Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
kozl
Нали не слагаш знак за равенство между АП и контактор?
abracadabraabrac - специалист
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Развий клема 4 (бутони) на стълбищния автомат, пускаш лампите (те сами се пускат доколкото разбрах) и дръпваш (изваждаш) кабела от клема 4(бутони) на автомата , чакаш повече от зададеното време.
Ако изключи осветлението значи проблем с бутоните - има залепнал бутон, много глим лампи, някой има вътрешен ключ (не бутон) забравен включен, постоянна нула. - Може да измериш съпротивлението между въпросния кабел влизащ в клема 4 и нулата - ИЗКЛЮЧИ напрежението (фазата) преди да измерваш. Първо мери напрежение на мястото където ще мериш съпротивление - да си сигурен че няма, защото не се знае кой какво е творил.
Ако не изключи при изваден кабел и изтекло време, провери кой кабел е фаза, нулата и махни лампата дето свети слабо. След проверката ако продължава пак да свети откачи кабелите на автомата 1 2 3 4 и измери съпротивлението между 1 и 2 на самия автомат - ако е близо до 0 - 50 ома - нов автомат.
Внимавай и не бързай, че стават бели!
Успех!
Благодаря! Благодаря, и тук. Супер сте, много ми помагате. Сега да обясня днес работата си. Направих схемата с реле-контактора и новото ст. автоматче. Пробвах я вкъщи, работи. Слязох долу и свалих старото автоматче, и поставих новата конфигурация с контактора. Включих бушона, и както и преди(със старото автоматче) светват лампите и не гаснат. Проверих старото автоматче вкъщи,-работи си. Но оставих новото с контактора долу в таблото. Бутоните са обикновенни и нямат лампички и т.н., проверих ги 2 пъти(освен някъде да бъркам...,-но не ми се вярва),-няма залепнал, или повреден бутон.Единия кабел е фаза, другия нула, влизат в клемите на бутоните. При натискане-светва фаза и на другия кабел(нулата).
Проверих(както ми се каза по-горе), на клема "4" на ст.автомат дали има фаза...,-няма.Но при включени лампи.Нямам друг вариант да пробвам, нали не гаснат. Ако не е от крушката(или май гледам има и други такива мъждукащи...), нямам си и на идея какво е. Само се набутах за контактор и нов ст.автомат. Стария не е изгорял(все пак предишния път избрах хубав-до 1200w...). Е, поне понаучих нещо. От всичко човек трупа опит. Дори и да няма резултат. То, там в нашето табло всеки се е учил от много години, а и може и да има някой да краде(днес едно бабе понамекна...-ма не я разбрах какво има в предвид). Другото е че, от електромера(общия), до кабелите където връзвам автоматчето не мога да им хвана дирите. то е резано, наставяно, слаган е един токоизправител, едно трафче има вързано,... Трябва основен ремонт.... А и не знам как се отвеждат кабелите и към осветлението на мазето(там си бачка). Също има и една глупост(и съседите казват че е от 50г.-от построяването?!), към общия електромер да са вързани звънците на 30% от апартаментите(аз не съм от тях!). Изобщо не мога да им хвана дирите... Във възможностите ми е да разглобя ключовете(но не мисля че ще е от тях), да подменя 2-3-4 крушки, .... Но кабели да проследявам, да отварям на всеки етаж разпраделителните кутийки(а там е за всеки апартамент, плюс общото),...-май ми е в повече. Имах желание, купих нови части, направих каквото мога, много ме е яд че не го направих... Имах доброто желание. Но ще кажа да си извикат съседите квалифициран ел.техник )да провери всичко по таблото и т.н. Пък ако е нещо дребно,-ще има късмет, а може и да хване някой крадец, нещо да се е подвключил. И да ме е гледал как 3 дена рия в таблото ...
Все ще излезе някъде повредата. Задължително ще пиша тук (ако каже майстора), какво е причинило негасненето на лампите. Но мисля че е време да пипне професионалист. И те трябва да имат работа. Тъкмо и да пооправи дългогодишните самоделни истории. Тук не включвам моите действия(автоматчето и контактора са перфектни, както и съм обозначил кабелите с етикети...).
П.П.
За да не се товари ст.автоматче(свети постоянно червеното диодче) и да е постоянно залепен контактора, свалих(извадих от клемата) от ст. автоматче кабела на фазата и го изолирах с изолирбанд.
Както и сложих книжката на автоматчето и схемата на свързването на контактора в таблото,(ако идва ел. техник да е улеснен максимално,ако не съм там...-то и няма нужда). Така лампите не светят,но е включен бушона(за да има ток в мазето и любимите звънци на съседите...). И, за съжаление абдикирам.
Поне научих доста неща от тук. Благодаря! Благодаря!

П.П.П.
Не мисля да приключваме темата, ще споделя какъв е бил проблема(ако разбера). А, и Вие можете да коментирате и последния пост. И как мислите, къде е проблема? Възможно ли е да е пипал някъде недоброжелател, или е нещо като крушка и ключ... Да стигнеш до Рим, и да не видиш папата... :rolleyes: .
kozl - майстор
След като си се наспал добре прочети пак:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Развий клема 4 (бутони) на стълбищния автомат, пускаш лампите (те сами се пускат доколкото разбрах) и дръпваш (изваждаш) кабела от клема 4(бутони) на автомата , чакаш повече от зададеното време.
Ако изключи осветлението значи проблем с бутоните - има залепнал бутон, много глим лампи, някой има вътрешен ключ (не бутон) забравен включен, постоянна нула. - Може да измериш съпротивлението между въпросния кабел влизащ в клема 4 и нулата - ИЗКЛЮЧИ напрежението (фазата) преди да измерваш. Първо мери напрежение на мястото където ще мериш съпротивление - да си сигурен че няма, защото не се знае кой какво е творил.
Щом си пробвал автоматите у вас и работят , то монтирани в таблото е най-вероятно като откачиш жицата от клема 4 и изтече времето на таймера лампите да загаснат и тогава хвани жицата с изолирани клещи и я допри в клема 4, ако лампите светнат търси причината по веригата на бутоните. Е вЕрно, че трудно. Още по-трудно ако бутони повече и има в апартаменти и най-мъчно се открива причината ако има и саботьор.
В една жил. кооперация ме хванаха да им оправям такъв проблем. Всеки път подменях бутон и така почити всичките. Старите бутони се чупеха и даваха постоянен контакт. Тези дето бяха здрави аз ги изпочупих от разглобяване и така смених всичките с нови и пак лампата не гасне и кВо - клечка в новия бутон щот явно се е опънал да се счупи. А клечката сложена "културно" под голямата капачка да не се вижда. Извиках домоуправителката и след 2 седмици денонощно светене вече имат ламБи с датчици за движение и престанаха да ме викат за негаснещо осветление. Сега от време на време ме търсят за несветещи лампи. :shock:
Като се убедиш, че проблема е в ключовете извади жиците от клема 3 и 4 и като ти писаха тествай за напрежение м-у тях и ако няма мери съпротивление помежду им. Ако има верига тръгвай по ключовете. На който и ключ да мериш все едно мериш всички заедно и верига ще има докато не откриеш проблема. И по-малко пиши, повече чети, мери.
kozl - майстор
fikata написа:
kozl
Нали не слагаш знак за равенство между АП и контактор?
Па знам ли вече. Едно време га нЕмаше шини и АП-та, бушоните се връткаха на резба, а контакторите бЕа грозни, звучни и големи и се Фащаха с винтче или рапиТка.................. Тогава нЕмаше как да не ги разпозная.
Ама сега когИ са ги направили толкова много да са еднакви, а аз почнах да не доскивам без цайси много пъти съм :? "на това АП де му е шалтера" докато се усетя, че било контактор, или па стълбищен автомат или............звънец :shock: за шина.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kozl написа:
След като си се наспал добре прочети пак:
- Точно :lol: , аз затова не спя при малкия, защото с тока шега не бива - "Миг невнимание - цял живот умрял"
kozl написа:
И по-малко пиши, повече чети, мери.
- Наистина, чети внимателно де.
Мислех, че съм достатъчно кратък и ясен, но явно - не.
С какво мериш всъщност? - май фазомер. А имаш ли мултицет (уред или пробник за верига)
abracadabraabrac написа:
Единия кабел е фаза, другия нула, влизат в клемите на бутоните. При натискане-светва фаза и на другия кабел(нулата).
...
Проверих(както ми се каза по-горе), на клема "4" на ст.автомат дали има фаза...,-няма.
- Тези три изречения ме притесняват. Оплел си кабелите.
Провери пак, като закачиш всичко както си мислиш, че трябва да е.
Хващаш фазомера и проверяваш на стълбищния автомат на 1 2 3 4 изводи къде светва фазомера.
Ако светят лампите, фазомера трябва да свети на 1 и 2.
На извод 3 НЕ ТРЯБВА ДА СВЕТИ !!!
Ако на извод 3 свети фазомера - СПРИ се, не пипай и докладвай. - кабелите са разменени.
На извод 4 - не знам вътре в автомата как е реализиран този извод. - логично е да не свети, но е възможно да излъже фазомера.
Последно - ИЗВАДИ/ДРЪПНИ/ОТКАЧИ/СРЕЖИ (избери си по-лесното) кабела който влиза на клема "4" и включвай, изчакай 1 минута и повече (пуши една цигара) и кажи аджеба, спреха ли теа лампи? Успех.
abracadabraabrac - специалист
Здравейте, не съм правил нищо от вчера. Няма и да се занимавам. Съжалявам че не се справих. Вече горе-долу ми стана ясно какво може да се направи. Но ще изчакам. Нека си постоят на тъмно съседите. На мен не ми пречи чак толкова... Съветите са много точни, -благодаря.
Сега значи: Фаза на "3" на ст. автомат -няма. На "4"-също. На "2" си е фазата. На "1"-има защото автомата не изключва. Вързал съм го правилно. Нали и у дома го тествах с контактора... Предишния път аз слагах старото(работещо също) автоматче. Така че проблема е или от бутоните, или от тези 1-2 лампи където нещо само мъждукат. Теста, където ми казахте е мн.добър за да разбера дали е от бутоните(откачане на жицата от клема "4"). Но не съм го правил. Е, ако не си намерят майстор в блока, ще сменя съмнителните крушки, и ще разглобя(след проверката от клема "4"). Но, понеже имам съмнения че има крадец на ток или както ми дадохте идея че някой "майстор" може да си е вкарал и бутон за стълбището вътре в апартамента... -егати екстрата(ама по соц-времето така са правели). ((Например: В нашето мазе едно бабе ме помоли да оправя контакт в коридора. А се оказа че е изгорила цялата инсталация, и много трудно ме пусна в мазето и, но там открих:
- Два контакта!(а мрежата е само за лампи).И мазе пълно със зарзават-къде ги е правила....?
-Също, някаква луда аларма(на вратата от груби дъски) направено като се отвори да се включи звънец в кутия от халва и също лампата.
И това ми казва че е от мнооого години било така... И други потвърдиха. Също се възмущавам от звънците на тези където са към общия ток...
Разкачих всичко и, и казах да си викне майстор. Викнала си е, и сега имаме ток в мазето. Това само за пример. И то по коледа го беше изгорила. Та, сега защо да не е някой друг такъв авантаджия... )).
И затова мисля, че може нещо по кабелите пак да е пипано (писах по-горе че там си е пълен "батак").
Изключил и изолирал съм масата от автоматчето. Няма ток по стълбището.Нека да си извикат професионалист. Аз поне понаучих нещо от тези опити. Благодарение на форума. Тенк'с :yawinkle: .

П.П.
Верно че се уливам с писането... Сам не мога да си прочета какво пиша. :rolleyes: .Ама аз точно като антипод на моите съседи(където не казват нищо дори и да имат подозрения или предположения...).
Нищо, готина тема. Дано е полезна и на други.

Благодаря! :supz:
kozl - майстор
Преди години когато добавих контактор към линията на стълбищно осветление си позволих по-скъп автомат за осветление на Мьолер. Изненада не с функциите, които притежава. Една от тях е да работи като наподобява девиаторни ключове. С тек натискане се пали осветлението с чифт се гаси. Когато е реле за време има два режима. Нормален като всеки стълб.автомат и режим с предупреждение. Преди да изтече времето лампата примигва два пъти. Последният режим се отказах да го ползвам, че съкращава трайността на крушките.
Разни функции, екстри, глезотии, но само една от тях в полза е за мен е и до днешен ден. Най-голямата файда от тоя Мьолер е, че като задържиш бутона повече от 10 сек. и осветлението гасне.
Тази функция скрита, дребна и на пръв поглед непотребна, по значение за мене най-много важи. Аз дето тичах по етажи с мултицет и отвертка в ръка, one by one лАЙт бутонките да проверя, да събирам недоволни погледи на комшии притеснени, че в дома им влизам и ги стряскам с копчелъци разглобени. Минаха години и забравих веч за проблем от задържали лихт бутони причинен.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Опитната постановка у вас показва само, че автомата работи, но не означава че в мазето (или там където е Ст.А) кабелите са коректно подредени или има включен постоянно бутон.
Много написа, пък не каза как и с какво измери че няма фаза на "3" или че има на "2".(видях че имаш 2 мултицета). И да дръпнеш кабела на "4". Първо тези две.
abracadabraabrac написа:
Но, понеже имам съмнения че има крадец на ток или както ми дадохте идея че някой "майстор" може да си е вкарал и бутон за стълбището вътре в апартамента... -егати екстрата
Не знам при вас как е, но при нас има апартаменти с вътрешни бутони. Идеята е като звънне някой на вратата и е угаснало осветлението да го пуснеш отвътре и видиш кой е преди да си отворил. Отделно има по 2 апартамента на етаж които могат да си заградят коридора, като там има лампа до която нямаш достъп.
Ако крадеца е средно тъп може да си хване фаза от лампата, НО фазата я има само когато светят лампите, което го задължава да си включи лампите постоянно и да има фаза. Лошото е че всичкия ток минава през Ст.А., пък вие сте почти на границата и той умира. Тъпото е че се вижда от всички щото светят лампите и се търси проблема, ама за 2-3 дни все ще си свари бурканите :axe: , като е логично общият ток да се вдигне "заради лампите" - всички са ги видели че светят по цял ден :lol: .
abracadabraabrac - специалист
Здравейте,
Не съм се занимавал от както писах че се отказах с осветлението. Ще бъде извикан майстор, от домоуправителя. Така препоръчах, и той се съгласи. Както писах,не съм правил пробата с кабела на "4"(отказах се, и тогава вече я прочетох...). Само с фазомер мерих фазите. Не съм мерил с мултицет, а оценявам че е добра идея.
Закачането на кабелите на автоматчето(а сега и с контактора), да не казвам голяма дума, ама са правилно поставени.Още преди година ги надписах, с етикети. И си работеше. Сигурен съм. Сега, има една версия(съседи ми казват), че след като от ЧЕЗ са откачили тока на два апартамента, от тогава датира този проблем с негасненето на лампите. Предишния път(когато сложих автоматчето изкара около година без проблем!), сега нищо не е пипано по него. Вярно купих и сложих ново(моя грешка), а старото всъщност си е работело... Пробвах го по същия начин у нас, както и новото вързано с контактора. 100% -ОК! Но поне имаме вече и контактор. Това не го оценявам като грешка. Ако има разменени кабели, може да е от намеса от друг. Аз, не знам какво е правено, и правено ли е всъщност. Нито как и къде да търся повреда, за която и идея си нямам от какво може да е. Затова нека да стоят на тъмно малко хората, пък като дойде специалист, ако ми каже къде е бил проблема, - с удоволствие ще го споделя с Вас, за да коментираме, и за да е от полза на всички съфорумци интересуващи се от подобен проблем.

П.П.
Старото и работещо стълбищно автоматче е същото като това на снимките горе някъде(там е новото, но и старото е абс. същото). Понеже не мисля че е честно да искам на етажната собственост пари за грешката ми че купих ново, бих го подарил. Ако някой изяви желание. Нека пише. Не мисля че ще ни изгори нашето, особено след поставянето и на контактора. Така че, ако Ви трябва. Кажете.
Поздрави!

...И на мен ми е любопитно къде е проблема, но ще изчакам да си извикат съседите майстор.
abracadabraabrac - специалист
Здравейте, да докладвам.
След близо месец... Пак реших да се захвана със осветлението. И бях почти сигурен че някъде е бутон... Почнах. И щом подадох масата на автоматчето след 30 сек.(така бях го настроил) се изключиха... После 100 проби... Преглед на всички бутони. Всичко си е ОК! Тръгна. Без никаква намеса от моя страна. Без каквато и да е било промяна. Значи или е било от бутон (който след толкова проверки преди не открих?!), - се е "оправил" сам. Или някой тарикат комшия има ключ или нещо друго вътре в апартамента си... И затова преди не можах да оправя ст. осветление. Но, сега от снощи работи. Другото което ме впечатли (като реших да подменя 2-3 крушки), е че на някой етажи има много интересно(за мен) свързване на вместо по една на по две фасонки. От фазата и нулата както излизат от тавана, единия кабел отива в едната фасонка, другия в другата, а те двете също са вързани една с друга... Нещо такова... Не ми се занимаваше да разучавам тая система снощи... Някакво последователно свързване е...,всъщност то е ясно(U=I.R, I = const.).Но нали колкото повече са свързаните консуматори, толкова по-голямо е и съпротивлението.И напрежението при две лампи е два пъти по-ниско? Но едната свети по-слабо от различното съпротивление(ако е с различен волтаж). Според мен е изпълнено това свързване за да не горят често крушките... Ама не виждам смисъл. Една и 100Вт. и е без проблем. Но, сега искам да Ви попитам за какво е правено това ноу-хау(предполагам че е било преди много време, когато са ползвали някави слаби автоматчета и за да не горят, иначе не е възможно изобщо да хаби по-малко ток...Това да не е перпетум мобиле... -е, верно че трябва да са и двета крушки с еднакви или близки ватове като мощност, иначе едната свети силно, другата мъждука.... Та, моля, споделете за какво се прави това, и как точно е изпълнена това свързване? Любопитно ми е, и вярвам че ще ми обясните.

П.П. Доволен съм че се оправи осветлението. Също и че не е била в мене грешката, най-вероятно. Но това че има някой който волно или "неволно" прецаква осветлението, според мен е много достоверна теория. Има начин да проверя в разпределителните кутии на всеки етаж дали някой не се е подвключил към стълбищното осветление, друг начин за да го хванем... Не се сещам. То човек като много иска да краде, все намира начин, при все че блока е над 50 г. и е имал пре достатъчно време да разучи нещата... Но,никой не е по-голям от морала. Ако имаме саботьор или крадец(въпреки че не хабим много ток в стълбището...), -"Всеки си получава заслуженото", има такава поговорка.

Поздрави!
Последна промяна от abracadabraabrac на ср юли 31, 2013 4:32 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "Свързване на стълбищен автомат с реле-контактор-СХЕМА" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: