• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Вашето лично помещение
ribnikolaevi - майстор
Предлагат ми изгодно матрак, който е с по-големи размери от необходимия ми.
Чудя се дали ще е лесно да го намаля ... Едно рязане на дунапрена/пяната и съответно намаление на дамаската ... ?
Дали няма да се вкарам във филм по този начин?
lov - майстор
Никой да не си прави илюзията че от пръдня боя става. По добро и здраво от пенолатекса не съм видял. Говоря за матрак изцяло от този материал. Имам правен от мен дето е изкарал повече от 20 години. И тогава го правих от зор проблеми с гръбнака. А и не се предлагаха с такава твърдост каквато дирех. А съм леко дребничък :lol: таман малко над 130 кила. Преди 2 години му сменях дамаската. Там където съм го мачкал не беше мръднал. Като гледам ще изкара още толкова.
Сега понеже правя 2 нови спални и ударих на тема закупуване на матраци. И понеже държах да е само латекс директно задавах въпроса има ли вложени други материали. На много места попадах с рекламата че е латекс но след директното питане се оказва че само отгоре е сложено едно парче и вътре пълнежа е дунапрен. И какво правим като след 5-6 години се смачка..
ribnikolaevi - майстор
Полезно мнение. Много е важно някой да споделя състоянието на матрака след години употреба. Защото като ти предложат да легнеш в магазина за няма и минутка какво ще усетиш...

И потвърждава мнението на DTIvanov отпреди ...
VLADO66 - майстор
Ей го моя матрак,който ползвам от 8 години и съм много доволен https://ekon-bg.com/bg/products/gotovi_ ... ___10_-120 /само да не излезе че бича реклама/
DTIvanov - специалист
Ако матракът не е пружинен намаляването на дължината/ширината не би трябвало да е проблем за всеки домашен майстор. Ако е пяна рязането става по един от следните начини:
1. Банциг със съответната лента (без зъби, заточена като нож) - професионално решение. Лентата може да се направи от слепени парчета обикновена лента за дърво, съответно заточена.
2. Гатерна ножица за разкрояване на платове - също професионално решение.
3. Електрически нож за хляб - учудващо добър резултат.
4. Дълъг нож (желателно поне 10 см по-дълъг от дебелината на рязаната пяна), отлично заточен на по-едър шмиргел (шкурка), за да стои острието леко назъбено. Самото рязане се извършва по мастар бавно, без натиск, с възвратно-постъпателни движения, като е добре ножът да е смазан с тънко машинно масло. При тренирана ръка срезът не може да се различи от машинен.
5. Съществуват и други начини, но тези са най-достъпни за домашния майстор.
За преоразмеряването на калъфа всяка булка, дето е на ти с шевните машини ще се справи :)
Ако матракът е пружинен, считам, че филмът в който ще се вкарате не си струва :-D
И само да вметна, че даже и латексът не е вечен. След 15 - 20 години започва видимо да старее, което се изразява в това, че по краищата става твърд и се рони като трохи. Когато настъпи този момент, раздялата е неизбежна, но той (латексът) се е изплатил многократно чрез комфорт, екологичност, дълготрайност и т.н и т.н.
lov - майстор
VLADO66 написа:
Ей го моя матрак,който ползвам от 8 години и съм много доволен https://ekon-bg.com/bg/products/gotovi_ ... ___10_-120 /само да не излезе че бича реклама/
Понеже едната спалня ми е готова си поръчах същия модел 160х200х20 и сега го тествам вече един месец. Идва ми малко мекичък спрямо това на което съм свикнал да спя. Другия ще е пак същата серия но ще видя какво могат да направят допълнително като твърдост но без да влагат кокосови вложки. И аз може да е реклама но пък съм доволен от обслужването, доставката и вообще от цялото отношение към клиента.

Относно стареенето то няма вечни неща. Вярно е че леко се забелязва изменение по самите ръбчета явни наченки на стареене но не са чак такава болка за умиргане. Ще изкара още толкова.
Тя историята с този материал е следната. Дирех си матрак и ми предложиха пенолатекс. Аз малко скептичен към качествата нали съм ''Тома Неверни'' рекох да пробвам. Взех едно парче и го стегнах на менгемето заедно с парче дунапрен. И понеже така се развиха нещата с доставката мина месец а вече бях забравил каква съм я свършил. Та сещам се веднага и тичам да видя. като го освободих латекса след много малко време си върна формата докато дунапрена си остана в този си вид. Та за това написах в предния пост за боята и пръднята.
А за пружинени не ща и да чуя. За някой може да изглежда като виц ама ако се налага да спя на такъв предпочитам да легна на пода. Щот съм си вадил счупена пружина забита в задника. :x
ribnikolaevi - майстор
Леле ... Да не би да си го тествал със скок?
VLADO66 - майстор
ribnikolaevi написа:
Леле ... Да не би да си го тествал със скок?
По скоро с възвратно-постъпателни движения :-D
lov - майстор
То по тая причина пропуснахме в последствие тия движение. Малко гадно се получи още с увертюрата. :x То е за темата "Мой ли да съм толкова прост".
ribnikolaevi - майстор
40 % полиестер и 60 % памук добре ли е за дамаската?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Направи сам матрак" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: