Само с книжки няма да стане. Най добре викай някой вещ в лозарството и резитбата да те светне.Всеки сорт си има начин на рязане , памида например се реже само на чепове, болгара е може би единствения сорт на който кордона му завършва на майка вместо чеп.
Зависи също как е оформрно лозето ,ниска или висока резитба, зависи също от състоянието на лозето , дали имаш добре охранен летораст годен да износи рязане с повечко пъпки , или лозето е било много натоварено с плод миналата година и при следващо такова има опасност да не изхрани плода и да исъхне.При рязане също има възможност при захабен кордон или цяла лоза да се остави добре развита пръчка за подмладяване. Въобще има тънкости които в книгите няма да намериш.
Зависи също как е оформрно лозето ,ниска или висока резитба, зависи също от състоянието на лозето , дали имаш добре охранен летораст годен да износи рязане с повечко пъпки , или лозето е било много натоварено с плод миналата година и при следващо такова има опасност да не изхрани плода и да исъхне.При рязане също има възможност при захабен кордон или цяла лоза да се остави добре развита пръчка за подмладяване. Въобще има тънкости които в книгите няма да намериш.