• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 110
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Whitesnake - специалист
jekasus написа:
Абе не сме свикнали още със тях...
Говориш ми за ключове, не за контакти. Няма проблем сигурно да ти опънат и 10 кабела - за всеки контакт отделен, па дали замазани, дали в гофра...
Тани написа:
А ти вземи свържи неграмотно една клема Wago АКО МОЖЕШ! Надявам се, вече да разбереш гледната точка!
Ами то е редно инсталациите да се изпълняват от грамотни хора, които правят грамотни връзки. То и Wago можеш да направиш неграмотна, като обелиш много по-малко от проводника и едвам хване, ако въобще хване. Може някой да не може и да мери и да не познава инструмента "линийка".
Клемите са за 2.5mm2 кабели, а какво ще стане, ако искам да си удължа входящият кабел от енергото - 6/10 квадрата? Интересно и защо за връзка на всички нули в таблото никой не ползва пружинни клеми Wago, а нулева шина. За да бъда плют, ще кажа че има лустер клеми и за 16 квадрата кабел.
Въобще, Wago-то го гледам малко така, защото имам инсталация с 2 жици. Ако вземе едно Wago се издъни по някоя кутия, ще ме утрепе тока, понеже ми са занулени всички консуматори. Успокоявам се с факта, че няма как 2 усукани проводника да се разплетат толкова тотално, че да правят нулева връзка по между си,
Тани - модератор
Нещо съвсем ги оплете нещата! С разклонителните клеми се разклонява, а с клемореда се удължава! Една нулева клема трябва да издържа над 20А нали?

ПОЛЗВАЙ НЕЩАТА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!

Извинявам се за крещенето, но в този раздел е редно да се чуват важните неща!
Whitesnake - специалист
Как по-точно разклоняваме при клема само с 2 входа? Според теб дали предпочитам да има какъвто и да е риск контактът на нулата в някоя кутия да ми стане действително "0", та да ме утрепе тока? А лустер клемата може да се ползва и за разклоняване, ако има пластинка и е достатъчно голяма, може от едната й страна да влязат и повече от 2 проводника, а после затягаме и двете винтчета върху добре мушнатите и през двете винтчета проводници. Ама не е особено интелигентно решение. Къде нулевата клема трябва да издържа 20А? В таблото за нулевата шина ли ми говориш или в някоя разклонителна кутия? Защото ако стане късо съединение, преминават значителни токове. Връзките на нула и земя трябва да са многократно по-добри от фаза, защото липсата на нула или земя може да убива.
Тани - модератор
Оффффффф ТИНКИИИИ хайде СБОГООООООООМ!
lov - майстор
То ние сега тука тъпчем на едно място и се дърляме коя връзка е по добра. А в някои държава вообще са забранили всякакви връзки и снаждания. Тръгва си кабела от единия контак па в другия и така на татък и отново се връща в таблото като в контактите не се прекъсва проводника а само се забелва изолацията на жилата. По тоя начин се избягват всички евентуални издънки. Дори токовия кръг се прави с намалено сечение на проводника.
Лично аз ако почна един ден да правя чисто нова собствена инсталация бих го изпълнил по този начин. Само ме притеснява че няма да намеря контакти подходящи за такова изпълнение. И всякакви клеми спайки и тем подобни да го духат. Не вярвам и като цена да стъпи повече.
Тани - модератор
Почти всеки свестен контакт го позволява, но е по-сигурно разклонението да се направи с клема зад контакта, а в контакта да си влезе само по един кабел в клема. Мисля че бях пускал снимки как става.
thinkpad - майстор
Тани написа:
...но е по-сигурно разклонението да се направи с клема зад контакта,
Точно така. Да сложим Wago-то, където проводника се върти като махало. И да си поверим живота на една връзка, която се клати с пръст. Лично аз имам резерви, но щом се ползва - ОК. На отговорно място не бих ги сложил. :) Много ме е страх, че някъде зануляването може да стане офазяване.
lov - майстор
Вие май не захапвате за какво говоря и как се прави по ингилизко. Забранени са всякакви снаждания и допълнителни връзки. Кабела тръгва от защитата обикаля по всички контакти и пак се връща на същото място. Като няма никакви снажданиа, понаждания и тем подобни изпълнения. Недопустими са по тяхнното законодателство и толкова. Не е ли изпълнено това услови не се допуска в експлоатация и точка. кабела им е малко по различен от нашия тройка мостовак акто средното жили е само залепено и е практически гол. Фазата и нулата също са обособенни точно на коя клема да се свържат. няма по желания на лявата или дясната.
hidrazin - майстор
Whitesnake написа:
Ами то е редно инсталациите да се изпълняват от грамотни хора, които правят грамотни връзки. То и Wago можеш да направиш неграмотна, като обелиш много по-малко от проводника и едвам хване, ако въобще хване. Може някой да не може и да мери и да не познава инструмента "линийка"...
Да но грамотните са на изчезване. А от това за линийката съдя че нито си виждал на живо, нито си работил с такива клеми.
:partyman:
todortv - майстор
Мнението е лично и неангажиращо.
Защо се наложиха клемите Ваго? Ами бързо, лесно се работи, ремонтно пригодно и най-важното
гарантира се еднакво качество на всички връзки, при което субективният фактор е снижен до минимум.

И както казва един приятел: Когато работя на някой "специален" клиент , много внимавам къде да сложа Ваго и къде
здрава спайка, защото ако стане пожар иди обяснявай, че си сложил ваго-маго..... :lol:
Друг е въпроса, че се предлагат вече до 180 А.
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 110

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: