцията тук, така че ще преразкажа с мои думи, с цел темата все пак да има някакъв ясен резултат.

В общи линии :
-----------------
Няма проблем да се боядисва с акрилатната боя върху повърхност, покрита със стара блажна боя, стига старото покритие да е здраво и добре почистено от прах и мазнини. Грунд не е необходим.
-----------------

Така че, моят вариант оттук нататък е следният:
1. Отстраняване на боята от нездравите и грапави участъци със шкурка 80 и матиране на повърхностите със шкурка 150.
2. Нанасяне на 1 или 2 ръце основен цвят боя, докато се покрие старият цвят. Не съм решил още с четка или с малко валяче, тъй като за моята цел виждам плюсове и в двата инструмента. Най-вероятно ще пробвам и двата варианта.
3. Нанасяне на части на втория, по-тъмен цвят, който ще бъде всъщност цветът на фладера и веднага обработка с инструмента за фладер.
4. Нанасяне на още 1 ръка с разредена боя от основния цвят, за да омекотя малко контраста между фладера и базовия цвят. Тук се надявам и заради разредената боя крайният резултат да е по-малко гланциран. Тази стъпка може и да я пропусна, а може и да преценя, че ще бъде по-добре да мина за финал с разредена боя от тази по-тъмната, с цвета на фладера.

Ще използвам само акрилатна боя. :-P
Ако има проблеми с покриването на боята ще пиша тук, за да се знае, че съм сгрешил. :-D
toni_g79 - специалист
Понеже МЕГАХИМ били технологично по-напред от Benjamin Moore,Sherwin Williams,PPG Dulux и т.н ,се извиняавам за некомпетентните си коментари и шъ зема ги делийтна :lol: Прайте къ си знаете ,успех от мен!!!
Murphy - напреднал
toni_g79, наистина съжалявам, че си приел нещата толкова лично. Високо ценя професионалния ти опит и те уверявам, че коментарите ти в темата бяха ценни за мен. В тази връзка не мисля, че трябваше да ги триеш. Решението си е твое все пак и аз го уважавам. Благодаря ти за отделеното време. Желая ти успех!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
такааам. на лакпром шлайфгрунд за дърво. не знам какво са му сбъркали, не става за шлайфане, обаче супер яко се хвана за псновата и следващият слой за него.
експериментирах с цветовете и голямо търкане и мацане падна, финишът ми е шлайфане с водна 2000.
не мога да кача снимки

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 893&type=1
Murphy - напреднал
n_a, сигурно на снимката, която не можеш да качиш е това? В тукашния Бриколаж има доста продукти на Лакпром и най-вероятно ще има и този грунд. Ще го имам предвид, но първо ще пробвам с боята на Мегахим без грунд. Бих минал направо на Лакпромския вариант - този грунд и водоразтворимата им боя(тук съм я виждал), обаче сега като търсих виждам, че цветовата гама е доста неподходяща за мен. Цветовете са им основните , т.е наситени синьо, зелено, червено и т.н. По принцип това е добре, обаче за моя случай са необходими по-убити, по-земни цветове. В цветовата гама на Мегахим има това, което търся. При всички случаи, обаче този грунд ще го имам предвид, ако нещо не иска да се получава. Тогава ще го нанеса първо него, а после ще сложа мегахимската боя и ще се надявам да са съвместими. Така че, съм ти благодарен за информацията.

Пуснах едно търсене в Гугъл и намерих две теми в други форуми, които ми дадоха малко информация за мегахимската боя. Тук се казва, че твърдостта на финалното покритие не е много висока. Човекът се оплаква и че няма достатъчно гланц, но за мен това не е проблем, тъй като не търся лъскаво покритие, защото вратите ми са стари и всяка неравност при лъскаво покритие ще избие. Тук има рецепта, според която се удря като грунд една ръка водоразтворим лак вместо грунд, после се нанася боята на 1-2 ръце и накрая една ръка водоразтворим лак.

Мисля да преработя варианта в по-предния си пост, като финалното покритие вместо разредена боя ще е някакъв лак, който да заздрави повърхността. Най-вероятно ще взема пак от гамата на Мегахим, за да са всички нови покрития от един производител. По принцип мислих да използвам като финален слой лака за паркет на Оргахим, от който така или иначе ще ми остане, обаче в сайта им изрично е написано, че не е подходящ за боядисани повърхности.

Тема "Боя/лак на водна основа хваща ли върху блажна?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: