• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 244
Всичко за дърводелството
EDI - майстор
bimbaeco написа:
Малък пазар сме. Вносителите компенсират ниските обороти с големи надценки и са в картелни споразумения едни с други. Любителското дърводелството не е добре развито. Малко сме и работим или с някакви правени машини, които са морално остарели, или с китайски боклуци. Всеки гледа да мине по-тънко. Причините са много.
Много се радвам, че го открих този форум, сега знам, че има и други като мене.
То бива, че сме малък пазар, ама поне да имаме някакви шансове, а то никакви :lol: Като гледам какво се продава по западните сайтове за любители дърводелци и на какви цени, понякога здраво се ядосвам.Едни свестни стеги или линеали не можеш си купи, все трябва да се прави нещо самоделно.Да не говорим за дървен материал.Тука едвам си намирам нещо свястно или пак преработвам някаква фабрична заготовка за моите цели /обикновено дъбови паркетини, различно качество/.Иначе бая народ сме тука разни самоуки със самоделни инструментариуми и приспособления, ама работа да става и да споделяме е въпроса.То, като погледнеш в Русия-та има много неща от А до Я, ама и там почина за подобряване на фабричните инструменти и използването им не по предназначение не е отмирал никога и направо е на космическа висота.Ето един микроскопичен пример - http://forum.woodtools.ru/index.php?topic=33090.0 .Канех се да го пусна в отделна тема, ама и тук е добре.Това е пример, как се прави интериорна или екстериорна врата, без да имаш комплект фрезери за врата.И аз съм пробвал метода, но не бях стигнал до цяла врата, а само до проби, но братушката даже я е направил да продажба.Много е ценна, прегледайте темичката.А иначе тази марка фрезери Blue Tornado не я бях виждал, много добре изглеждат.Ама то там кой ли не произвежда и не продава.
ZEDYCUS - майстор
Еди, като каза водещи стяги. :?
Направих едно сравнение на стяга купена от Ташев Галвинг марка Гатор 1м (израелска фирма) и водеща стяга Драпер Експерт от Англия 60см, трябва да кажа от личен опит, че китайските Драпер са много по стабилни при работа от Израелската направена за България. Израелската при по силен натиск се мести и размера бяга. При Драпера го няма това.
Да купя Гатор пак от Бг, адано, ама надали. :lol:
$64EN - специалист
За стеги мога да ви препоръчам Bessey DuoKlamp.
Много съм доволен. Други не съм ползвал, но и нямам нужда.

Изображение

Изображение

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4_vh6RiF4Jk[/youtube]
Chefo77 - майстор
Таню, пробвал ли си на Бъдгет фрезерите, които са в кутия по 5? Аз от около 2 години тормозя един такъв, досега не е издал багажа. Не че го ползвам много, но има заоблени сигурно 200 метра дърво и няма грижи все още.
EDI - майстор
Ох, БЕСИ и аз ги харесвам, ама цената нещо ми се вижда висока като за моите дейности.Ако си купя комплект от 10-12 стяги разни размери, трябва да сменя професията - дасе преквалифицирам в дърводелец и да си вадя хляба с тях :lol: .Веднъж един приятел ми донесе една стяга БЕСИ от чужбината, не точно модела, показан от Стоян и още си я ползвам.Иначе я карам на на разни китайци и други подобни.Абе такива стяги горе-долу се намират, ама с другите стяги, линеали и приспособления за фрезови маси и фрезоване е зле, хич няма, само от чужбината или самоделни приспособления.
Тани - модератор
Чефо, тези захабените фрезери не ги хвърлям, а .... ги ползвам за дърво :wink: Това отговаря ли на въпроса ти :lol: МДФ явно е по плътен материал и с повече лепила и затова се загряват и износват повече фрезерите, но износените, режат чам без никакви грижи. Имам една кутия от 10-12 броя фрезери на Спарки, но сряза който правят няма нищо общо с този на CMT. То няма и какво да очаквам , при положение , че всички струват, колкото един качествен фрезер. Истинските фрезери ми спестяват доста търкане с шкурката и съответно слоеве материал, което ми пести време и средства. А и фрезата се тормози много по-малко с тях. Почти не се усеща че минава през материала. А иначе за по-редки дейности и такива, за които повърхността не е от значение (за сглобки) не смятам да се набутвам със скъпи фрезери и си ползвам най-евтините , които намеря.
nikolson - майстор
За МДФ трябва да имаш и http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... V-nNT9rl0A :-D
А иначе да попитам, какви предпазни средства ползвате при работа. Щото аз ползвам обикновени очила и медицинска маска. Ама повече ме притеснява да не отхвърчи фрезер, та ако някой е измислил нещо (леко, евтино и държавно :-D )
да сподели.
EDI - майстор
Да, ама като му види цената ,направо ще почине.Сега го видях, струва 311 евро. :-D Аз не ползвам нищо, освен постоянните ми диоптрични очила.Иначе върху работната зона на фрезера имам щит - плътен отгоре и прозрачен отстрани.
EDI - майстор
Мисля, че няма да ти е удобно за работа.Ако се разлети фрезера, което много трудно може да стане, освен ако не е затегнат добре в цангата, ще лети на нивото на линията на обработка от центробежните сили, пък тя е далечко от главата.Иначе за други дейности с други машини е добро решение.Аз имам антифони и ги ползвам когато работя с виброшлайфа, че при продължителна работа много пищи и се набива в ушите.
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 244

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: