• 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 244
Всичко за дърводелството
Тани - модератор
Забелязал съм разликата :wink: Това ми е трети фрезер на CMT. Другите са R-ови. Вече пристигна, но е на обекта и не мога да го снимам. Утре ще го тествам и ще пиша отзиви. Поне ще имам база за сравнение. Вече помлях 5-6 прави фрезера Райдър - кой се поокърти, кой посиня, но на повечето им се повредиха лагерите, след като установих оптималните обороти. И това за около стотина линейни метра MDF, повечето на 25мм дебелина. Но пък не съм и имал кой знае какви очаквания за фрезер, който струва лев и нещо :lol:

Как правите сглобките под прав ъгъл? Днес търсих стъпаловиден фрезер и дори като компромис такъв за чекмедже, но все са с опашка 12мм. Тези на Фройд ( ако не бъркам произношението) имат ли нещо подходящо?
EDI - майстор
ФРУД, ФРОЙД все тая, аз им викам и по двата начина.Имат подходящи фрезери за сглобки, но не знам дали у нас ще можеш да намериш някъде, пък и надали има 8 мм опашка, все са 12 и 12,7.Точно такъв фрезер ще си взема утре, ще го снимам да го видиш.СМТ го имат, ама сигурно струва мама и тате.Моя идва 20 долара.
Тани - модератор
Благодаря ти Еди. Ако споделиш и линкове ще си златен! Дано да има и с опашка 8мм. От друга страна се чудя дали да не последвам примера ти и да взема някой евтин смъртник, и да си направя маса, за която да го зачисля и да не го махам от там въобще :? . Май ще ми излезе по-евтино, отколкото да взимам скъпи фрезери за 8 мм
EDI - майстор
Ето един фрезер на СМТ за ъглови сглобки - http://www.teka-bg.com/index.php?option ... &Itemid=78 .Както ти казах, понеже са с голямо Ф и има голяма ъглова скорост, опашката е само 12 мм и 12,7 мм за работа на маса, в гамата няма опашка 8, проверих на сайта на СМТ.ФРУД също нямат с опашка 8.Изобщо тези видове фрезери са с опашка 12 и 12,7 и са само за работа на маса.А моя е ето този, но по-големия размер - 1 инч - http://www.ebay.co.uk/itm/Lock-Miter-Ro ... 3379c125b0 има картинка да видиш сглобката как изглежда.Работи се само с една настройка.Предполагам, това имаше предвид, като ъглова сглобка под прав ъгъл.
nikolson - майстор
Ето линк с 1/4" опашка http://www.supercarbidetools.com/ . Но пластината е със стомана С2, а тези на Еди са С3, което е една степен под най-високия клас. Но там цените са други-Фройд, СМТ, Амана, Торнадо и т.н. Иначе тези дето ги купува ZEDICUS, Тrend, имат с 8мм.
EDI - майстор
Оказа се, като се разрових, че ТРЕНД имат такъв фрезер с опашка 6,35 мм, но работи с материал до 14,3 мм и не знам дали на ТАНИ ще му върши работа.Ето го в ИБЕЙ - http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksi ... &_from=R40 .И цанга ще требе обаче. http://www.ebay.co.uk/itm/1-pc-1-4-Shan ... 20ce226be5 ето го китаеца, дето НИКОЛСОН спомена одеве, има директна доставка до България, 6,35 опашка.
bimbaeco - майстор
Тани, като тебе и аз стигнах до това заключение. След години чудене и гледане на цени на CMT и какви ли не некачествени фрезери в България, реших, че е най-добре да си взема цолова машинка и да си купувам фрезери от Щатите и Англия. Купих си фреза Craftsman от САЩ (работи на 110 V и трябва трансформатор, но на мен ми трябваше, за да я монтирам на маса и не жертвам мобилност по този начин). С доставката ми излезе около 120 лева, но качеството е невероятно в сравнение с тези, които се продават тук за такива цени. Сега си купувам фрезери Blue Tornado от Rutlands.co.uk и съм много доволен. Последно си взех това (http://www.rutlands.co.uk/sp+woodworkin ... nado+tr302). На СМТ подобен комплект струваше 400 лева.
EDI - майстор
Така е, и аз минах на инчови размери и си купувам от ИБЕЙ маркови китайчета ЙОНИКО.Понеже съм любител, не правя производство, съвсем ме задоволяват като качество, а и ще ме изкарат не до пенсия, ами и на оня свят :lol: .Понеже един приятел ми ги поръчва и ги плаща /аз съм на Вие с този вид покупки/, а аз после на него, не си поръчвам често - по 1-2 фрезера на 1-2 месеца, и то ако ми потрябва нещо, ама лека полека събирам инструмент.СМТ направо са с убийствени цени на комплектите, а и не само, най-малко 3 пъти са по-скъпи, а при някои комплекти разликата стига до 5 пъти.Докато се ориентирам преди време, си взех един комплект за врати на СМТ /малкия с опашка 8/, ама като прогледнах :-D и видях цените по света, с него си останат.Иначе съм си купувал чат-пат някой СМТ от ТЕКА, ама вече не.Само се чудя в тази наша държава, защо нищо не се намира.Руските ЕНКОР също са с доста ниски цени, често ги гледам по сайта им.
bimbaeco - майстор
Малък пазар сме. Вносителите компенсират ниските обороти с големи надценки и са в картелни споразумения едни с други. Любителското дърводелството не е добре развито. Малко сме и работим или с някакви правени машини, които са морално остарели, или с китайски боклуци. Всеки гледа да мине по-тънко. Причините са много.
Много се радвам, че го открих този форум, сега знам, че има и други като мене.
nikolson - майстор
bimbaeco написа:
Сега си купувам фрезери Blue Tornado от Rutlands.co.uk и съм много доволен. Последно си взех това (http://www.rutlands.co.uk/sp+woodworkin ... nado+tr302). На СМТ подобен комплект струваше 400 лева.
Това са най-популярните фрезери в Канада. Произвеждат се в Тайван. Всъщност, правят се в една и съща фабрика с фрезерите Grizzly. Имаше весела случка. От американски форум разбрах, къде ги правят и си викам, ще ги поръчам от САЩ, може да седнат по-тънко. Любезно ми отговориха, че са запазена марка на busybeetools. Отварям сайта на канадците, оказа се, че двете фирми са собственост на двама братя.
Колкото до размерите и аз стигнах до извода, че е по-изгодно втора фреза с инчови размери, отколкото преходници. Макар да има не само цанги, ами редуциращи втулки, които са по-евтини. Например http://stores.ebay.de/werkzeuge-fuchs/Z ... 34.c0.m322 .
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: